Головна Новини Бізнес Агро Як глобальне потепління вплинуло на аграрну економіку України
commentss НОВИНИ Всі новини

Як глобальне потепління вплинуло на аграрну економіку України

Глобальні зміни клімату призвели до того, що в Україні понад половина аграрних земель знаходяться у зоні ризику

7 червня 2021, 18:20
Поділіться публікацією:

Український аграрний сектор значними темпами адаптується до нових умов роботи через глобальні зміни клімату. Про це під час форуму "Україна 30. Екологія" розповів міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, передає кореспондент "Коментарів".

Як глобальне потепління вплинуло на аграрну економіку України

Роман Лещенко. Фото: ОП

"На сьогодні у нас дуже критична ситуація з опадами в південній Україні. У нас дуже серйозна зміна клімату з точки зору амплітуди опадів у літній період. Ми бачимо, що відбувається зміщення клімату та Україна стає все більше ризикованою зоною землеробства", — повідомив міністр аграрної політики.

За його словами, дві третини території України вже знаходяться в зоні ризикованого землеробства, і така тенденція зберігається останні роки.

"Особливо критичні точки для нас — це липень-серпень останніх років. Торік ситуація взагалі була критичною. В деяких областях нашої держави протягом чотирьох календарних місяців взагалі були відсутні опади. Для нас питання засухи не є чимось випадковим. Ми прекрасно розуміємо, що відбувається зміна клімату", — зазначив Лещенко.

Україна впроваджує точне землеробство. Це комплексна високотехнологічна система сільськогосподарського менеджменту із застосуванням сучасних IT-технологій, пояснив очільник Мінагрополітики. Також аграрії активно переходять на енергозберігаючі технології, відходячи від класичної технології оранки до більш сучасних, що дозволяє зменшити витрати пального та хімічних препаратів на 30-40%, повідомив міністр агрополітики України.

"Сьогодні кожен прохід сільськогосподарської техніки обліковується у системі через GPS-навігацію. Сьогодні внесення будь-яких хімічних засобів так само контролюється через відповідні системи автоматичного контролю посекційного відключення… Глобальні витрати зростають на гектар виробництва та аграрії, які сьогодні не перелаштовуються під точне землеробство та сучасні технології обробки, стають неконкурентоспроможними, тому що основний критичний фактор виробництва для сільського господарства — це критерій вологи", — розповів Лещенко.

На думку міністра захисту довкілля України Романа Абрамовського, глобальні зміни клімату можуть посісти перше місце серед проблем людства, посунувши військові конфлікти, нехватку питної води та їжі. Він також зазначив, що майже 24% від загальних викидів припадає на аграрний сектор економіки.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський анонсував великі екологічні податки для промислових підприємств.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини