Головна Статті Бізнес тарифи Газ для народу: чому так дорого і що йде не так
commentss Cтатті Всі новини

Газ для народу: чому так дорого і що йде не так

Усі обсяги газу Україна купує в ЄС. І хоча «молекулярно» - це російський газ, юридично він належить європейським компаніям

4 березня 2021, 19:07 comments1159
Поділіться публікацією:

Днями експерт Дмитро Співак згадав про події трирічної давності — рішення Стокгольмського арбітражу. У березні 2018-го на своїй сторінці в Фейсбук він задавався питанням: якщо рішення Стокгольмського арбітражу є нашою черговою "перемогою", тоді чому у нас проблеми з газом, і чи стане ціна блакитного палива для населення України дешевше? І сам же прийшов до висновку, озвучивши цікаву тенденцію: з кожним новим "Перемога" життя звичайних людей стає все складніше і дорожче.

Газ для народу: чому так дорого і що йде не так

Газ

"Минуло три роки, — пише експерт вже в березні 2021-го. — Коболєв в шоколаді, Вітренко — в кріслі міністра, газ купуємо "у словаків", свій видобуток падає, ринок тільки в фантазіях влади, ГТС виснажена без інвестицій, тарифи для населення зросли в 5 разів. Картина маслом. Перемога".

Цікаво, що експерти, опитані "Коментарями", кажуть, що ніхто особливо і не розраховував на те, що рішення Стокгольмського арбітражу якось позначиться на тарифах.

"Я навіть не уявляю, чим керувалися ті, хто припускав, що ціни можуть знизитися, — говорить член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук. — При неконтрольованості "Нафтогазу" з боку уряду, навряд чи можна говорити про якийсь вплив рішення Стокгольма на платіжки".

Нездійсненні обіцянки щодо газу

Тема комунальних тарифів для українців дуже болюча, а бажання чиновників відзвітувати про чергову "перемогу" невичерпне. Симбіоз цих двох речей призводить до того, що влада буквально завалюэ українців обіцянками знизити тарифи та "встановити справедливі ціни". Але, на жаль, всі вони нездійсненні.

Наприклад, всупереч тому, що в грудні 2019 року президент Володимир Зеленський обіцяв до нинішнього опалювального сезону знизити тарифи на опалення вдвічі, замість обіцяного зниження країна побачила зростання. І тільки масові протести змусили Кабмін в січні 2021-го обмежити ціну на рівні 6,99 гривні за куб газу для побутових споживачів до кінця опалювального сезону.

Цікаво, що на думку експертів, нічого несподіваного з початком холодів не відбулося, а загадувати ціну на газ на рік вперед було з самого початку безперспективно і навіть дещо самовпевнено.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко пояснює, що з початком зими ціни на газ ростуть у всьому світі, відповідно, в Україні також зростають тарифи на газ і тепло. А ось влітку, коли ціни на газ у світі впадуть, ціни знизяться і у нас.

"Тому знизити тарифи вдвічі в опалювальний сезон не можна навіть теоретично, — резюмував експерт. — В Європі всі давно знають, що влітку газ дешевий, а взимку — дорогий. Тому нерідко люди там беруть кредит, оплачують газ взимку, а влітку його погашають. Ось це і є реальність, а розмови про "дешевий газ" — це казки".

При цьому глава Житлового союзу України Олександр Скубченко впевнений, що основна причина астрономічних тарифів криється в крадіжці на всіх етапах.

"Для обігріву будинку теплоносій повинен відповідати двом параметрам якості: температура і тиск, — пояснив експерт. — Сьогодні мережі зношені, модернізацією ніхто не займається, тому монополісти просто знижують тиск в мережі, щоб було менше поривів. Але при цьому гроші на ремонти в тарифи закладаються з лишком. В результаті ми оплачуємо гігакалорії, що не споживаємо, а монополісти беруть чималі гроші за гігакалорії, які не виробляють".

На думку Скубченка, все це відбувається тому що злодії не зацікавлені в якісних змінах. Тим часом модернізація мереж могла б стати кінцем крадіжки на втратах, державний контроль якості — кінцем крадіжки "на повітрі", а регулювання і нагляд — економічною обгрунтованістю всіх складових у структурі тарифу.

"Політичний газ"

Ще один момент, який неминуче спливає під час обговорення газової теми, — це покупка російського газу через європейських посередників, що, зрозуміло, не може не впливати на ціну.

Економіст Владислав Банков впевнений: купувати російський газ у Європі економічно недоцільно, а вся "патріотична локшина", яку українцям навішують на вуха, лише допомагає поповнювати офшорні рахунки можновладцям.

Реверсна покупка через посередників в ЄС кілька років годувала додаткову ланку в ланцюжку поставок за рахунок простого українського споживача, вважає аналітик компанії "Центру біржових технологій" Максим Орищак. Українці, категорично відкидаючи "співпрацю з агресором" вибрали собі більш дороге життя, а ті, хто брав участь в реверсної покупці, всі ці роки благополучно заробляли.

"Зараз всі обсяги газу ми купуємо в ЄС, — констатує Юрій Корольчук. — Так, "молекулярно" це російський газ, але юридично він належить іншим компаніям. А коли в 2018-му "Нафтогаз" підтвердив, що російський газ дешевше, і ми його можемо купувати, він тим самим засвідчив політичну складову, яка визначає, купувати нам газ в РФ чи ні ".

Якби влада більше думали не про політику, а про економіку і набували б газ безпосередньо в РФ, він, зрозуміло, був би дешевше. Адже в такому разі, пояснює Корольчук, це були б двосторонні контракти, а не біржовим.

"Тому газ був би дешевше, особливо взимку, коли на біржах ціна зростає, — продовжує експерт. — Наприклад, цієї зими ціна виросла в пік до 300 доларів, а за контрактом вона була б 150-160 доларів. Але і не в пік ціна для нас орієнтовно складає близько 200 доларів, оскільки ми ще платимо за доставку газу з ЄС. При покупці в РФ ціни за доставку не було б, але треба домовлятися. Хто зараз може взяти на себе таку політичну відповідальність? ".

Охрименко підкреслює, що та до вже історично склалося, що покупка газу Україною — це, в основному, про політику, а не про економіку. За його словами, будь-який український президент починає пов'язувати покупку газу з політичними вимогами і інтригами. Зрозуміло, що якби Україна купувала газ безпосередньо з Росії, він був би дешевший, але кого це цікавить, коли головну роль грають політичні гасла? І, каже експерт, міняти їх ніхто не буде.

Видобуток газу в Україні

Про газ українського видобутку давно говорять не тільки експерти, а й чиновники, а особливо активно ця тема використовується напередодні виборів. Мовляв, населенню потрібно продавати газ за якоюсь середньозваженою ціною, яка б враховувала як ціну на світових ринках, так і ціну на український газ. І такий "мікс" українського і імпортного газу міг би зробити ціни для українських споживачів набагато більш приємними.

"Дійсно, такі ідеї перед виборами звучали не раз, але, на мій погляд, на сьогодні перспектив у них немає, — вважає енергетичний експерт Дмитро Марунич. — Справа в тому, що нам свого газу не вистачає, і близько 30% доводиться імпортувати. А до тих пір, поки покупці купують дорогий газ, ніхто всередині ринку продавати дешевий газ не буде ".

Енергетичний експерт Валентин Землянський вважає, що основна проблема полягає в тому, що газ внутрішнього видобутку залишається під "Нафтогазом", який ні в яку не хоче випускати з рук цю "золоту жилу" під виглядом "боротьби з посередниками".

З колегою згоден і Юрій Корольчук.

"Це лише політики згадують про газ українського видобутку лише перед виборами, а багато фахівців говорять про це постійно, — зазначив Корольчук в бесіді з" Коментарями ". — І в цьому сезоні стало особливо помітно, що населенню потрібно продавати газ власного видобутку. Коли ціна на ринках ЄС зросла, людям виставили рахунки за 11-12 тис. Грн за тисячу кубів. Проблема в "Нафтогазі". Він не бажає віддавати газ, який видобуває "Укргазвидобування" (власний видобуток), і продавати його на біржі для всіх учасників ринку. Якби було так, то ціна в цьому році була б не 12 тис. Грн, а 5-6 тис. Грн. Так що все це можна і потрібно реалізовувати ".

У той же час Максим Орищак дивиться в майбутнє менш оптимістично.

"Для України газове питання зберігає свою актуальність і як інструмент маніпуляції настроями населення напередодні виборів, і як інструмент для отримання прибутку політичними елітами, — говорить аналітик. — Незалежно від того, хто перебуває при владі, завжди знайдуться зацікавлені особи для заробітку на газових структурах за допомогою різних схем. Звичайно, постійно будуть ті, хто незадоволений ситуацією і коментує політичні рішення негативно, але ледве потрапивши у владу, вони стають набагато більш лояльними до всіх "навкологазових рішень". І чекати зміни ментальності політиків не доводиться ".

Нагадаємо, на сьогодні ціна на газ в Україні варіюється в межах 8 гривень за кубометр. Але після фіксованих урядом 6,99 грн. , В квітні може відбутися різке підвищення. Про це розповів виданню "Коментарі" директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини