Головна Новини Бізнес Агро Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні - пояснення експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні - пояснення експерта

"Коментарі" разом з експертом вирішили відповісти на одне з найактуальніших питань в суспільстві - як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні

17 лютого 2021, 10:03 comments1515
Поділіться публікацією:

За результатами опитувань, які неодноразово проводила консалтингова компанія "Земельний фонд України", актуальним серед українців залишається питання про те, як отримати ділянку землі.

Як безкоштовно отримати земельну ділянку в Україні - пояснення експерта

Як отримати ділянку землі в Україні - Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Відповідно до Земельного кодексу, кожний повнолітній громадянин України може реалізувати своє право на отримання п'яти земельних ділянок: для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка), для будівництва гаража, для ведення садівництва, для індивідуального дачного будівництва та ведення сільського господарства.

Як безкоштовно отримати ділянку землі, а також про проблеми, з якими можна зіткнутися на цьому шляху, "Коментарям" розповів експерт із земельних питань, голова "Земельного фонду України" Сергій Коновалов.

Процес подачі документів

Сергій Коновалов стверджує, що для ведення особистого сільського господарства можна отримати не більше двох гектарів, при цьому площа ділянки може бути меншою. Експерт також нагадує, що земельну ділянку доведеться знаходити самостійно:

"Перш за все, це інформація з публічної кадастрової карти. Сформовані земельні ділянки мають блакитний колір і містять інформацію про площі, цільове призначення та місце розташування. Де не підсвічуються (блакитним кольором — ред.) — це вільна територія. Але є ще багато власників, які не внесли інформацію про свої ділянки до витягу з кадастру. Точної на всі сто відсотків інформації публічна кадастрова карта не дає, тому краще звернутися до фахівця, який перевірить і зробить викопіювання. Далі ви складаєте клопотання, докладаєте свої паспортні дані та код — це і буде ваш пакет документів. Дуже важливо правильно визначити розпорядника землі. Щоб уникнути плутанини, тут теж варто звернутися до фахівця, оскільки потрібно перевіряти великий пакет інформації, наприклад, чи передалася ділянка до ОТГ. Розпоряднику землі й подається клопотання, а також необхідні документи. В клопотанні повинен бути номер телефону, підпис і дата. Якщо подаєте власноруч, тоді вам треба два примірники клопотання, один подати, на іншому поставити вхідний номер. Копії паспорта та коду завіряються самостійно. "

Що робити в разі відмови

Сергій Коновалов також розповів, що робити, якщо уповноважені органи не приймають клопотання, написане власноруч:

"Подайте в електронному вигляді, рекомендованим листом або надішліть Новою поштою. Черги, першочерговість — немає такого поняття. У законодавстві ніде нічого про черги немає, тобто черги — це не законно. Місце прописки — будь-де в Україні. Підкреслюю, кожен громадянин України має право на отримання земельних ділянок на території всієї країни. Відмов зі словесним обґрунтуваннями про те, що немає землі, не повинно бути. Вимагайте письмової відповіді протягом 30 днів. Вам не прийшла відповідь вчасно, настає мовчазна згода. Нещодавно трапилася ситуація, де за несвоєчасно надану відповідь голову міської ради притягнули до адміністративної відповідальності і призначили штраф ".

Експерт також розповів про відмови, які не пов'язані з земельним кодексом і є безпідставними. В цьому випадку Сергій Коновалов пропонує починати з досудового врегулювання спірної ситуації, а саме подачі скарг до вищого керівництва або до омбудсмена Верховної Ради з прав людини.

"Ну і звичайно, останній варіант — це суд. Головне — не опускати руки та відстоювати свої права", — робить висновок фахівець.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що, за словами міністра аграрної політики і продовольства Романа Лещенко, Україна підходить до фіналу прийняття революційних законів у земельній реформі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини