Головна Статті Бізнес тарифи Ціни на електроенергію для населення в Україні та інших країнах Європи: чи будуть українці платити більше
commentss Cтатті Всі новини

Ціни на електроенергію для населення в Україні та інших країнах Європи: чи будуть українці платити більше

В НКРЕКП та уряді України не приховують що ціни на електроенергію для домогосподарств будуть переглянуті вже у поточному році

20 січня 2024, 23:55
Поділіться публікацією:

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну на початку 2022 року стало справжнім шоком як для економіки Європи, так і для ринків енергоносіїв зокрема. Тільки оговтавшись від наслідків пандемії COVID-19, уряди європейських країн змушені були вживати екстрених заходів, щоб стримати ріст цін для споживачів.

Ціни на електроенергію для населення в Україні та інших країнах Європи: чи будуть українці платити більше

Тарифи на електроенергію Фото: з відкритих джерел

Через майже 2 роки від початку війни в Україні, вартість енергоносіїв у європейських країнах залишається доволі високою. Це стосується насамперед вартості природного газу та електроенергії. І якщо природний газ є безумовно одним із найпопулярніших видів джерела енергії для опалення осель в осінньою — зимовий період для мешканців континенту, то альтернативи електроенергії не існує, тому її подорожчання відбилося на абсолютно всіх громадянах Європи.

Скільки платять побутові споживачі країн Європи за електроенергію

Згідно з новими даними Євростату, у Нідерландах зараз найдорожчі газ і електрика в Європі, тоді як в Угорщині найнижчі ціни на енергоносії в ЕС. Серед інших країн, де споживачі відчувають надмірне подорожчання, — Литва та Румунія.

Після періоду в першій половині 2023 року, коли було зафіксовано найвищі ціни на енергоносії в ЄС, Євростат дійшов висновку, що ціни на енергоносії поступово знижуються, але споживачі поки що цього не відчувають.

Хоча до 2022 року ціни в Європі вже зростали деякий час, у 2 кварталі стався величезний стрибок вартості газу та електроенергії після початку війни Росії в Україні, коли країни прагнули скоротити залежність від російського палива і знайти альтернативні джерела.

Криза поставок призвела до зростання цін на природний газ — паливо, яке диктує ціни на енергетичному ринку і впливає на електроенергію. Уряди вжили різних заходів, щоб допомогти домогосподарствам, які цього потребують, включно з субсидуванням ринку шляхом зниження податків.

Протягом першого півріччя 2023 року було встановлено рекорд вартості електроенергії за всю історію існування ЄС. З 29 країн-членів Євросоюзу, у 22 рахунки за електрику для домовласників перевищили рівень 2022 року. Середні ціни на електроенергію підвищилися для домогосподарств з €25,3 до €28,9 за 100 кВт/год.

За даними Євростату, хоча ціни на енергоринку почали наприкінці 2023 року знижуватися, це не призвело до зменшення рахунків для споживачів, оскільки уряди поступово відмовились від заходів підтримки населення. У результаті рахунки домогосподарств зараз навіть вищі, ніж у період їхнього передбачуваного зростання.

Найбільше зростання цін на електроенергію було зафіксовано в Нідерландах, де рекордне підвищення на 953 % було спричинене тим, що податкові субсидії не тільки призупинили, а й їх повністю скасували; таким чином податки на електроенергію практично зросли у 2 рази. У Литві (+88 %), Румунії (+77 %) і Латвії (+74 %) також спостерігалося величезне зростання рахунків за електрику.

Наразі, найнижчі ціни на електроенергію в ЄС на початку 2024 року спостерігаються в Болгарії (11,4 євро за 100 кВт/год), Угорщині (11,6 євро) і на Мальті (12,6 євро). Передбачувано, що найбільші рахунки за електрику оплачують зараз споживачі в Нідерландах (47,5 євро), за ними йдуть Бельгія (43,5 євро), Румунія (42,0 євро) і Німеччина (41,3 євро).

Чому електроенергія в Україні одна з найдешевших у Європі

При порівнянні цін на електроенергію для населення України та інших кран Європи стає очевидним факт – у нашій державі станом на початок 2024 року найдешевша електроенергія для побутових споживачів – близько 6 євро за 100 кВт/год.

Пояснюється така вартість електроенергії фактичним субсидіюванням населення з боку держави, так як тарифи на електрику для промислових споживачів та юридичних осіб суттєво вищі.

Станом на січень 2024 року, українське населення платить 2,68 грн за 1 кВт електроенергії (якщо у домогосподарстві встановлено 2-тарифний чи 3-тарифний лічильник, то тариф зменшується відповідно на 50% та 60% відповідно у встановлені години).

В той же час, промислові споживачі платять за споживання електроенергії у 2 – 3 рази більше (кінцева ціна формуються  на основі тарифу на передачу електроенергії для непобутових споживачів, що з 1 липня складає 485,10 грн. за 1 МВтгод. без ПДВ, та тарифу на розподіл електроенергії, що залежить від регіону та компанії що надає послуги її транспортування).

За словами глави НКРЕКП Костянтина Ущаповського, зараз ринкова вартість електроенергії для населення становить 5,5-5,8 грн за кВт·год. (без ПДВ). Це відповідає приблизно рівню цін країн Європи з найдешевшою електроенергією.

Чи виростуть тарифи на електроенергію для населення у 2024 році

Наразі, питання про підняття тарифів на електроенергію для побутових споживачів є більше політичним, ніж економічним, стверджує очільник НКРЕКП. Підвищення цін на такі чутливі для населення комунальні послуги перебуває під особистим контролем президента України.

І якщо для домогосподарств, де електроенергія використовується виключно для освітлення оселі та побутових приладів, ріст тарифів не так відчутно вдарив до гаманцях, то інша ситуація склалася для споживачів з електроопаленням, яких нараховується близько 400 тисяч.  Подальше зростання цін на електроенергію може призвести до соціальних протестів, що не може не вдарити по авторитету влади.

Незважаючи на фактичне захоплення Запорізької АЕС Росією та її відключення від енергосистеми України, протягом 2023 року спостерігався певний профіцит виробництва електроенергії у нашій державі, що дало змогу експортувати її у країни ЕС. Так за даними видання ExPro у грудні Україна імпортувала рекордні обсяги електроенергії за рік — 232 950 МВт*год. Тому, можна говорити про розвиток енергетичної галузі навіть в умовах війни, що вкрай важливо для стабільності нашої держави.

Проте, взяті Україною зобов’язання на шляху до вступу в ЄС, передбачають створення ринкових умов на енергоринку, що не передбачають штучного заниження цін для населення.  Згідно домовленостей з Єврокомісією про поступову імплементацію правил ЄС стосовно енергетики, REMIT (європейські правила та практики, спрямовані на попередження зловживань на гуртових енергетичних ринках) має запрацювати вже з 1 січня 2025 року.

Повне об’єднання енергетичних ринків з ЄС для українських побутових споживачів означає також і автоматичне підняття тарифів до рівня європейських.

В НКРЕКП та уряді України не приховують що ціни на електроенергію для домогосподарств будуть переглянуті вже  у поточному році. Однак, такого шокового одномоментного підняття тарифів у 2 рази вже не буде. Скоріш за все, ціни будуть підвищувати у декілька етапів. На думку голови НКРЕКП, восени 2024 року, перед початком нового опалювального сезону, тариф на електрику для населення  може вирости на 15%. Протягом наступних 2 років ціни на електроенергію для побутових споживачів можуть знову переглядатися у бік збільшення.

Наразі, дискусії щодо підвищення цін на електроенергію для населення тривають, і м’яч поки що знаходиться на полі українського уряду.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини