Головна Новини Бізнес бюджет Держбюджет-2023: які показники схвалили в уряді – до чого готуватись українцям
commentss НОВИНИ Всі новини

Держбюджет-2023: які показники схвалили в уряді – до чого готуватись українцям

Основні параметри бюджету спрямовані на сектор безпеки та оборони, що зрозуміло, адже Україна продовжує залишатися у війні

14 вересня 2022, 14:18
Поділіться публікацією:

Кабмін України презентував держбюджет-2023, назвавши його бюджетом перемоги. Що можна сказати на підставі наявних даних? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Держбюджет-2023: які показники схвалили в уряді – до чого готуватись українцям

Бюджет. Фото: з відкритих джерел

Навіть з таким дефіцитом бюджету потрібно буде зберегти великі обсяги міжнародної підтримки

Виконавчий директор Центру економічної стратегії (ЦЕС) Гліб Вишлінський пояснює:

"Це – орієнтовний бюджет для року великої невизначеності. Більшою мірою він спирається на бюджетні доходи та витрати першого року війни з огляду на виправлення вчинених помилок".

Тому, зазначає експерт, місячний дефіцит бюджету прогнозується менше (2,5 млрд дол.), ніж у середньому цього року.

Але й такий дефіцит, наголошує Гліб Вишлінський, вимагатиме збереження великих обсягів міжнародної підтримки.

Індексуватимуть пенсії лише найбільш незахищеним громадянам – у кого вони на рівні середньої та нижче

Фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ вважає, що ми побачимо римейк цьогорічного бюджету. У тому контексті, що будуть величезні витрати на сектор оборони. Що, на його думку, є абсолютно закономірним і прогнозованим.

"На це закладається понад 1 трлн. грн. Це фактично 50% видаткової частини бюджету. Загалом він прогнозується понад 2 трлн грн – у півтора рази більше, ніж у мирний час. Але це зростання саме через сектор оборони, – пояснює експерт. – На соціальні статті планується виділити близько 800 млрд. грн. Тобто приблизно 35% від витратної частини. А 15% – все інше".

Швидше за все, продовжує Олексій Кущ, індексацію пенсій буде здійснено частково. Дотації на Пенсійний фонд, за його словами, збільшено на 30 млрд. грн., чого явно недостатньо для компенсації 30-відсоткової інфляції. Отже, вважає експерт, індексувати пенсії будуть найбільш незахищеним громадянам – у кого вони на рівні середньої і нижче. Але остаточного рішення з цього приводу наразі немає.

"Близько 18-19 млрд грн має намір направити до бюджетного Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, що створюється. Цього недостатньо із погляду потреб відновлення, – вважає Олексій Кущ. – До того ж озвучені джерела наповнення цього Фонду – нестабільні. Наприклад, реалізація заарештованих російських активів. Тих, що можна було швидко продати і перетворити на гроші, у нас поки немає. Тож наповнення цього Фонду видається проблематичним, а загальна сума – недостатньою".

На компенсацію втрат місцевих бюджетів хочуть спрямувати 24 млрд. грн. Також, за словами експерта, сума недостатня з огляду на те, що місцеві бюджети сильно просіли, особливо в тих регіонах, де йдуть бойові дії, звідки поїхало працездатне населення.

"Різко впали надходження прибуткового податку фізосіб, єдиного податку підприємців. Тож на міжбюджетне вирівнювання (між центральним бюджетом та місцевими) точно потрібно більше коштів", – упевнений Олексій Кущ.

Читайте на порталі "Коментарі" — Росії терміново потрібні переговори, але Україна відмовляє: чому так – коли відновиться діалог.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини