Головна Новини Бізнес бюджет Економічні гірки: як депутати оцінили звіт про виконання бюджету
commentss НОВИНИ Всі новини

Економічні гірки: як депутати оцінили звіт про виконання бюджету

У парламенті зазначають, що економіка країни зараз демонструє незначне поліпшення в порівнянні з 2020 роком

18 червня 2021, 15:41
Поділіться публікацією:

П'ятниця, 18 червня, в українському парламенті видалася не менш насиченою, ніж весь попередній робочий тиждень. Одним із важливих пунктів порядку денного стало заслуховування звіту про виконання держбюджету України в 2020 році. Парламентська кореспондентка порталу "Коментарі" Марія Гергелюк дізнавалася, як дехто із нардепів оцінює економічну ситуацію в країні.

Економічні гірки: як депутати оцінили звіт про виконання бюджету

Рада заслухала звіт про виконання бюджету у 2020 році. Фото із відкритих джерел

"Кризу подолати вдалося"

За словами нардепа від "Слуги народу", глави фінансового комітету ВР Данила Гетманцева, деякі бюджетні показники за минулий рік були позитивними, але не обійшлося і без негативу.

"Найголовнішим плюсом є перевиконання бюджету за доходами на 54 млрд гривень. Цей показник вищий на понад 7% у порівнянні з 2019 роком, — каже депутат. — Це не тільки питання планування, але ще і наявності постійних надходжень до держбюджету. До того ж, слід зазначити, що перевиконання бюджету відбулося при падінні ВВП на 4%".

На думку Гетманцева, на поліпшення кількості надходжень до бюджету позитивно впливають зміни в роботі податкової служби.

"Негативні показники, давайте відверто, демонструє митна служба, — зізнається політик. — У минулому році було достатньо проблем, проте вже в грудні показники почали демонструвати значне зростання. Пристойні "цифри" ілюструють і нинішню ситуацію".

Серед мінусів Данило Гетманцев виділяє низький відсоток виконання по видаткам із бюджету. Це нардеп пов'язує пов'язує із невдалим плануванням самого бюджету щодо залучення іноземних надходжень. Як нагадав представник "Слуги народу", депутатам кілька разів довелося перекроювати бюджет минулої весни. При цьому, за словами Гетманцева, навіть за цим пунктом, після особливо критичної ситуації у жовтні-листопаді, під кінець року показники вдалося стабілізувати.

Щодо дефіциту бюджету Данило Гетманцев говорить, що його "утримали" в прорахованому владою рамках. При цьому мінусом депутат вважає, що в залученні активів найчастіше використовувалися короткострокові цінні папери. Це, за його словами, означає те, що фактично борг 2020 року було перекладений на 2021-й, що є не дуже хорошим рішенням.

"Однак 2020 рік був складним, тому в цілому можна вважати, що його пройшли гідно, — стверджує депутат. — Зараз вже можна говорити, що Україні вдалося подолати непростий період економічної кризи".

На це, на думку політика, вказує явне уповільнення падіння основних економічних показників, а також поступове зростання промисловості. Влада сподівається, що до кінця року Україні вдасться вийти на показники рівня 2015-го.

"Є три основні проблеми, що негативно впливають на стан бюджету"

Із тим, що минулий рік економічно був досить складним, згодна і народний депутат від партії "Голос" Інна Совсун. При цьому вона вважає, що з урахуванням коронавірусної ситуації Україна впоралася досить непогано.

Однак нардеп зазначає, що досягти справді гарних показників економіці України заважають три основних проблеми, які негативно впливають на стан бюджету.

"Перша — це хронічно погане планування витрат. У 2020 році, за інформацією Рахункової палати, в Україні не було виплачено 68 млрд гривень, попередньо забюджетованих на різні витрати", — пояснює Інна Совсун.

Другою проблемою політик вважає обсяг запозичень. За її словами, на обслуговування наявного боргу ми щорічно відправляємо до 15% надходжень до держбюджету. Це досить велика частина фінансів, яка могла б бути витрачена на медицину, освіту, соціальні програми тощо.

"Третя проблема — Пенсійний Фонд. Потреби цієї організації щодо виплати пенсій обходяться в 500 млрд гривень, — каже депутат. — При цьому своїх ресурсів Фонд не має, тож йому доводиться виділяти ще додатково 200 млрд. Для порівняння — на систему середньої освіти в Україні ми витрачаємо лише трохи більше 100 млрд".

Для того, щоб ситуація покращилася, потрібно, щоб бізнес виходив із тіні, щоб тривала боротьба з монополіями, а також почалася судова реформа, впевнена Інна Совсун. Останній пункт вона безпосередньо пов'язує з поліпшенням економіки, адже кожному підприємцю важливо, аби юридична система в країні працювала якісно і законно.

В цілому ж народний депутат відзначає, що невелика активізація щодо поліпшення економічної ситуації в країні справді є.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що, на думку експертів, зараз Україна має значні проблеми з дефіцитом бюджету. Більше подробиць шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, хто з нардепів отримує допомогу від держави. Деталі й цифри — в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини