В Україні виріс індекс олів'є: як змінилися ціни на продукти за рік

Приготувати три кілограми салату коштуватиме 210 гривень

Аналітики сервісу доставки продуктів Zakaz.юа проаналізували, як за 2021 змінився індекс ціни популярного салату олів'є. З'ясувалося, що тепер на приготування страви українцям доведеться витратити на 21% більше, передає ТСН.

Зазначається, що протягом року дорожчали майже всі категорії товарів. Також збільшення цін торкнулося всіх продуктів, з готових традиційного готують олів'є, крім картоплі. Порівняно з 2020 роком овоч подешевшав на 15% та його середня ціна становить 7 гривень за кілограм.

Фахівці зазначили, що найбільше зросли ціни на цибулю (майже вдвічі) та курячі яйця (більше ніж на 50%). Вартість ковбаси коливається в межах 120 – 290 гривень за кілограм. Однак замість неї часто салат кладуть курятину, ціна на яку за рік також підскочила - тушки - на чверть, а філе - на 20%.

За даними сервісу, консервований горошок коштує зараз від 25 до 50 гривень, свіжі огірки близько 50 гривень, а вартість солоних варіюється від 40 до 70 гривень.

У зв'язку з подорожчанням яєць зросла ціна майонезу – у середньому на 20%.

Так, за підрахунками аналітиків, станом на 1 грудня 2021 року приготувати три кілограми олів'є коштуватиме українцям 209,9 гривень, а в аналогічний період минулого року традиційний салат обходився в 173,5 гривень.

Нагадаємо, що накрити новорічний стіл цього року буде дорожче на 25% . Економіст Олег Пендзин розповів, як зміниться вартість популярних продуктів.

Раніше у матеріалі видання "Коментарі" повідомлялося, що в Україні виявили курятину із сальмонелою. Стало відомо, де краще не купувати продукцію.