Головна Новини Бізнес бюджет Бюджет-2023: зарплата вчителів суттєво знизиться
commentss НОВИНИ Всі новини

Бюджет-2023: зарплата вчителів суттєво знизиться

Розмір коштів, спрямованих на закупівлю шкільних підручників, скоротиться на 40%

6 листопада 2022, 13:59 comments2439
Поділіться публікацією:

Державний бюджет України на 2023 рік шокував багатьох експертів та громадських діячів, не кажучи вже про працівників державних та комунальних підприємств. Вся справа в тому, що на тлі війни з Росією, що триває, деякі сфери недоотримають колосальних коштів від держави, через що, у свою чергу, будуть призупинені деякі програми, будівництва та закупівлі. Найбільше постраждала галузь освіти. В 2023 році на неї виділять 122,12 млрд гривень, що на 20% менше, ніж минулого року.

Бюджет-2023: зарплата вчителів суттєво знизиться

фото тематичне, з відкритих джерел

Зокрема, розповідає "Українській правді" народна обраниця Інна Совсун, через скорочення бюджету доведеться скоротити всілякі програми розвитку для учнів і студентів, буде заблоковано будівництво шкіл та ремонти, знизиться кількість оргтехніки та інших технічних пристосувань, що закуповується.

Народна депутатка також додала, що бюджетом передбачено скорочення витрат на заробітну плату вчителям, в середньому вона повинна впасти на 19%. Аналогічне зниження чекає і на ВНЗ, у 2023 році заплановано скорочення бюджетних місць для студентів.

Нововведення, прописані у "головному фінансовому документі" України, суттєво торкнуться й учнів шкіл. Так, за словами Совсун, наступного року на 40% знизиться фінансування закупівель шкільних підручників.

Варто зазначити, що незважаючи на недавній запуск навчання за програмою "Нова українська школа", у бюджеті на 2023 рік не закладено жодної копійки на її фінансування. З цього приводу, щоправда, висловлювався раніше голова комітету ВР з питань освіти Сергій Бабак, який запевнив українців, що Верховна Рада намагатиметься виділити на НУШ залишки освітньої субвенції, проте скільки саме коштів вдасться надати політик не уточнив.

Нагадаємо, раніше наше видання повідомляло, що в одному із польських міст у рамках дводенного туру виступить Національний музично-драматичний театр імені Лесі Українки .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини