Головна Новини Бізнес Агро Підлеглі Сенниченка позбавили фермерів права обробляти землю: в Одесі звернулися до Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Підлеглі Сенниченка позбавили фермерів права обробляти землю: в Одесі звернулися до Зеленського

Одеські чиновники повідомляють, що фермери області втратили можливість працювати на понад 500 га землі

30 серпня 2021, 17:33
Поділіться публікацією:

Одеські депутати ініціювали звернення до президента України Володимиру Зеленському, генпрокурорки Ірині Венедиктової, нового міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського та інших представників влади. У своїй заяві місцеві чиновники перерахували дії співробітників ДП "Центр сертифікації і експертизи насіння і садивного матеріалу", які начебто негативно вплинули на роботу фермерів в Ізмаїловському районі.

Підлеглі Сенниченка позбавили фермерів права обробляти землю: в Одесі звернулися до Зеленського

Дмитро Сенниченко. Фото із відкритих джерел

Згідно з інформацією депутатів, фермери втратили можливість працювати на понад 500 га землі.

"Процес розбазарювання державних земель Кілійської філії ДП "ЦСЕСПМ" почався з моменту призначення в.о. керівника Центру Василя Сахненка в листопаді 2019 року. Зараз цей процес продовжує і його наступник Степан Красовський (призначений у червні 2021 року). Мова про 320 га Ізмаїльської сортодослідної станції (землі села Утконосівка), 140 га Кілійської рисосіючої станції і 100 га Кілійської сортодослідної станції (землі міста Кілія)", — сказано в зверненні.

Зазначається, що неправомірні дії чиновників по відношенню до місцевих фермерів були доведені в судовому порядку. Зокрема, фермерське господарство "Агропівдень+", яке раніше обробляло частину земель, але згодом було позбавлено цього права, а також всього врожаю, домоглося в суді визнання провини представників ДП і компенсації в розмірі 6,5 млн грн. Втім, як вказують місцеві депутати, судові рішення чиновники ГП не виконують.

"Події, які відбуваються на територіях Кілійської філії ДП "Центру сертифікації і експертизи насіння і садивного матеріалу" останні два роки, під керівництвом Сахненка, його першого заступника Білоуса і наступника Красовського [...], очевидно, вказують на те, що цьому питанню приділити увагу повинен особисто Президенту України", — закликають депутати.

Єдиним засновником Центру сертифікації насіння є Фонд державного майна України (з 2019 року очолює Дмитро Сенниченко, — ред).

Одеські фермери і місцеві депутати просять президента Володимира Зеленського та керівників правоохоронних органів України вжити заходів термінового реагування.

"Ініціювати силами правоохоронців загальнонаціонального рівня перевірки діяльності керівників ДП Сахненка і Красовського "з подальшим притягненням їх до кримінальної відповідальності за корупційні дії і позбавлення права місцевих фермерів обробляти землю", — сказано в заяві.

Про заходи реагування депутати також просять їх повідомити офіційною відповіддю на звернення. Нагадаємо, що інформація про факти крадіжки врожаю фермерів з полів Центру сертифікації насіння протягом останніх двох років надходила з різних регіонів України. Ситуація аналогічна одеській, зокрема, мала місце і в Запорізькій області. Тоді екс-директора ДП Сахненка пов'язували з рейдерством депутати Запорізької міськради, які особисто виїжджали на поля для захисту врожаю фермерів.

Зазначимо, що Верховна рада і КМУ ініціюють відставку Сенниченка з посади голови Фонду держмайна. Цю інформацію підтвердив нардеп від СН Олександр Качура.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини