Головна Новини Бізнес Агро Які шанси продовження «зернової угоди» – чого потребують аграрії на старті посівної
commentss НОВИНИ Всі новини

Які шанси продовження «зернової угоди» – чого потребують аграрії на старті посівної

Україна продовжує порушувати питання, щоб почати експортувати зерно не лише з Великої Одеси, а й з акваторії Миколаївщини

23 лютого 2023, 14:42
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 22 лютого приділив увагу експортній зерновій ініціативі, яка працює вже 7 місяців та потребує чергового продовження. За його словами, за цей час, незважаючи на провокації РФ, вже 43 країни світу отримали понад 22 млн. тонн продовольства від України. Як ситуація із зерновою угодою може розвиватися далі? Які ще кроки потрібно зробити для підтримки українських аграріїв? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Які шанси продовження «зернової угоди» – чого потребують аграрії на старті посівної

Експорт українського зерна. Фото: з відкритих джерел

Україна наполягає, щоб "зернову угоду" продовжили хоча б на рік, а в ідеалі – зробили безстроковою

Експерт з питань аграрної політики, заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) Денис Марчук пояснює:

"Переговори про продовження зернової ініціативи, термін якої спливає у березні, вже розпочалися. Вимоги української сторони, зафіксовані ще в листопаді, не змінилися. Ми наполягаємо, щоб угоду продовжили хоча б на рік, а в ідеалі – зробили безстроковою. Крім того, нам важливе розширення роботи портів. Щоб була можливість експортувати зерно не лише з Великої Одеси, а й з акваторії Миколаївщини, звідки до російського вторгнення ми постачали на світовий ринок близько 35% зернових. Це дозволило б знизити логістичні витрати, які зараз є наддорогими, "з'їдаючи" значну частину прибутку українських товаровиробників".

Також, зазначає експерт, важливо розширення номенклатури експорту. Щоб це були не лише зернові, а й продукти тваринного походження, садові культури. Це має стати предметом переговорів у рамках Координаційного центру у Стамбулі, упевнений Денис Марчук.

"Росія, – наголошує він, – вже почала виставляти свої умови. Виторговує можливість постачання аміаку трубопроводом Тольятті-Одеса, ослаблення санкцій, у тому числі проти Россільгоспбанку, який проводить усі експортні операції".

Щодо взагалі ситуації в українському АПК, то зараз триває активна фаза роботи з підготовки виходу в поле. Аграріям, запевняє Денис Марчук, не вистачає фінансування.

"Необхідно, щоб якнайшвидше було прийнято постанову Кабміну про затвердження фінансової підтримки у вигляді кредитування 5-7-9 для товаровиробників. І було б добре розширити цю систему щодо фінансових можливостей на одне підприємство. Наразі обмеження становить 90 млн. За сьогоднішніх цін на добриво, на ПММ, на інші засоби виробництва, для середнього підприємства це мало, – пояснює експерт. – Міністерство аграрної політики говорить про те, що відповідні обсяги слід збільшити бодай до 180 млн грн на одне підприємство. Сподіваємось, Мінфін почує ці заклики".

Напередодні посівного для аграріїв болюче питання – паливо

Голова Комітету економістів України Андрій Новак наголошує, що так званий "зерновий коридор", звісно, допомагає українським аграріям в експорті продукції. І це питання, за його словами, винесене на серйозний міжнародний рівень. Саме завдяки потужному міжнародному тиску (у тому числі з боку Туреччини, ООН) Росія погодилася піти на цю угоду.

"Є всі сподівання, що договір продовжуватиме діяти і цього року. Тим більше що ситуація на фронті з кожним днем рухається у бік переваги української армії. За час дії зернової угоди ЗСУ звільнили правий берег Дніпра, що також сприяє більш спокійній роботі, в тому числі наших аграріїв, реалізації великих поставок через "зерновий коридор". Є тенденція до того, що українська армія продовжуватиме звільняти тимчасово окуповані території. Відповідно, "зерновий коридор" цього року активніше діятиме, ніж 2022-го", – пояснює економіст.

Що стосується підтримки аграріїв усередині України, то напередодні посівної, як і кожного сезону, є болюче питання – паливо, пояснює Андрій Новак.

"Зараз воно загострилося, адже з часу вторгнення РФ вартість палива зросла майже вдвічі. Що безпосередньо впливає на собівартість продукції. А для аграріїв дуже важливо мати достатнє забезпечення паливом, – наголошує експерт. – Можливо, уряд міг би на час посівної кампанії сприяти зниженню цін на пальне для представників АПК".

Читайте також на порталі "Коментарі" — війна в Україні: чого далі чекати від Заходу та Росії.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини