Головна Статті Бізнес податки «Тедіс Україна» Бориса Кауфмана: мистецтво дружити з усіма - від ГПУ до «слуг народу»
commentss Cтатті Всі новини

«Тедіс Україна» Бориса Кауфмана: мистецтво дружити з усіма - від ГПУ до «слуг народу»

«Коментарі» розбиралися, чому компанія «Тедіс Україна» постійно виявляється в центрі скандалів

14 квітня 2021, 12:05 comments2362
Поділіться публікацією:

У 2016 році тютюновий монополіст на ринку торгівлі сигаретами виявився в епіцентрі серйозного скандалу, який ледь не обернувся для компанії мільярдними збитками. Через 5 років фірма одеського бізнесмена Бориса Кауфмана знову опинилася в центрі низки подібних ситуацій. Правда, цього разу бізнесу підприємливого одесита навряд чи щось загрожує, адже його "політичний дах", як стверджують ЗМІ, забезпечує особисто глава президентської фракції у Верховній Раді.

«Тедіс Україна» Бориса Кауфмана: мистецтво дружити з усіма - від ГПУ до «слуг народу»

Вороги країни № 1

47-річний одеський бізнесмен Борис Кауфман, якому належить "Тедіс Україна", має багатий досвід підприємницької діяльності в Україні. Почавши свою справу в харчовій промисловості, в її алкогольному сегменті, він відзначився і в банківській сфері, і в транспорті, і навіть в медіабізнесі. Однак справжній "щасливий квиток" він отримав, увійшовши в тютюновий бізнес.

Компанія "Мегаполіс-Україна" була створена в 2010 році як дочірня фірма російської групи "Мегаполіс", яка контролювала левову частку тютюнового ринку Російської Федерації в складі концерну "Меркурій". Це допомогло її структурному підрозділу взяти під контроль 50% ринку України вже до кінця року. До 2013 року "Мегаполіс-Україна" контролювала 90% ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами в нашій країні, а протекцію їй нібито склали члени сім'ї Віктора Януковича.

Зміна влади в 2014 році не відразу вдарила по позиціях тютюнового монополіста. Лише в січні 2016 року почалася кампанія активістів з пікетування складів готової продукції компанії, її звинуваченнями у фінансуванні ФСБ РФ через фонд "Моноліт" Ігоря Кесаєва, а також ВС РФ через поставки зброї виробництва ВАТ "Завод Дегтярьова". Навесні 2016 року податківці виявили факт ухилення від сплати податків на суму в 2,3 млрд грн: 1,2 млрд грн нібито припали на продаж фіктивним підприємствам тютюнових виробів, ще 1,1 млрд грн були оформлені як матеріальна допомога іншим фіктивним підприємствам.

Щоб вгамувати паніку навколо власного імені, в травні 2016 року компанія навіть змінила назву на "Тедіс Україна", але це допомогло ненадовго. У 2017 році в боротьбу з "Тедіс Україна" активно вступила Генеральна прокуратура України (ГПУ) і Антимонопольний комітет України (АМКУ): так, останній оштрафував компанію на рекордні тоді 430 млн грн, а ГПУ відкрила кримінальне провадження проти монополіста.

Втім, інтерес Генпрокуратури до "Тедіс Україна" згас, і причиною тому стала інформація про працевлаштування в компанію сина тодішнього генпрокурора Олександра Луценка, спливла назовні в 2018 році.

"Слуги тютюнових олігархів"

Чудеса політичної еквілібристики "Тедіс Україна" демонструє і в політичній сфері, що показує здатність власника компанії Бориса Кауфмана дружити з будь-якою владою.

Так, співпраця з Віктором Януковичем дозволяло компанії контролювати до 90% роздрібного тютюнового ринку України, дружба з ГПУ і "Європейської солідарністю" також дозволяла утримувати монопольні позиції. Не пройшли повз цієї "славної традиції" і "слуги народу".

Першим дзвіночком, що засвідчило про пріоритет інтересів тютюнових компаній для нової влади, стала доля законопроекту № 1049 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування". 3 жовтня в час розгляду законопроекту і правок до нього народні депутати України від "Слуги народу" Олександр Дубинський і Олександр Юрченко на засіданні комітету ВР з питань податкової політики несподівано запропонували нову поправку. Відповідно до неї компанії-виробники тютюнових виробів могли продавати свою продукцію оптом не дорожче 87% від її максимальної роздрібної ціни. Це подавалося як боротьба з монополією на тютюновому ринку.

Законопроект був прийнятий 4 жовтня, проте не був підписаний президентом Володимиром Зеленським, який запропонував в лютому 2020 року поправку Дубинського-Юрченко виключити як порушує Конституцію України і Господарський кодекс України. Думка гаранта врахували, і лише в квітні законопроект, який втратив цієї поправки, був прийнятий повторно у Верховній Раді і підписаний главою держави.

Втім, президента можна зрозуміти, адже вже з прийняттям цієї поправки тютюнові виробники прямо сказали, що можуть зупинити свої виробництва, а це могло призвести до втрат податкових надходжень від виробників тютюнової продукції в розмірі 47 млрд грн за підсумками 2018 року.

Схоже, що в "Слугу народу" врахували цей досвід, і наступна поправка "в правила гри" на тютюновому ринку була явно в інтересах виробників сигарет. Так, 28 жовтня в ВР надійшов законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування товарів, що переміщуються в міжнародних поштових та експрес-відправленнях)". Як і у випадку з поправкою Дубинського 2019 року, до другого читання в документі, який не має відношення до тютюнового ринку, з'явилася поправка, яка пропонує внести зміни саме для цього ринку.

Так, Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики пропонує збільшити ставку акцизного податку на тютюн і тютюнові вироби на 200% з 1 квітня 2021 року, а в цілому акциз планували збільшити на 320%. Робити це пропонувалося поступово, протягом 3-х років. В якості такого собі компенсатора компанії-виробники тютюнової продукції хочуть на 30% знизити акцизи для IQOS, які формально не є сигаретами, а якоїсь "сигаретою розігріву тютюну".

Як стверджує український журналіст Євген Плиски, який озвучив цю прохання "табачників" глава парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія фактично виступив в ролі відкритого лобіста торговців IQOS в Україні виробництва компанії "Філіп Морріс", що в разі прийняття поправки призведе до втрати держбюджетом 3 млрд грн . Таким чином, стверджує журналіст, виросте кількість курців і погіршиться здоров'я українців, а виробники збільшать свої прибутки.

На думку Плиски, з отриманих таким чином 3 млрд грн частина буде направлена "Тедіс Україна" і акумульована в тіньові зарплати "слугам народу" від партії. До слова, вони досягають 20 тис. Дол. Або 5 млн дол. На місяць для 245 нардепів.

Цікава реакція самого Давида Арахамія і глави Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева. Вони запропонували замінити кілька цифр і дат в пункті 17 підрозділу 5 розділу 20 Податкового кодексу України.

За цими цифрами таїлися пропозиції встановити з 1 квітня 2021 року такі нові ставки акцизного податку на тютюнові вироби:

1) замість 1456,33 грн акцизу за 1000 сигарет з 1 січня 2021 року встановити 1025,79 грн;
2) замість 1747,60 грн з 1 січня 2022 року — 1343,79 грн;
3) замість 2097,12 грн акцизу з 1 січня 2023 року — 1760,36 грн;
4) замість 2516,54 грн акцизу, що сплачується з 1 січня 2024 року — 2306,07 грн.

Таким чином "слуги народу" пропонують просто знизити акцизний податок для виробників тютюнових виробів, правда самі поправки після передачі їх в ВР 9 березня так і "застрягли" в парламенті разом з законопроектом. Втім, як пишуть ЗМІ, Борис Кауфман може виступати не тільки як власник "Тедіс Україна", який видобуває засоби на зарплату в конвертах для "слуг народу", а й як "смотрящий" від президента за Одеською областю. У всякому разі, на це натякнув в інтерв'ю "Радіо НВ" колишній генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

"Коли я був на посаді генерального прокурора, було відкрито багато виробництв, пов'язаних з місцевими елітами. Зараз всі вони десь "поховані". Ті, проти кого відкривалися ці виробництва, хто підозрювався, наприклад, в розкраданні земель Одеського аеропорту та інші зловживання в Одесі, з одеським майном, зараз фактично є, грубо кажучи, "дивляться" за одеським регіоном. Вони спілкуються з Офісом президента ", — пояснив Рябошапка.

Саме Борис Кауфман і його партнер, одеський бізнесмен Олександр Грановський проходили як власники Одеського аеропорту в кримінальному розслідуванні НАБУ проти підозрюваного в причетності до махінацій мера Одеси Геннадія Труханова, правда, безуспішно.

піддається АМКУ

На тлі таких близьких і вигідних для "Тедіс Україна" і особисто Бориса Кауфмана відносин з органами влади явно виділяється позиція Антимонопольного комітету України. Ще в 2017 році АМКУ наклав на "Тедіс Україна" штраф за антиконкурентні дії в розмірі 431 млн грн, а зі зміною влади в жовтні 2019 року на тютюнові компанії України було накладено і зовсім безпрецедентний штраф в 6,5 млрд грн, 3,4 млрд грн з яких припали на "Тедіс Україна". Втім, компанія вже тоді заявила, що не визнає правомірності штрафу і буде оскаржувати його в суді.

Свою обіцянку "Тедіс Україна" виконала, і судові баталії зайняли більше року. Спочатку були не надто успішними для компанії, яка програла дві початкові інстанції, в тому числі 25 листопада 2020 року — апеляцію в Північному апеляційному господарському суді. Лише в лютому 2021 року Верховний суд України прийняв позицію "Тедіс Україна" і визнав вимоги АМКУ незаконними.

Однак уже в березні АМКУ наклав на компанію новий штраф в розмірі 274 млн грн за невиконання в повному обсязі його рішення від 2016 року, згідно з яким "Тедіс Україна" була оштрафована на 431 млн грн. Штраф компанія заплатила в повному обсязі, проте не всі умови Антимонопольного комітету України були виконані, що і послужило підставою для накладення нових штрафних санкцій .

"Тедіс" знову спростувала всі заяви АМКУ та заявила, що буде оскаржувати це рішення в суді. З огляду на долю колишнього штрафу в розмірі 3,4 млрд грн, її шанси на успіх здаються досить високими.

Також цікава доля глави Антимонопольного комітету України Юрія Терентьєва, який в липні 2020 офіційно пішов у відставку за власним бажанням. Втім, як повідомив головний редактор "Цензор.Нет" Юрій Бутусов на своїй сторінці в Facebook, написано відповідну заяву було нібито під тиском особисто президента України Володимира Зеленського через те самого штрафу в 6,5 млрд грн для тютюнових монополістів, в тому числі і для "Тедіс Україна".

Тим часом ця компанія, за нашими даними, здійснює продажі сигарет через 50 тисяч точок роздрібної торгівлі. За даними ЗМІ, зараз "Тедіс Україна" контролює до 55% тютюнового ринку нашої країни, а оборот компанії за підсумками 2019 року склав близько 60 млрд грн.

Нагадаємо, частка ринку нелегальних сигарет в Україні продовжує збільшуватися, а це негативно відбивається на економіці країни і приносить їй серйозної шкоди. Виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несмєянов розповів виданню "Коментарі" про те, хто в Україні контролює якість сигарет і як можна протидіяти розвитку ринку фальсифікату і контрабанди.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

т

22 липня 2021, 17:41

апр


Новини