Головна Новини Бізнес бюджет Кабмін підготував проект держбюджету до другого читання: про що говорять нові показники
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін підготував проект держбюджету до другого читання: про що говорять нові показники

У проекті дефіцит держбюджету наступного року становитиме понад 20% ВВП, покривати його мають намір за рахунок допомоги партнерів

1 листопада 2022, 16:00 comments1702
Поділіться публікацією:

Уряд уже ухвалив проект бюджету на 2023 рік до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та навів оновлені основні показники. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про особливості цього проекту бюджету.

Кабмін підготував проект держбюджету до другого читання: про що говорять нові показники

Гривні. Фото з відкритих джерел

В основу проекту бюджету-2023 покладено дуже приблизну макроекономіку

Економічний експерт, президент Інвестиційної групи "УНІВЕР" Тарас Козак вважає, що бюджет-2023 – більш формальність, ніж реальний план доходів та видатків на наступний рік.

"Оскільки основний чинник – тривалість війни, – пояснює він. — Точнісінько сказати, коли саме ми переможемо, неможливо. Це може статися і на початку наступного року, і в середині, і наприкінці. Не можна виключати, що війна продовжиться і після 2023 року. Але всім зрозуміло, що після нашої перемоги все суттєво зміниться. Усі показники доходів, витрат, коштів на відновлення, допомоги постраждалим тощо. Саме тому в основу проекту бюджету-2023 покладено дуже приблизну макроекономіку".

Характеризуючи деякі загальні дані головного фінансового документа, Тарас Козак звернув увагу на те, що вкрай обережно (і це правильно) консервативно оцінюються обсяги грантів, які ми сподіваємося отримати наступного року. Хоча ті ж США, нагадує він, зобов'язалися щомісяця надавати нам 1,5 млрд доларів (тобто 18 млрд на рік), поки триває війна (і велике їм спасибі, що це саме гранти).

Зазначимо, що у проекті дефіцит держбюджету наступного року становитиме понад 20% ВВП, покривати його мають намір за рахунок допомоги партнерів. Йдеться про залучення 38 млрд доларів (від ЄС, США, МВФ та інших донорів).

"Важливим є й те, що до другого читання змінили курс долара, – вважає Тарас Козак. – Раніше він був 50 грн/дол. до кінця наступного року, а зараз прогнозується 45,8 грн/дол., а в середньому за рік – 42,2 грн/дол. Це ближча до реальності. Добре, що Мінекономіки дослухалося тих, хто називав заниженим курс грн у минулому прогнозі".

Основна частина фінансів йде на армію, а за допомогою наших західних партнерів закривається соціалка

Інвестиційний банкір Сергій Фурса зізнався, що жодних очікувань від цього проекту держбюджету він не має.

"Він такий самий, який маємо цього року – бюджет воєнного часу. А саме – основна частина фінансів йде на армію, а за допомогою наших західних партнерів закривається соціалка", – пояснює він.

За словами Сергія Фурси, не має жодного значення й те, який курс долара закладено у бюджеті.

"Бо курс валют визначає платіжний баланс, торговельні взаємини, у нашому випадку – війна, яка тисне на курс, на психологію. Але не те, що написано у бюджеті. Там просто пишуть прогноз, – зазначає експерт. – Потрібно взяти якийсь параметр – беруть такий чи такий. І це не означає, що курс буде саме таким, як прописали у проекті бюджету".

Читайте також на порталі "Коментарі" — в ООН вирішили не звертати увагу на вихід Росії із зернової угоди.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини