Головна Новини Бізнес Будівництво Подорожчання металу та цементу: із чим повʼязане зростання вартості на будматеріали
commentss НОВИНИ Всі новини

Подорожчання металу та цементу: із чим повʼязане зростання вартості на будматеріали

В Україні збільшилась вартість цементу, металу та інших будматеріалів. Експерт оцінив, чи слід очікувати падіння цін на ці матеріали.

26 березня 2024, 17:40
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Через війну та скрутне становище економіки нашої країни, на ринку будівельних матеріалів спостерігається підвищення ціни на таку продукцію. Відповідні процеси тягнуть за собою збільшення вартості на відбудову, а також придбання нової нерухомості.

Подорожчання металу та цементу: із чим повʼязане зростання вартості на будматеріали

Подорожчання металу та цементу

За словами генерального директора ТДВ "Хмельницькзалізобетон" Валерія Корбута, у лютому 2024 року вартість цементу збільшилася на дванадцять із половиною відсотків порівняно з попереднім періодом. Ба більше, він запевнив: насправді постійно дорожчає ще й метал.

"Так, були невеликі падіння перед Новим роком, але потім знову йде тенденція зростання. Вони так само залежать від паливно-мастильних матеріалів, від електроенергії і вартості всіх матеріалів. І вона так само залежить від курсу валют, які також коливаються. На сьогоднішній день вартість металу піднялася в межах незначного — півтори-дві тисячі гривень на тонні", — пояснив він.

Валерій Корбут, коментуючи, чи є справедливим, на його думку, зростання ціни на сировину, яку вони закуповують для виробництва залізобетону, пояснив, що ТДВ "Хмельницькзалізобетон" використовує імпортні запчастини в роботі, перевезення яких ускладнилося через блокування польсько-українського кордону.

"Якщо ми говоримо про конкретно наше підприємство, то ми залежимо дуже від постачання імпортних запчастин. У зв'язку з блокуванням кордонів на польських кордонах перевезення виросли дуже значно. У нас є обладнання європейське. І на сьогоднішній день ми відчуваємо суттєве зростання цін на запчастини. Фактично, якщо ми возили раніше, транспорт складав у межах там тисячу двісті-півтори тисячі євро, то останні вахти були по п'ять і по сім тисяч. Це пов'язано з блокуванням кордонів щодо відбудови", — зазначив Корбут.

Слід додати, що, генеральний директор ТДВ "Хмельницькзалізобетон", яке залучено до відбудови України, зокрема на Донеччині, зауважив: на сьогодні у країні загалом хоч не відчувається брак будматеріалів, але потребується людський ресурс. Оскільки переважно чоловіки відправилися на фронт,  виконувати поставлені завдання на підприємстві стали жінки, чисельність яких там збільшилася удвічі від 2022 року.

Крім того, як запевнив пан Валерій, вартість на житло в Україні лише збільшуватиметься, оскільки через брак людей в Україні впали темпи будівництва. Варто зауважити, що керівник інвестиційної компанії William Invest Expert Віктор Медвідь також повідомив: економічна ситуація в Україні у звʼязку із повномасштабним вторгненням рф суттєво погіршилася, тож вартість ціни на будматеріали тільки продовжує збільшуватися. Він наголосив на тому, що українцями не варто очікувати на стабілізацію ситуації, адже існує загроза захоплення ринку міжнародними компаніями й підвищення вартості на позиції, необхідні для відбудови. Примітно, що наразі саме ірландська компанія CRH хоче купити ще два заводи Dyckerhoff в Україні, завдяки чому зможе отримати найбільшу частку на ринку виробництва та розподілу цементу, а в результаті й фактично його монополізувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини