Головна Новини Бізнес Агро Микола Сольський розповів, завдяки кому став можливий зерновий коридор
commentss НОВИНИ Всі новини

Микола Сольський розповів, завдяки кому став можливий зерновий коридор

Взаємодія ЗСУ, ОП та Мінагро дала свою ефективність

3 січня 2024, 11:22
Поділіться публікацією:

Зерновий коридор є унікальним міжнародним гуманітарним кейсом, який став можливим завдяки тісній співпраці ЗСУ, Офісу президента та Кабміну з профільним міністром Миколою Сольським. Як інформує портал "Коментарі", про це пише сайт "Апостроф".

Микола Сольський розповів, завдяки кому став можливий зерновий коридор

Микола Сольський. Фото: з відкритих джерел

В матеріалі зазначається, в липні 2023 Росія вийшла з "Чорноморської зернової ініціативи" і атакувала портову зернову інфраструктуру. Проте Україна разом з міжнародними партнерами не піддалася на російський шантаж. 8 серпня Військово-морські сили ЗСУ відкрили нові тимчасові маршрути руху цивільних суден з портів Великої Одеси під захистом українських військових.

"У серпні ми відкрили тимчасовий коридор Чорним морем. Він працює завдяки підтримці наших Збройних сил і довірі міжнародних партнерів", – зазначав міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.

Альтернативним шляхом автори називають дунайські порти "Рені", "Усть-Дунайськ" та "Ізмаїл", які змогли уникнути морської блокади РФ та забезпечили перевалку вантажів на рівні 29,4 млн тонн за січень-листопад 2023.

Важливість зернового коридору зросла після блокади української сільськогосподарської продукції з боку Польщі, яка виникла після невдалих переговорів між українським урядом на чолі з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та польськими колегами з попереднього уряду.

Автори матеріалу наголошують, зерновий Коридор дозволив президенту України Володимиру Зеленському успішно започаткувати ініціативу "Grain from Ukraine", яка зібрала понад $220 млн на закупівлю 170 тис. тонн пшениці, яку відправлено до Ефіопії, Сомалі, Ємену та Кенії. 

За словами міністра агрополітики Миколи Сольського, це доводить, що Україні вдалося зберегти статус надійного експортера продовольства попри війну.

Читайте також на порталі "Коментарі" — в історії про поновлення зернової угоди поставлено крапку: Гутерреш зробив заяву.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини