Головна Новини Бізнес Агро Слідом за промисловістю в Україні спостерігається падіння і в сільському господарстві, - Медведчук
commentss НОВИНИ Всі новини

Слідом за промисловістю в Україні спостерігається падіння і в сільському господарстві, - Медведчук

Політик Віктор Медведчук вважає, що в Україні практично не приділяється увага розвитку сільського господарства

13 серпня 2020, 17:00
Поділіться публікацією:

В останні роки влада практично не приділяла уваги розвитку сільського господарства в Україні, результат — скорочення обсягів виробництва сільгосппродукції. Про це заявив голова політради партії "Опозиційна платформа — За життя", народний депутат Віктор Медведчук. Так він коментує дані огляду економічної активності за перше півріччя 2020 року, оприлюднені Міністерством розвитку економіки, торгівлі й сільського господарства.

Слідом за промисловістю в Україні спостерігається падіння і в сільському господарстві, - Медведчук

Відповідно до даного огляду, виробництво продукції сільського господарства в Україні за перше півріччя цього року скоротилося на 18,7% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Також в документі зазначено, що виробництво рослинницької продукції скоротилося на 56,8%, а тваринницької — на 2,2%. Крім того, в огляді наголошується, що в червні відбулося значне скорочення обсягів виробництва сільгосппродукції — на 40,6% в річному вираженні.

"Серед основних причин скорочення продукції рослинництва Мінекономіки називає зменшення попиту на продукцію агропромислового комплексу в країнах — торговельних партнерах через карантин, а також низьку врожайність більшості сільськогосподарських культур у порівнянні з минулим роком. Скорочення продукції тваринництва пояснюється високою затратністю вирощування великої рогатої худоби, а також адаптацією підприємств до нових умов господарювання (зокрема, виробників м'яса птиці)", — зазначив політик.

Однак, підкреслив Медведчук, справа в тому, що в дійсності в "аграрній наддержаві" в останні роки розвитку сільського господарства практично не приділялося уваги.

"Були різко скорочені бюджетні витрати на стимулювання покупки продукції вітчизняного сільгоспмашинобудування, практично заморожені роботи з меліорації і рекультивації земель. Левова частка фінансової допомоги прямувала на підтримку не фермерів і присадибних господарств, а найбільших латифундій, що виникли на основі оренди сільгоспземель за нерідко вкрай низьку оплату їх формальним власникам — селянам. Орендарі націлені на те, щоб вичавити всі соки з наявних ресурсів. Звідси відсутність інтересу до організації правильної сівозміни, орієнтація на вирощування експортних культур, що виснажують ґрунти: соняшнику, ріпаку і так далі", — перерахував народний депутат.

Резюмуючи, Віктор Медведчук сказав: "Була надія на те, що українські чорноземи дозволять вирішити всі проблеми. Але перший же посушливий рік показав: це далеко не так".

Раніше політик повідомив про те, що падіння капітальних інвестицій в аграрний сектор в умовах можливого скорочення майбутнього врожаю через несприятливі погодні умови матиме негативні наслідки для сільського господарства і продовольчої безпеки України в цілому.

Також він заявляв , що чинна влада не бачить кризи в українському тваринництві й цілеспрямовано сприяє знищенню однією з найбільш значущих галузей економіки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини