Головна Новини Бізнес Агро Торгівля з ЄС закінчилася, навіть, не розпочавшись - Україна вичерпала квоти за "Угодою про асоціацію з ЄС"
commentss НОВИНИ Всі новини

Торгівля з ЄС закінчилася, навіть, не розпочавшись - Україна вичерпала квоти за "Угодою про асоціацію з ЄС"

Ще до початку лютого закінчилися ліміти на безмитний експорт української продукції до ЄС, так трапляється кожен рік, а квоти не переглядають

1 лютого 2021, 18:59
Поділіться публікацією:

На 2021 рік вичерпані повністю квоти на торгівлю України з ЄС виноградним та яблучним соком і медом. Про це розповідає аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Торгівля з ЄС закінчилася, навіть, не розпочавшись - Україна вичерпала квоти за "Угодою про асоціацію з ЄС"

Вичерпано квоту на експорт соку і меду в ЄС. Фото: відкриті джерела

Окрім того, є квоти, які розподіляються по кварталам, наприклад, на продаж яєць та м'яса птиці. На період з січня по березень ця квота теж вичерпана.

Швидко спливають квоти на продаж кукурудзи (74%), цукру (43%), круп та борошна (18%). На думку аналітика, ці квоти закінчаться ще до літа.

Вичерпання квот не означає, що продавати продукцію до ЄС буде не можна. Виробники матимуть таку можливість, але "на загальних засадах". Наразі згідно "Угоди про асоціацію з ЄС" та положення про Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, українські компанії сільськогосподарської та харчової продукції користуються безмитними тарифними квотами (0%), а от після їх вичерпання застосовується мито, закладене у Митному тарифі ЄС.

Швидке використання квот на деякі категорії товарів пояснюється тим, що діє правило: "перший прийшов — перший отримав", тобто виробники намагаються випередити один одного і збути свою продукцію в країни Євросоюзу у якомога більших об'ємах, аби потрапити у безоплатну квоту.

Угодою також передбачено, що кількість квот буде поступово збільшуватися протягом 5 років. Початково було встановлено 36 квот, потім збільшено до 40. Цього року ЄС розширив перелік ще на 18 позицій.

Прихильники перегляду положення про вільну торгівлю з ЄС стверджують, що, незважаючи на збільшення кількості, самі розміри квот застарілі та не відповідають економічним потребам України.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в окремому порядку була досягнена домовленість між Україною та ЄС на збільшення квоти на експорт м'яса птиці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини