В Україні зросли ціни на деякі продукти: що подорожчало найбільше
Аналітики УКАБ зафіксували й зниження вартості на деякі овочі
Останні два тижні в Україні ознаменувалися подорожчанням деяких харчових продуктів від 9 до 14%. Такі показники – початок сезонного збільшення вартості, зокрема на овочі. Про це пише UBR із посиланням на Український клуб агарного бізнесу.
Так, найбільше зросли ціни на моркву (на 10%), буряки (на 9%), капусту (на 14%), а також на цибулю (на 10%).
Крім того, паралельно зі зростанням попиту, почали підвищувати цінник на сезонний фрукт – мандарин. За 14 днів вартість збільшилася на 10% і склала близько 52,34 гривні за кілограм.
Проте аналітики УКАБ зазначили зниження вартості на деякі овочі. Наприклад, через перші морози картопля впала в ціні на 20%.
Подешевшав також і рис. Кілограм крупи впав у ціні на 11% і зараз коштує близько 33,8 гривні. Вартість знизилася через зростання імпорту та гарний врожай крупи у 2021 році на українських полях.
Зазначимо, що за останні п'ять місяців ціна на молоко в Україні збільшилась на 16%. Зазначається, що такий рівень вартості на молоко-сировину істотно вищий за середній показник країн Євросоюзу, про що свідчать дані Інституту аграрної економіки. Зокрема, ціна на молоко в Польщі, Латвії та Угорщині не вища за 32-33 євро за 100 кг продукту. В Україні вартість молока в другій половині поточного року зросла від 35 до 41 євро.
Раніше в матеріалі видання "Коментарі" повідомлялося, що в Україні всього через один день значно зросли ціни на деякі овочі. Йдеться про капусту, кабачки та помідори. Також продовжують зростати в ціні овочі так званого "борщового набору".