Головна Новини Бізнес Агро АПК в Україні: що потрібно зробити, щоб збільшити продуктивність аграріїв
commentss НОВИНИ Всі новини

АПК в Україні: що потрібно зробити, щоб збільшити продуктивність аграріїв

Для розвитку АПК в Україні потрібно зробити ряд кроків

22 вересня 2020, 15:11
Поділіться публікацією:

Як прогнозовані, так і раптові посухи, заморозки, інші природні катаклізми завдають серйозної шкоди українському АПК. "Коментарі" дізналися у експертів, як його адаптувати до змін клімату і що потрібно зробити як самим аграріям, так і на державному рівні для поліпшення ситуації.

АПК в Україні: що потрібно зробити, щоб збільшити продуктивність аграріїв

"Необхідно страхувати доход сільгоспвиробників"

Голова Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Андрій Дикун нагадує, що аграрії півдня Одеської області в цьому році через небувалу посуху втратили урожай і озимих, і ярових культур.

"Зараз Кабмін врахував пропозицію ВАР про внесення змін до Податкового кодексу України в частині скасування нарахування зобов'язань по ПДВ для агровиробників у випадках форс-мажорних обставин (втрата врожаю, падіж поголів'я). Разом з тим, до вирішення даної проблеми треба підходити комплексно", — впевнений голова ВАР.

За його словами, повинна бути розроблена і втілена в життя національна програм зрошення в Україні. У цьому плані важливим є питання державної підтримки сільського господарства. Необхідно захистити діючих інвесторів і створити умови, щоб аграрії не боялися інвестувати кошти в зрошення.

"Тому перше, що необхідно зробити, — це прийняти закон про об'єднання водокористувачів (ОВК), які зможуть приймати на свій баланс елементи зрошувальної системи та розвивати їх, інвестуючи кошти, — підкреслює Андрій Дикун. — Але для успіху цієї ініціативи потрібно, щоб запрацював закон про консолідацію земель".

Також експерт вважає за необхідно впроваджувати в Україні страхування доходів сільгоспвиробників, яке успішно діє в інших країнах.

"Суть в тому, що аграрії страхують не урожай, а свій дохід, який вони планують отримати, реалізувавши цей урожай. Такий підхід дозволяє агровиробнику працювати планово і стабільно", — каже Андрій Дикун.

Він підкреслює, що зараз ВАР підтримала своїх учасників з Одеської області, надавши частину насіння для посівної. Учасники ВАР з усіх регіонів приєдналися до цієї ініціативи. Одні перераховували кошти, на які централізовано було закуплено насіння, інші надавали зерно.

"Слід припинити бездумні оранки"

Експерт ГО "Екодія" Анна Даниляк впевнена, що кліматична проблема, від якої страждає АПК, — комплексна. І вирішувати її потрібно на всіх рівнях: від індивідуальних господарств — до національної політики.

"На загальнодержавному рівні потрібна амбітна кліматична політика, — підкреслює Ганна Даниляк. — Слід значно скорочувати викиди парникових газів. Скрізь, включаючи АПК. Це важливо робити, інакше кліматична криза посилюватиметься. І те, що відбувається зараз, здасться квіточками. Плюс — необхідно адаптуватися до змін, які вже відбулися. І тут також потрібна державна стратегія, по кожній галузі ".

Представник "Екодії" зазначає, що в 2019 році, коли у нас ще було Міністерство аграрної політики, їм робилися спроби продумати стратегію адаптації до змін клімату. Але все заглохло, коли міністерства об'єднали.

"Слід припинити бездумні оранки та внесення мінеральних добрив. Зосередитися на водозбереженні, — каже Анна Даниляк. — Особливо це стосується півдня, де через посуху в деяких господарствах були втрачені посіви. На рівні господарств важливо впроваджувати кращі сільгосп-практики, сг-технології. А на державному рівні — імплементувати нітратну директиву (більш розумно поводитися з відходами тваринного виробництва) і директиву щодо запобігання промисловому забрудненню".

"Проблема в тому, що ми не хочемо витрачати гроші на науку"

Нестабільні погодні умови, різкі перепади температур, посухи, зливові дощі та інші природні катаклізми негативно позначаються на роботі підприємств агропромислового комплексу. Однією з характерних особливостей зміни клімату в Україні стали випадки різкого зміна погодних умов на регіональному рівні. На це звертає увагу Євген Колішевський, виконавчий директор громадської екологічної організації "Голос Природи" (г.Камінське).

В таких умовах, відзначає експерт, складно планувати сільськогосподарську діяльність. Організація "Голос Природи" вважає, що починати вирішувати цю проблему потрібно з підвищення якості метеорологічних прогнозів і глибокого наукового аналізу відбуваються кліматичних змін.

"В останні два-три роки в Україні кількість метеорологічних постів скоротилося, — говорить Євген Колішевський. — Це було зроблено з метою оптимізації видатків державного бюджету. На практиці це призвело до некорінним метеорологічним прогнозами і неможливості оперативно інформувати про погодні зміни на регіональному рівні ".

На думку експерта, в ситуації, що склалася необхідно за рахунок коштів місцевих бюджетів відновлювати роботу закритих метеорологічних постів спостереження або збільшувати їх кількість.

Євген Колішевський пояснює: "Проблема України в тому, що ми не хочемо витрачати гроші на науку. Необхідно замовляти в аграрних університетах дослідження про те, як сільськогосподарського сектору адаптуватися до нових кліматичних умов. Ці дослідження можу оплачувати, як корпорації, так і держава. Краще, щоб держава. Тоді отримані дані та рекомендації будуть доступні для громадськості ".

Як раніше повідомляли "Коментарі", аграрії планують вийти на протести проти квотування імпорту мінеральних добрив.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини