Головна Новини Бізнес Агро Рейдерство в Україні: як захиститися від незаконного заволодіння землею
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейдерство в Україні: як захиститися від незаконного заволодіння землею

Найчастіше жертвами рейдерства стають орендарі земель сільськогосподарського призначення, оскільки можна незаконно заволодіти врожаєм та продати його на тіньовому ринку

31 березня 2021, 09:53
Поділіться публікацією:

На сьогодні в українському законодавстві відсутнє поняття "рейдерство" як і відповідальності за нього. Усі випадки здебільшого кваліфікуються, як злочини проти власності.

Рейдерство в Україні: як захиститися від незаконного заволодіння землею

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Останнім часом ЗМІ та самі постраждалі називають земельним рейдерством будь-які спроби третіх осіб заволодіти землею, яка вже знаходиться в користуванні певного підприємства або особи. Поширеними способами земельного рейдерства є підробка документів та рішень судів, реєстраційні дії через "чорних", реєстраторів, силовий спосіб заволодіння майном, коли взагалі без правових підстав та із застосуванням зброї намагаються заволодіти врожаєм.

Про це порталу "Коментарі" розповіла Вікторія Кіпріянова, юрист Всеукраїнської Аграрної Ради із земельних питань. 

За словами експерта, однією із причин, чому збільшується кількість випадків незаконного заволодіння чужим майном, — землею, корпоративними правами — є відсутність суттєвої відповідальності для винних осіб. На даний час невідомо жодного випадку, коли б організаторів або виконавця було притягнуто до відповідальності за неправомірні дії.

Найчастіше жертвами рейдерства стають орендарі земель сільськогосподарського призначення, оскільки можна незаконно заволодіти врожаєм та продати його на тіньовому ринку. Іноді незаконно заволодівають земельними ділянками промисловості або комерційного призначення з метою незаконного розміщення певних споруд або з шантажу законних власників таких будівель. 

Щоб захиститися від можливого рейдерства перш за все потрібно переконатися, що на даний час земельні ділянки оформлені належним чином:

1. Існує належним чином укладений та підписаний договір оренди на земельну ділянку або інший правовстановлюючий документ.

2. У земельної ділянки є кадастровий номер та вона зареєстрована в Державному земельному кадастрі.

3. Право оренди чи право власності зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Даний реєстр з’явився лише 1 січня 2013 року, тому всі права, які виникли до цієї дати, потрібно перереєструвати в новому реєстрі. Для такої перереєстрації потрібно звернутися з оригіналами документів до державного реєстратора в місцевому Центрі надання адміністративних послуг або будь-якого державного реєстратора в межах області (за місцезнаходженням земельної ділянки).

4. Оригінали документів зберігаються в захищеному місці та не можуть потрапити до рук сторонніх осіб. 

Вікторія Кіпріянова рекомендує хоча б раз на місяць проводити моніторинг земельного банку та контролювати, чи не зникло зареєстроване право з реєстрів. Як тільки стає відомо про можливе рейдерство, потрібно невідкладно звертатися до поліції та зі скаргою до Колегії з розгляду скарг у галузі держаної реєстрації при Міністерстві юстиції України. Якщо в діях державного реєстратора, який вчинив незаконну реєстрацію, буде виявлено порушення, то така дія буде скасована, а порушене право поновлено. Досить часто звернення до Колегії є ефективним та дозволяє швидко вирішити проблему.

Експерт відзначає, що існують прецеденти, коли Колегія або занадто довго розглядає скарги, або знаходить формальні причини для відмов у задоволенні таких скарг. Наприклад, Колегія не може встановити факт підроблення підписів або документів. В такому випадку ефективним способом захисту має бути саме судовий розгляд справи з проведенням відповідних експертиз. 

Очікується, що з 1 липня 2021 року в Україні буде скасовано мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення, отже жертвами земельного рейдерства зможуть стати найменш захищенні громадяни. Здебільшого власниками земельних ділянок є сільське населення похилого віку, яке не завжди має можливість захистити себе в суді або в інших інституціях. Дуже важливо проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед власників землі щодо особливої уваги до невідомих осіб, які приїжджають в село та взамін  оригіналів документів пропонують певні суми коштів або просять видати нотаріальну довіреність на розпорядження земельною ділянкою.

Юрист наголошує, що держава та органи місцевого самоврядування повинні особливо підготуватися до початку ринку землі та належним чином організувати роботу безоплатної правової допомоги на місцях. Лише оперативне реагування на будь-які прояви земельного рейдерства та юридична обізнаність землевласників допоможе позбутися від самої думки вчиняти неправомірні дії.

Раніше портал "Коментарі" розповідав, де зникає земля, призначена для українців. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини