Головна Новини Бізнес Агро У парламенті просувають земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі - нардеп
commentss НОВИНИ Всі новини

У парламенті просувають земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі - нардеп

У березні минулого року Верховна Рада "дотиснула" прийняття Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення"

18 березня 2021, 06:30
Поділіться публікацією:

На цьому тижні монобольшість "проштовхує" земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі. Цей документ знищує поняття "особливо цінні землі", адже законопроектом усувається положення Земельного кодексу, яким заборонялося знімати один метр верхнього шару землі. Законопроект № 2194 продовжує стратегію розпродажу землі іноземцям і ставить крапку на українському фермерстві.

У парламенті просувають земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі - нардеп

У парламенті просувають земельні закони, які остаточно позбавляють громадян української землі - фото з відкритих джерел

Такою думкою з порталом "Коментарі" поділився депутат Верховної Ради VIII, IX скликань, заступник голови партії ВО "Батьківщина" Вадим Івченко.

Експерт нагадує, що в березні минулого року Верховна Рада "дотиснула" прийняття Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обороту земель сільськогосподарського призначення". Цим законом скасовано мораторій на відчуження земель сільськогосподарського призначення і введений так званий ринок землі. Багато обіцянок під це були роздані, одна з яких — інвестиційний бум в аграрному секторі.

"Ринок швидко відреагував на цю подію: почався різкий спад інвестицій. До кінця 2020 року падіння становило більше 40%. Це близько 2 мільярдів доларів! І це тільки внутрішні інвестиції. Фермери відкладають останні гроші, щоб було за що викупити землі. Перестали інвестувати в розширення виробництва, відновлення родючості грунтів, в екологічне землеробство, закуповувати біогазові станції. Склалася ситуація, коли землекористувачі використовують земельні наділи виключно для швидкого отримання прибутку. Сіють технічні та олійні культури, "знекровлюють" чорноземи ", — говорить Вадим Івченко.

Народний депутат стверджує, що коштів місцевим фермерам усе одно не вистачить для повномасштабного викупу землі. Їх не вистачить навіть у всій українській банківській системі. Сума значно більша, ніж має вся економіка країни, включаючи її фінансовий сектор.

"Ось тут "на допомогу" прийде великий іноземний капітал. Уже зараз іноземці де-факто присутні в українському сільському господарстві. Чотири мільйони гектарів, або площа Швейцарії — щонайменше стільки сільськогосподарських земель орендують іноземні інвестори в Україні. Україна, яка має великий економічний потенціал, нині стала полем зіткнення для сильних геополітичних гравців. Тому хочу нагадати нашим "реформаторам", що які б не були впливові наші партнери — насамперед потрібно думати про національні інтереси України", — підсумовував Вадим Івченко.

Раніше портал "Коментарі" розповідав про ціни на землю в Україні та Європі.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини