Головна Новини Бізнес Будівництво США проти Північного потоку-2: чи вдасться Байдену зупинити будівництво
commentss НОВИНИ Всі новини

США проти Північного потоку-2: чи вдасться Байдену зупинити будівництво

Експерти спрогнозували, чи буде США при Джо Байдені намагатися зупинити будівництво газопроводу Північний потік-2 або ж використає можливість запуску в торгах з РФ і ЄС

8 квітня 2021, 12:21
Поділіться публікацією:

Адміністрація президента США Джо Байдена підготувала ряд кроків, спрямованих на припинення будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" (ПП-2), однак поки побоюється їх впроваджувати через побоювання, що це викличе зворотний ефект. Про це повідомляє американська газета "Politico". Чи буде США при Байдені намагатися зупинити будівництво ПП-2, або ж використає можливість запуску газопроводу в торгах з РФ і ЄС? Яка роль України в тому, що відбувається? "Коментарі" з'ясували це разом з експертами.

США проти Північного потоку-2: чи вдасться Байдену зупинити будівництво

ПП- 2. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"ПП-2 — зручна мішень для тиску як на Москву, так і на Берлін для вирішення геополітичних інтересів США на Євразійському континенті"

Директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський вважає чергову заяву з приводу санкцій відносно ПП-2 з боку США продовженням політики Вашингтона. І персоналії президента тут, на його думку, особливо не впливають.

"ПП-2 є дуже зручною мішенню для тиску як на Москву, так і на Берлін для вирішення геополітичних інтересів США на Євразійському континенті. Європейські дипломати вже неодноразово вказували, що екстериторіальні санкції можуть призвести до серйозних протиріч всередині самого Заходу і спровокувати торгову війну між США і ЄС", — зазначає Валентин Землянський.

На його думку, підігравання санкцій політиці США з боку України не має нічого спільного з нашими національними інтересами та енергетичною безпекою держави.

"Замість пошуку компромісних рішень з усіма зацікавленими сторонами, які дозволили б Києву зайняти гідне місце в структурі європейського газового ринку, Україна продовжує йти в фарватері геополітичних інтересів США. Як результат — керівництво Оператора ГТС України вже заявило про значне зниження транзиту російського газу. І далеко не з причини реалізації проекту "Північний потік". Російський газ пішов в обхід України південним напрямком, "турецьким потоком", що вже в найближчій перспективі призведе до падіння доходів від транзиту російського газу", — прогнозує Валентин Землянський.

"Газовий ринок Європи — це об'єкт конкуренції США і Росії"

Джо Байден, як і будь-який атлантист, не є прихильником будівництва "Північного потоку-2", оскільки бачить в проекті фактор посилення залежності Європи від Росії. На цьому акцентує політолог-міжнародник, бізнес-аналітик Георгій Кухалейшвілі.

"Газовий ринок Європи — це об'єкт конкуренції США і Росії. Також вони роблять ставки на різні політичні сили в окремих країнах. Американським фірмам вигідно збільшення поставок зрідженого природного газу в ЄС і скорочення частки "Газпрому". Однак, в політичних колах Німеччини санкції проти "Північного потоку-2" не популярні, — зазначає Георгій Кухалейшвілі. — Окремі депутати правлячої партії ХДС навіть пропонували в якості альтернативи американських санкцій — створення механізму припинення поставок газу по "Північному потоку-2", якщо Росія буде робити нові провокації в Україні та інших країнах".

На думку політолога, якщо адміністрація Байдена все-таки буде затягувати з санкціями, що стосуються російського газопроводу, то це буде пов'язано з бажанням зміцнити відносини з Німеччиною, які погіршилися при Трампі.

"Тобто, заради атлантичної єдності, заради допомоги німців у стримуванні Китаю, Байден може закрити очі на "Північний потік-2". Для України такий сценарій не прийнятний, — підкреслює Георгій Кухалейшвілі. — Адже тоді сильно скоротиться транзит природного газу з Росії через нашу територію — і ми втратимо джерело доходу. Росія не буде гарантувати, що не відмовиться від українського транзиту тому, що це суперечить логіці Кремля. "Північний потік-2" будують якраз для того, щоб постачати газ у Європу в обхід України і послабити нашу економіку. Слабкій Україні легше диктувати свої умови".

Як повідомлялося, держсекретар США заявив, що США все ще можуть ввести санкції проти країн, причетних до будівництва "Північного потоку-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини