Головна Статті Бізнес податки «Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області
commentss Cтатті Всі новини

«Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області

Після того, як правоохоронці всерйоз взялися за регіональні управління ДПС і почали викривати "скрутки ПДВ", голова податкової Київській області Орест Вітик тут же був знижений до заступника. Очевидно, для такої ротації були причини. Розбираємося, які саме

4 червня 2020, 18:30 comments7350
Поділіться публікацією:

Скандал, що розгорівся у квітні-травні навколо вищого і регіонального керівництва Державної податкової служби України, продовжує набирати обертів. Тим часом "Коментарі" розбираються – чим живуть обласні управління ДПС, список претензій до яких у правоохоронців зростає з кожним днем. На черзі – Київська область.

«Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області

Податкові афери: мільярди "повз каси"

Інформація про те, що в ДПС України не все гаразд із законністю мусувалася різними джерелами регулярно, але лише в квітні дзвіночок задзвенів на достатньо високому рівні для того, щоб за перевірку нарешті взялися. Так, народний депутат України Гео Лерос на своїй сторінці в Facebook виклав довідку, в якій йшлося про існування злочинної групи в ДПС України, що спеціалізується на схемах з ПДВ, що завдало збитків бюджету України за 8 місяців на 25,5 млрд грн. В цей же час про збитки для держбюджету на 5 млрд гривень в місяць через махінації з податком на додану вартість (ПДВ), заявив і екс-міністр фінансів Ігор Уманський.

Сигнали взяла на розгляд спершу Верховна Рада, яка створила слідчу комісію для перевірки, а потім і Служба безпеки, яка на початку травня провела понад 130 обшуків у податківців. В кінці місяця до СБУ приєдналося Державне бюро розслідувань, співробітники якого провели більше 20 обшуків у службових приміщеннях ДПС у місті Києві, у Львівській та Донецькій областях. Слідчі Бюро шукали докази причетності керівництва ДПС до протиправного формування податку на додану вартість, що завдало держбюджету збитків на суму 45 млн грн.

Основна претензія силовиків відноситься до так званої "скрутки" податкових накладних, які дають право на "законне" ухилення від сплати ПДВ. Як повідомляли "Коментарі", дана схема набула широкого поширення через її доступність, що забезпечується підтримкою в податковій, без чого, власне, система працювати не може. Адже хтось повинен "скручувати" податкові накладні. Та й коштує схема недорого – близько 1,5% від загальної суми фіктивного правочину, 20% якої становить ПДВ, на сплату якого можна "заощадити".

У підсумку Держказначейство заявило про недобір до держбюджету майже 50 млрд грн. доходів.

"Халіф на годину" в податковій: хто такий Орест Вітик

В оперативній довідці, опублікованій нардепом Гео Леросом, стверджувалося, що в. о. начальника Головного управління ДПС у Київській області Орест Вітик є одним з ключових осіб у створенні механізму схемного кредиту по ПДВ. Підстави для такого ствердження можна пошукати в публікації журналіста Євгена Плінського. Так, у січні він оприлюднив аналітичну довідку, яка вказала на те, що тодішній заступник начальника Головного управління ДПС у Львівській області Орест Вітик нібито "допоміг" Львівській тютюновій фабриці легалізувати, а іншим – "зекономити" на податках 60 млн грн.

Схема була "класичною" для "податкових скруток". Вироблені тютюновою фабрикою сигарети продаються за готівку і контрабандою везуться в Європу. У той же час документи про фіктивний продаж сигарет передаються таким самим фіктивним фірмам. Потім слідує ланцюжок перепродажу податкових накладних з правом не платити ПДВ на етапі, коли продані за документами сигарети "скручують" на інший товар. На купівлі цього товару, власне, і хоче заощадити нечиста на руку фірма.

Однак замість арешту Орест Вітик був спрямований на підвищення, ставши у вересні 2019 року заступником начальника Головного управління ДПС вже Київської області, а в жовтні і зовсім в. о. начальника.

За цей час, якщо вірити телеграм-каналам "Дон Кіхот" і "Чорний митар", податкові "скрутки" у Київській області розквітли буйним цвітом: число фірм, підозрюваних у подібних махінаціях в області перевалило за сотню, а сума ПДВ, зареєстрованого як нібито сплачений ними, тільки за лютий склала 4 млрд грн. Тобто саме цю суму гіпотетично можна було продати бізнесу, що бажає ухилитися від сплати ПДВ. На дев'яти фіктивних фірмах такі "скрутки" на суму 92,7 млн грн. ПДВ навіть були виявлені.

«Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області  - фото 2

Телеграм-канал "Дон Кіхот" наводить приклад однієї з таких угод, при якій за допомогою 14 підприємств найрізноманітніші товари широкого споживання шляхом фіктивних перепродажів зрештою зосередилися в ТОВ "Українська дистрибуційна компанія". Остання, до речі, входить у сферу впливу відомого бізнесмена Євгена Черняка. Причому "прогнаний" товар на суму 175,8 млн грн. у підсумку потрапив у ТОВ з сумою ПДВ на 35,2 млн грн.

«Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області  - фото 3

Подібна угода – продаж за податковими накладними, що дає право на економію по сплаті ПДВ зі зміною номенклатури товарів, є тією самою класичною "скруткою". Вигода ж у причетних компаній в наявності: купуючи нібито зерно, вони можуть "переробити" його в спирт і списати на валові витрати підприємства 35,2 млн грн. ПДВ.

Підозрілою цю операцію роблять ще дві обставини. По-перше, задіяні у схемі ТОВ "Вега ойл макс", "Корн оптима", "Вегафуд трейд" і "Центрум колос" належать одній і тій самій людині – жителю столиці Павлу Миколайовичу Шеремету. По-друге, всі ці фірми зареєстровані в місті Борисполі та Києво-Святошинському районі столиці. Відповідно до вже згаданої вище довідці Гео Лероса, в число учасників схеми махінацій з ПДВ входять в. о. начальника Бориспільського управління ГУ ГФС в Київській області Денис Мельниченко та Києво-Святошинського управління ГУ ДПС у Київській області Сергій Береговий.

Пониження Ореста Вітика: новий в. о. податкової зі скромною декларацією

Очевидно, що розмах київських "скруток" став занадто помітний, особливо з початком одкровень Лероса та Уманського, не кажучи вже про обшуки СБУ. З цієї причини, очевидно, Ореста Вітика вирішили "прибрати в тінь". Так, 7 травня 2020 року новим в. о. начальника ГУ ДПС у Київській області став 31-річний Олександр Загорський, а Вітик знову став заступником.

Новий в. о. керівника обласної податкової Київщини викликає здивування не тільки віком, але й мізерним досвідом роботи в податковій, куди він прийшов, маючи диплом юриста, лише в 2016 році і вже через 3,5 роки став начальником головного обласного управління.

І це Загорський примудрився зробити, обійшовши Вітика, чий безперервний стаж роботи в органах ДПС складає майже 19,5 років, з грудня 2000-го. Як таке могло статися можна лише гадати, але найбільш вірогідною видається версія наявності у Загорського вкрай впливових друзів. Друге логічне пояснення – його призначення просто пов'язано з відходом Ореста Вітика "в тінь", поки не стане ясно, що ж буде з розслідуванням махінацій з податковими "скрутками" в ДПС. Втім, якщо Орест дійсно вирішив "піти в тінь", припиняти махінації Київської обласної податкової явно не бажають.

Як пишуть ЗМІ з посиланням на телеграм-канал "Чорний митар", за період з 27 квітня по 15 травня тільки одна фірма, ТОВ "Техноспейс Холд", змогла нібито фіктивно продати товарів на 300 млн грн., тим самим створивши податковий кредит з ПДВ на 60 млн грн., який можна реалізувати бажаючим заощадити на податках.

«Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області  - фото 4

Нічого не змінилося в податковій і за даними телеграм-каналу "Дон Кіхот", більше того, в ГУ Київської області та ГУ Києва запустили нову ПДВ-схему. Так, ТОВ "Горлі ЛТД" з реєстрацією у Київській області реалізувало 168,3 тис. тонн соняшникової олії, 31,8 тис. тонн пшениці і 4,8 тис. тонн кукурудзи за символічною вартістю в 1 гривню за тонну кожної з номенклатур. Через ряд інших фіктивних фірм, в числі яких ТОВ "ТД Дітрейд", ТОВ "Продмаркет трейд" і ТОВ "ЛКО Груп", товар розкручується до ринкової ціни. Наприклад, ціна олії соняшникової зростає до 12,5 тис. грн. за тонну, а весь згенерований податковий кредит по сільськогосподарській продукції готовий до продажу замовнику.

«Скрутки ПДВ», «паленка» та запчастини для танків: на чому роблять гроші у податковій Київської області  - фото 5

Згідно з судовими документами, за більшою частиною фірм, задіяних у даній схемі, значиться шлейф кримінальних проваджень.

Приміром, ТОВ "Торговий дім "Дітрейд" підозрюється в здійсненні фіктивної господарської діяльності, спрямованої на формування податкового кредиту з ПДВ та в підробці документів при здійсненні цієї "діяльності".

ТОВ "Продмаркет трейд" і зовсім вражає своїми апетитами. Так, фірма фігурує як "відповідальний зберігач" десятків тисяч пляшок фальсифікованої алкогольної продукції у Вінницькій області і як фіктивний продавець запчастин для ремонту танків (!) для Харківського бронетанкового заводу. Втім, роль "Продмаркет трейд" тут скромна – ця фірма лише "продавала" запчастини ТОВ "Торговий дім "Парсет", який і постачав їх заводу, тим самим формуючи податковий кредит. До речі, те ж саме для ремонту українських танків робило і згадане в новій схемі київських податківців ТОВ "ЛКО груп".

Словом, очевидно, що зміна начальника обласної податкової не змінила ситуацію на краще. Навпаки, як стверджує канал "Чорний митар", ГУ ДПС у Київській області в цьому напрямку "працює" активніше за всіх.

Київські податківці: "жебрак" начальник і дружина-бізнесмен для багатого заступника

Що стосується матеріального стану в. о. начальника ГУ ДПС Олександра Загорського та його заступника Ореста Вітика, то тут неозброєним оком видно контраст, при якому начальник здається просто "жебраком" поруч зі своїм підлеглим. Так, в 2019 році Загорський заробив 233 671 гривню заробітної плати, а його дружина Катерина – 2580 гривень соціальної допомоги від держави за народження першої дитини. Щасливим батьком головний податківець Київщини став в 2016 році.

Жодних заощаджень і авто, якщо вірити декларації, Загорські не мають. Правда, з 2008 року дружині належать 25% в житловому будинку площею 86,4 квадратних метра. Сам Олександр при цьому має право на проживання в житловому будинку площею 102 квадратних метри в Запоріжжі і в квартирі у Василькові, Київської області.

На тлі начальника Орест Вітик виглядає справжнім олігархом, правда, багато в чому завдяки дружині Ірині. Так, за 2019 рік дохід Вітика склав 209 901 гривню, при цьому його дружина заробила 1 млн 705 тис. 501 гривню завдяки бізнесу.

Мова про три фірми, що працюють у сфері громадського харчування (ПП "Світанок") та будівництва (ТОВ "Леотрейд" і ТОВ "Аурум Сіті"), а також про цілих 14 житлово-будівельних кооперативів, співзасновником яких є Ірина. Цікаво, що обидві свої фірми в сфері будівництва Ірина Вітик відкрила в 2016 році після того, як її чоловік став заступником начальника ГУ ДФС у Львівській області.

З нерухомості подружжю Вітиків належать 3 квартири, дві з яких були куплені в 2017 році, а також гараж, підземне паркомісце і дві комори. З авто у Ореста Вітика задекларовано раритетний "ВАЗ-2101" 1972 року випуску і 12-річний будинок на колесах NIEWIADOW. Дружина їздить на 11-річному "Вольво".

У вигляді готівки Ірина Вітик зберігає 570 тисяч гривень, але скільки знаходиться в банках – невідомо, оскільки суми в декларації не вказані. В цілому 2017 рік явно "розтряс" активи податківця – дві куплені їм квартири, комори та паркомісце обійшлися йому всього у 1 млн 244 тис. 739 гривень. Втім, сімейство Вітиків могло дозволити собі такі витрати, адже у 2015 році одна лише Ірина Вітик заробила 1 млн 349 тис. 360 гривень і майже всі – на продажу нерухомості.

Раніше "Коментарі" писали, що між львівським адвокатом Василем Костюком, керівником податкової служби у Львівській області Олександром Кресяком і невиконанням бюджету на десятки мільярдів гривень може бути прямий зв'язок. Наші журналісти розбиралися – який саме.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

и в хвост

13 січня 2021, 16:35

Куда смотрит "податкова" ? ТОВ "ТД Дітрейд", ТОВ "Продмаркет трейд" і ТОВ "ЛКО Груп"


Новини