Головна Новини Бізнес тарифи Ціна на газ в Україні може різко підскочити: названо причину
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціна на газ в Україні може різко підскочити: названо причину

Експерт пояснив підстави для підвищення ціни на газ

3 березня 2021, 14:07
Поділіться публікацією:

На сьогодні ціна на газ в Україні варіюється у межах 8 гривень за кубометр. Але після фіксованих урядом 6,99 грн у квітні може відбутися різке підвищення. Про це розповів виданню "Коментарі" директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський.

Ціна на газ в Україні може різко підскочити: названо причину

Фото з відкритих джерел

Так, в Кабміні почали обговорювати пропозицію встановити в країні єдину річну ціну на газ. Експерт зазначає, що ідея річного продукту не нова. За такими контрактами працюють європейські постачальники.

"Але, з урахуванням наших особливостей, є питання, як буде реалізовуватися дана ініціатива, — каже експерт. — За моєю інформацією, НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг — ред.) розробляє проект Постанови, де річний контракт буде введений з 1 травня поточного року і буде мати обов'язковий характер. Тобто, по суті, діючі договори на поставку автоматично стануть річними контрактами".

На думку Землянського, такий підхід буде обмежувати право вибору споживача, якому, по суті, нав'яжуть річну ціну. І для переходу на помісячну оплату необхідно буде звертатися до постачальника. До того ж поки що немає відповіді, що буде відбуватися з 1 по 30 квітня.

"На сьогодні ціна на газ варіюється в межах 8 гривень за кубометр. Отже, після фіксованих урядом 6,99 грн, споживачі отримають підвищення в квітні до 8 гривень, якщо не буде пролонговано чинну постанову Кабміну, що обмежує ціну, — пояснює Землянський. — І головне. Ні в проекті постанови, ні за результатами наради в Кабміні немає розуміння механізму формування ціни за даним річним контрактом".

Нагадаємо, в Україні продовжує дорожчати бензин. Експерт пояснив, чому так відбувається і коли ціни на українських АЗС перестануть рости.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Женя

3 березня 2021, 15:56

Вот вам и обещания Шмыгаля https://kosatka.media/category/gaz/news/kabmin-naftogaz-dolzhen-obespechit-v-marte-optovuyu-prodazhu-gaza-po-fiksirovannoy-cene-dlya-naseleniya-i-tke-po-konec-aprelya-2022-g


Новини