Головна Статті Бізнес податки Особливості національної амністії: влада почала «хрестовий похід» на доходи українців
commentss Cтатті Всі новини

Особливості національної амністії: влада почала «хрестовий похід» на доходи українців

Економісти впевнені, що ідея з податковою амністією провалиться і пояснюють: для того, щоб писати розумні закони, потрібно розуміти, як працює українська економіка, а не «винаходити велосипед»

11 травня 2021, 22:34 comments1040
Поділіться публікацією:

Заява глави податкового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева про те, що українці без будь-якого контролю накопичили кошти, наробила чимало галасу в пресі та соцмережах. "Безконтрольні українці" занепокоїлися: невже правда змусять віднести кровно зароблене в банки, та ще й сплатити з власних заощаджень 5%-вий податок?

Особливості національної амністії: влада почала «хрестовий похід» на доходи українців

Податкова амністія в Україні

Чого нам чекати від податкової амністії й чи спрацює ця ідея в українських реаліях — "Коментарі" розбиралися з експертами.

"Податки випаровуються як роса на сонці"

Схоже, влада всерйоз зібралася взятися за заощадження українців. У Верховній Раді вже пройшли перші читання кілька законопроектів з пакета щодо так званої "податкової амністії". Суть ідеї проста: хочете користуватися накопиченими готівкою понад 400 тис. грн — покладіть їх у банк плюс сплатіть 5%-вий податок. Активи в будь-якій формі можна легалізувати за 9%.

"Друзі, з приводу податкової амністії Президента. Ще раз. Це добровільно і це не стосується коштів і активів, з яких були сплачені податки, — спробував заспокоїти громадськість на своїй сторінці в соцмережі Гетманцев. — Це право громадян вийти "в білу".

Але поки ідеолог податкової амністії наполягає на добровільності процесу, скептики не вірять, нагадуючи, що все добровільне у нас рано чи пізно стає "добровільно-примусовим". А експерти взагалі вважають ідею черговою спробою викачування грошей з людей,

"Хороший трюк, щоб перекласти відповідальність влади за наповнення бюджету на громадян, — констатував у розмові з" Коментарями "президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко. — Але хіба українці мало платять податків? Саме надмірний податковий тягар поклало всю економіку так, що вона ховається в тіні. Справа дійшла до того, що рука влади намагається залізти під матраци громадян, і це в період пандемії і економічної кризи! Чудовий інструмент в країні, в якій громадяни з року в рік спостерігають, як сплачені ними податки йдуть невідомо куди і випаровуються, як роса на сонці. При цьому чиновницький апарат продовжує рости, і тут ніхто затягувати паски не збирається ".

Податкова амністія в Україні: це провал

Данило Гетманцев ніяк не коментує питання, чому українці зобов'язані платити "данину" державі за легальні засоби. Готівкові гроші у нас поки що не поза законом, а, наприклад, квартири навіть понад зазначених в законопроекті 120 "квадратів" зареєстровані в держреєстрі, тобто є абсолютно легальними. Проте, в рамках "податкової амністії" всі ці кошти і активи фактично прирівнюються до зароблених з порушенням закону.

"Це невдала ідея, яка не може називатися амністією, — поділився міркуваннями з" Коментарями "президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. — Про амністію може йти мова, коли є встановлений судом факт несплати податків, в цьому випадку амністія прощає цю несплату. Але ідея Гетманцева передбачає, що всі українці не платять податки. З законопроектів абсолютно незрозуміло, чому раптом можуть виникнути претензії до людини, який раніше купив нерухомість або автомобіль. Виходить, що на момент покупки до нього не було претензій з приводу законності його доходів, а тепер це буде вважатися злочином? ".

Економіст вважає, що, найімовірніше, ідея з амністією просто провалиться, як і багато інших економічних ідей цієї влади.

"Для того, щоб писати розумні закони, потрібно розуміти, як працює українська економіка, а не винаходити велосипед", — пояснив Охріменко.

Провальною ідею податкової амністії вважає і керівник компанії Perfomance Management Сергій Сароян. До вищесказаного експерт додає: чимало українців впевнені, що одноразовим збором держава не обмежиться і зробить ті чи інші "репресії" стосовно вийшли з тіні громадян. З іншого боку, продовжує Сароян, тим, хто залишається в тіні, податківців можна особливо не побоюватися: працюють вони як і раніше неефективно. Так що люди банально не мотивовані оголошувати себе неплатниками податків.

Податкова амністія в Україні: кому це вигідно

Експерти, опитані виданням "Коментарі" вважають, що цілей у податкову амністію може бути кілька.

По-перше, наповнення бюджету. Сергій Сароян ставиться до цього з розумінням і каже: бажання уряду підвищити розмір податкових надходжень не є чимось непристойним. Але домагатися цього треба шляхом створення максимально комфортного середовища для підприємців, використовуючи досягнення інших країн, наприклад, Грузії.

Друга мета — взяти під контроль гроші і майно громадян, включаючи й кошти заробітчан, які ніяк не вдається контролювати.

І, нарешті, третя мета — допомогти наближеним до влади легалізувати великі активи.

"Складається враження, що Гетманцев цим законом хоче допомогти держчиновникам, які брали хабарі і зберігали свої кошти в офшорах, легалізувати гроші і більше не відповідати за свої злочини", — говорить Охріменко.

З колегою солідарний Олександр Вовченко. Він застерігає: головне, щоб законом не прикривалися наближені до сьогоднішньої влади персони, які нечесно нажили свої статки і таким чином намагаються амністуватися.

Податкова амністія в Україні: чи не з того почали

Пояснюючи необхідність амністії, Гетманцев говорить, що хоче вивести кошти з тіні, щоб вони працювали в економіці, а не лежали мертвим вантажем під матрацами українців.

Однак економісти одностайні — починає влада не з того.

"Щоб люди вкладали свої гроші в економіку, необхідно як мінімум наявність фінансових інструментів і об'єкта вкладення, але в Україні цього немає, — каже економіст Всеволод Степанюк. — А щоб податки працювали на благо громадян і держави, вони повинні бути, перш за все, справедливими і законними, їх розмір не повинен бути обтяжливим для платника, а їх адміністрування має бути прозорим і зрозумілим для членів суспільства. Але жодному з цих критеріїв так звана "амністія від влади" не відповідає".

Амністія, проведена з явним порушенням прав і свобод громадян, не тільки не призведе до висновку грошей з тіні, а й ще більше погіршить ситуацію, резюмував експерт.

Олександр Вовченко додає: "чистий аркуш" для капіталів починається з верховенства права, реформування судової та правоохоронної систем, лібералізації податків, спрощення умов ведення бізнесу, розвитку сильного фінансового ринку, розвитку ефективної інфраструктури, забезпечення прав і свобод громадян. Повинен працювати принцип "держава для людини", а не навпаки.

Потрібно навести порядок з фундаментальними речами, які десятиліттями душать українську економіку, а не влаштовувати "хрестовий похід" на доходи українців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення


Новини