До 6 гривень на тиждень: в Україні перед Новим роком дорожчає популярний продукт

Подорожчання грибів пов'язане зі зростанням попиту на продукт за невисокої його пропозиції

Напередодні новорічних свят в Україні злетіли ціни на гриби. Усього за день ціна за кілограм продукції збільшилася на гривню, а за тиждень – до 6 гривень. Українські супермаркети продають печериці за ціною 55 гривень за кіло. Про це пише OBOZREVATEL, посилаючись на профільну агенцію УМДІС.

За словами фахівців, подорожчання грибів пов'язане зі зростанням попиту на продукт за невисокої його пропозиції. При цьому вартість у різних областях України відрізняється – найбільше зростають ціни на гриби у Києві та Львові.

Експерти зазначають, що вартість збільшується в середньому на гривню за день:

"У понеділок формула така: у середньому на одну гривню вища від ціни у вихідні. Грибовід, який відвантажував гриб у неділю по 42 грн, сьогодні виставляє своїм клієнтам 43 грн".

Незважаючи на те, що виробники грибів повідомляють про попит на продукцію перед Новим роком, все ж таки сподіваються, що вартість не знижуватиметься і після святкування.

Нагадаємо, що новорічний стіл в Україні для сім'ї з чотирьох людей коштуватиме приблизно 2000 гривень. Якщо порівнювати з 2020 роком, його вартість збільшилася щонайменше на 20%. Протягом усього 2021 року в Україні спостерігалася тенденція до зростання цін на продукти харчування, яка продовжуватиметься і у святковий період. Утім, українці вже відчули подорожчання багатьох товарів. Так, традиційно збільшилася вартість яєць - ціна підскочила на 10-15% порівняно з листопадом. Як мінімум на 25% подорожчала курятина цього року.

Раніше у матеріалі інтернет-видання "Коментарі" – в Україні виріс індекс олів'є.