Головна Новини Бізнес Агро В Україні подорожчала оренда землі: на скільки виросла ціна
commentss НОВИНИ Всі новини

В Україні подорожчала оренда землі: на скільки виросла ціна

В УКАБ розповіли, у яких регіонах України орендарі платять найбільше за землю

22 травня 2021, 20:42
Поділіться публікацією:

Минулого року в Україні помітно виросли ціни на оренду сільськогосподарських земель. Так, у середньому оренда подорожчала на 6,5% – до 3378 грн за гектар. Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ).

В Україні подорожчала оренда землі: на скільки виросла ціна

Оренда землі подорожчала більше ніж на 6%

УКАБ повідомляє, що в деяких областях середній розмір річної орендної плати становить понад 15% нормативної грошової оцінки земель (НГО), що є свідченням високої конкуренції на право використовувати землю. Крім того, скоріше за все така тенденція зберігатиметься й після відкриття ринку землі.

Експерт із земельних питань УКАБ Елліна Юрченко підкреслює, що зростання вартості оренди землі у 2020 році спостерігалося на всій території України. За її словами, така ситуація спостерігається вже не перший рік. Поштовх для підвищення орендної плати з’явився у 2018 році, коли була проведена Всеукраїнська нормативна грошова оцінка сільськогосподарських земель, хоча в деяких регіонах вона в результаті перерахунку дещо знизилась.

Експерт зазначає, що саме у відсотках від НГО землі в договорах визначається розмір орендної плати. Щоб зменшити ризики коливання розміру орендної плати та забезпечити фінансове планування аграрних підприємств, в договорах оренди землі приватної власності почали відходити від визначення орендної плати у відсотках від НГО. Подальше збільшення орендної плати за землю в 2020 році, за словами Елліни Юрченко, пояснюється активним проведенням земельної реформи та очікуваним відкриттям ринку землі.

Найбільша вартість оренди землі у гривневому еквіваленті сьогодні у центральних областях нашої країни. А найбільше у 2020 році земля подорожчала у Чернігівській області – на 19%.

Найдешевша оренда у південних та східних областях, що пояснюється нижчою родючістю.

Раніше "Коментарі" писали, які спекуляції пов'язані із запуском ринку землі в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини