Головна Новини Бізнес Агро Як під час війни та після неї підтримати АПК України – на що аграрії чекають від влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Як під час війни та після неї підтримати АПК України – на що аграрії чекають від влади

Після закінчення війни потрібно буде займатися і розмінуванням, і відновленням зруйнованого, і стимулювання розвитку сільського господарства

16 лютого 2023, 18:04
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський провів економічну нараду щодо планів на весну, на якій було розглянуто питання відновлення України. Серед іншого порушувалися питання аграрного сектора (у тому числі розмінування землі). Експерти оцінили спеціально для видання "Коментарі" важливість цього напрямку, а також – які необхідні рішення щодо підтримки вітчизняного АПК важливо ухвалити і зараз, і після закінчення війни.

Як під час війни та після неї підтримати АПК України – на що аграрії чекають від влади

АПК. Фото: з відкритих джерел

Розмінування та відновлення сільськогосподарських земель – найважливіше питання агросектору України

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання (фракція "Слуга Народу"), член Комітету ВР з аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук пояснює:

"Розмінування та відновлення сільськогосподарських земель – одне з найважливіших питань агросектору України. Десятки тисяч гектарів найкращої землі на планеті заміновані, усіяні останками російських ракет, артснарядів. Вже сьогодні наші фахівці навчаються за кордоном і найближчим часом розпочнуть розмінування за допомогою найсучаснішої техніки у світі".

На думку нардепа, важливо залучати і українських розробників обладнання для розминки.

"Українські фахівці вже розробили автоматичні системи навігації з дистанційним керуванням, які можуть встановлюватися на потужні трактори разом із комплектами бронезахисту та броньованим щитом, розташованим безпосередньо за ланцюговим пристроєм чи іншим детонаційним пристроєм", – наголошує Дмитро Соломчук.

Головне — продати хоча б те, що вдалося зробити

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко наголосив, що під час війни ми не зможемо зробити все, що потрібно для відродження АПК. Неможливо у такий час, пояснює він, відновити виробництво, розмінувати усі поля, рухатись уперед.

"Наразі найголовніше – продати хоча б те, що вдалося зробити. Щоб воно не пропало. Ми не маємо нормальних експортних потоків. Насилу функціонує "зерновий коридор" у Чорному морі. Він, безперечно, допоміг. Але не вирішив проблеми. Є сухопутні напрямки, які ніколи так сильно не працювали, як зараз. Але це також не вирішує проблему. Вирішення цих питань не менш важливе, ніж розмінування полів. Адже частина врожаю 2021 року й досі залишається на елеваторах", – пояснює експерт.

За його словами, після закінчення війни потрібно буде займатися і розмінуванням, і відновленням зруйнованого, і стимулюванням розвитку сільського господарства.

"Навіть до повномасштабної війни ми рухалися повільно. Мало виробляти сировину та низку продуктів харчування з цієї сировини. Нам давно необхідно було щонайменше втричі збільшити валове виробництво аграрної продукції. Ми не використовували наявні можливості раніше. А російська агресія відкинула нас на 10-15 років тому. Щоб усе це подолати – потрібно мати чіткий план, – вважає Леонід Козаченко. – Кошти для відновлення ми отримаємо як у вигляді грантів (безкоштовно), інвестицій, так і у вигляді суверенних гарантій, які видаватиме уряд, кредитів, які видаватимуть українські банки. І важливо вже зараз усувати такі проблеми, які мають багато фермерів, які взяли кредити, але не вчасно їх погасити через російське вторгнення. Внаслідок бойових дій вони втратили свої активи. А банки заарештовують майна аграрних компаній. Це все треба вирішувати якнайшвидше".

Усі проблеми та шляхи їх вирішення слід обговорювати у широкому колі аграрної спільноти спільно з представниками влади, зазначає експерт. А потім проводити відповідні напрацювання через законодавство, через підзаконні акти – прозоро та активно.

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: хто першим піде у масований наступ – коли це може статися




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини