Головна Новини Бізнес Агро Агрохолдинг «Кернел» вступив у конфлікт із ОТГ на Чернігівщині
commentss НОВИНИ Всі новини

Агрохолдинг «Кернел» вступив у конфлікт із ОТГ на Чернігівщині

За повідомленням ЗМІ, це не перший неприємний інцидент, у якому фігурує підприємство "Кернел"

1 червня 2021, 17:27 comments1459
Поділіться публікацією:

Як повідомляє "Агравері", на Чернігівщині між представниками Крутівської ОТГ та агрохолдингом "Кернел" почався конфлікт. Претензія місцевих фермерів і жителів у тому, що "Кернел", начебто, збирається будувати у їхньому регіоні хімічне підприємство, не цікавлячись думкою населення.

Агрохолдинг «Кернел» вступив у конфлікт із ОТГ на Чернігівщині

ОТГ на Чернігівщині виступає проти будівництва заводу міндобрив. Фото: pixabay.com

"Протягом останніх 1,5-2 місяців почали з'являтися чутки про те, що компанія "Кернел" планує будівництво вузла або заводу з виготовлення рідких мінеральних добрив. Однак представник підприємства "Дружба-Нова" Віталій Давидов спростовував цю інформацію", — розповідає голова Крутівської територіальної громади Олег Бузун.

Втім, зовсім скоро на території ОТГ таки розпочалося будівництво заводу з виробництва добрив, на яке у компанії не було відповідного дозволу. Цікаво, що староста громади навіть складав доповідну про інцидент.

З огляду на резонанс події, у Крутах було вирішено провести громадські слухання. Захід організували ще в березні 2021 року, запросивши на нього представників агрохолдингу "Кернел". Втім бізнесмени на зустріч із місцевими жителями не з’явилися.

"ОТГ через форму громадських слухань висловила вимогу до компанії "Дружба-Нова" про заборону будівництва вузла з виготовлення рідких мінеральних добрив. Громада висловила також низку інших вимог, які стосуються діяльності компанії на території ОТГ, а саме: рух важкого транспорту, використання води, обробка полів тощо", — передає "Агравері" слова Олега Бузуна.

Варто зазначити, що це не перший конфлікт, у якому фігурує агрохолдинг "Кернел". Як повідомляє "Обозреватель", попередній інцидент стався ще у 2019 році — із СП "Агродім", з яким у холдингу була угода про забезпечену позику. Однак, на думку представників "Агродому", юристи "Кернела" використали договір для недружнього поглинання компанії.

"У 2020 році контроль над 76% СП "Агродім" перейшов до структур та осіб, пов’язаних із "Кернелом". Валентина Давиденко, якій належить 100% власності на підприємство, жодної компенсації за втрачені корпоративні права не отримала", — цитує "Обозреватель" юристів, які ведуть справу.

Також, як повідомляє видання, представники Давиденко стверджують, ніби "Кернел" фактично присвоїв собі урожай 2020 року.

"Площі було засіяно ще до переходу компанії під контроль "Кернела". Було зібрано рекордний урожай, виторг від якого становить 25-32 млн доларів. Але менеджмент "Кернела" задекларував збитки. Це сталося вперше в історії "Агродому". До того ж борг компанії зріс до 1,3 млрд грн", — пишуть журналісти "Обозревателя", посилаючись на юристів компанії.

Слід зазначити, що наразі через конфлікт між холдингом "Кернел" і представниками родини Давиденко триває одразу два судових процеси. Крім того, за інформацією "Обозревателя", представники родини готують пакет документів для Ради національної безпеки та оборони.

Зазначимо, що, як інформує "Судово-юридична газета", в РНБО анонсували запровадження санкцій проти тих, хто безплатно масово приватизував землю та здійснював інші махінації з нею.

Довідка. Крутівська ОТГ - територіальна громада в Ніжинському районі Чернігівської області.

СП "Агродім" — підприємство на Чернігівщині, створене з метою виробництва (вирощування), переробки та збуту сільськогосподарської продукції, здійснення експортно-імпортних операцій, комерційної, виробничої, посередницької, маркетингової та торговельної діяльності, а також надання послуг у різних сферах.

Компанію було створено за безпосередньої участі Валерія Давиденка, колишнього народного депутата, який трагічно загинув у травні 2020 року. На думку нардепа Сергія Шахова, Давиденка було вбито. Як зазначив політик на особистій Facebook-сторінці, для влади має бути честю розслідування обставин смерті Давиденка та притягнення винних до відповідальності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини