Головна Новини Бізнес Агро Безкоштовна приватизація земельних ділянок: де зникає земля, призначена для українців
commentss НОВИНИ Всі новини

Безкоштовна приватизація земельних ділянок: де зникає земля, призначена для українців

Існуюче право на безкоштовну приватизацію зараз - це фікція і значні корупційні механізми

25 березня 2021, 16:52
Поділіться публікацією:

За словами старшого проектного менеджера із земельної реформи офісу реформ Кабміну Андрія Мартина, в Україні не залишилося вільної землі, щоб задовольнити право громадян на безоплатну приватизацію земельних ділянок.

Безкоштовна приватизація земельних ділянок: де зникає земля, призначена для українців

Безкоштовна приватизація земельних ділянок: куди зникає земля, призначена для українських громадян - фото з відкритих джерел

"Насправді, щоб всіх громадян України задовольнити землею, такої кількості вільної землі у нас вже давно немає", — розповів він.

Куди ж поділася земля? Що робити українцям, які ще не реалізували своє право на отримання ділянки? Як можна виправити ситуацію? Член ради асоціації "Земельний союз України" Сергій Біленко вважає, що існуюче право на безкоштовну приватизацію зараз — це фікція і значні корупційні механізми.

Фікція — тому що, дійсно, кількості вільної землі для всіх громадян України не вистачить. У державній власності залишилися землі під лісом, водними об'єктами, землі державних і комунальних установ. Офіційної статистики площі реально вільних земель (земель запасу) немає, але, в будь-якому випадку, вона ніяк не перевищить двох-трьох мільйонів га в масштабах всієї держави.

При цьому слід розуміти, що величезна кількість тих земель, які виглядають вільними на публічній кадастровій карті, насправді такими не є. Часто це просто приватні ділянки, на які просто оформлені паперові документи, не внесені в електронний Державний земельний кадастр.

Навіть якби держава вирішила дійсно виконати норми про безкоштовну приватизацію, вона не змогла б цього зробити — землі просто не вистачить. Ми ж не хочемо викорчовувати державні ліси тільки для того, щоб надати комусь земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства? І це ми говоримо про існуючих громадян України, але є й ті, які будуть народжені в подальшому, вони теж де-юре будуть мати право безкоштовної приватизації.

Корупція — тому що безкоштовна приватизація можлива в більшості випадків через корупційні домовленості з органами влади. Землі мало, вона дорога, — ось вам і "вузьке горло" — неодмінна складова корупційних ризиків.

Часто за "безкоштовної" приватизації частина вартості земельної ділянки сплачується його майбутнім власником. Тільки не до бюджету, а кишені чиновника. Вартість безкоштовного гектара зараз стартує від $ 800 сільськогосподарської землі до багатьох тисяч в разі приватизації землі, яка може піти під будівництво.

Висновок — безкоштовну приватизацію потрібно вбивати. Звичайно, повинна бути залишена можливість безоплатної приватизації громадянами тих земельних ділянок, якими вони вже користуються, в тому числі, під існуючими житловими будинками. Але все інше повинно прозоро продаватися, в більшості випадків — через торги.

А щодо того, що Конституція України забороняє під час прийняття нових законів обмежувати існуючі права, — то будь-яке право існує тільки тоді, коли воно підкріплене матеріально. А якщо матеріальних ресурсів для цього немає, то і право реалізуватися не буде, що б там не вимагав закон".

Раніше портал "Коментарі" розповідав, що в парламенті просувають земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

селянин

25 березня 2021, 20:55

Потрібно ПРИЗУПИНИТИ закон про продаж землі і навести порядок...


Новини