Головна Новини Бізнес Будівництво Що в Україні відбувається з будівництвом
commentss НОВИНИ Всі новини

Що в Україні відбувається з будівництвом

У 2022 році, під час повномасштабного російського вторгнення, обсяги прийнятого в експлуатацію житла знизилися порівняно з попередніми роками – майже до рівня кризового 2009 року

27 березня 2023, 23:13
Поділіться публікацією:

Держстат опублікував свіжі дані про будівництво житла в Україні. Очікувано, минулорічні показники досить низькі – майже на рівні кризового 2009 року, пишуть "Коментарі".

Що в Україні відбувається з будівництвом

Будівництво житла в Україні торік суттєво «здало»

У 2022 році збудовано 92,5 тис. квартир та одноквартирних будинків, що на 40% менше, ніж 2021 року. Внаслідок повномасштабної агресії, за попередніми даними, зруйновано чи пошкоджено майже 154 тис. будинків. Розбивки за видами будинків чи кількістю квартир немає, тому безпосередньо порівнювати ці цифри неможливо. Проте в середньому за 2011-2021 роки за рік будували близько 27 тис. будинків, із яких 4-5% були багатоквартирними. За площею обсяг уведеного за рік в експлуатацію житла становив приблизно 1% житлового фонду.

Окрім бойових дій, на темпах будівництва у другому півріччі позначилися проблеми з енергопостачанням. Дещо покращилася ситуація наприкінці року.


Що в Україні відбувається з будівництвом - фото 2

Втім, зрозуміло, що будівництво прийнятих в експлуатацію у 2022 році будинків було розпочато в попередні роки. Під час повномасштабної війни розпочато будівництво на 11% менше житла (за площею), ніж під час пандемії у 2020 році, і майже на 50% менше, ніж у 2021 році.

Всього у 2022 році було розпочато будівництво 6 669 тис. м2 житла, найбільше — у Київській (28%) та Львівській (15%) областях.

Як писали раніше "Коментарі", до 411 млрд доларів зросли потреби України на відбудову. За оновленою швидкою оцінкою завданої шкоди та потреб на відновлення, потреби нашої держави на відбудову зросли майже до пів трильйона доларів.

Читайте також на сайті "Коментарі" — в України створили агентство "відновлення": чим займатимуться в новій держструктурі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини