Головна Новини Бізнес бюджет Нардеп розповів, що не так із проектом Держбюджету на 2022 рік
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардеп розповів, що не так із проектом Держбюджету на 2022 рік

За словами Дмитра Шпенова, держава може отримати дірку в бюджеті і проблеми з виконанням соціальних зобов'язань

16 вересня 2021, 18:10
Поділіться публікацією:

У середу, 15 вересня, Кабмін вніс до Верховної Ради проект державного бюджету на 2022 рік (№6000). На думку народного депутата Верховної Ради VI-IХ скликань Дмитро Шпенова, якою він поділився з виданням "Коментарі", первинний аналіз документа залишає складні почуття. За його словами, в документі є очевидні промахи, які можуть створити труднощі з виконанням бюджету у другому півріччі наступного року.

Нардеп розповів, що не так із проектом Держбюджету на 2022 рік

Нардеп розповів, що не так із проектом Держбюджету на 2022 рік - фото з відкритих джерел

Дмитра Шпенова радує те, що уряд під час підготовки проекту бюджету приділив велику увагу таким важливим соціальним питанням, як підвищення мінімальної зарплати і пенсій, виплат тимчасово переміщеним особам, стипендій, виплат за пільгами, субсидіями. Крім того, в проекті бюджету передбачено значне зростання витрат на охорону здоров'я і оборону. Питання в тому, наскільки реально буде виконати обіцяне.

"Наприклад, в проект бюджету закладено доходи від перерахування частини прибутку НБУ і НАК "Нафтогаз України". Тільки від одного Нацбанку уряд очікує у 2022 році 24,4 млрд грн. Однак у нинішньому році обидві інституції відчувають значні проблеми з прибутковістю. Станом на 1 липня 2021 року збиток НБУ склав 12 млрд грн, Нафтогазу — 11,5 млрд грн. За прогнозами експертів, в наступному році тренд збитковості може продовжитися. Отже, держава може отримати дірку в бюджеті і проблеми з виконанням соціальних зобов'язань", — говорить нардеп .

Але більш страшно, за словами Дмитра Шпенова, інше. Судячи з цифр, наведених у проекті бюджету, уряд не розглядає варіант збереження високих цін на газ. Якщо ціни збережуться на рівні, близькому до нинішнього, то вже в другому півріччі 2022 роки виникне проблема виплати субсидій. Цей промах може коштувати владі втрати рейтингів і нових проблем у відносинах з МВФ і ЄС. Серйозні труднощі можуть виникнути в уряду з обслуговуванням зовнішнього боргу. У проект бюджету закладено курс 28,65 грн / дол. Однак український гірничо-металургійний комплекс (ГМК), що забезпечує більше третини експорту в грошовому вираженні, зазнає серйозних труднощів. З липня ціна на руду впала майже на 40%, чорних металів — більш ніж на 10%. Експерти вважають, що падіння цін продовжиться і в 2022 році.

"Якщо парламент прийме кабмінівський законопроект №6000, то з урахуванням зазначеного цінового тренда компанії ГМК будуть змушені скорочувати виробництво. Це призведе до зниження валютних надходжень, що в свою чергу ускладнить підтримку стабільності гривні. Тому вважаю, що будувати бюджет з урахуванням прийняття з / п №6000 — помилкове рішення уряду", — підсумував Дмитро Шпенов.

Раніше видання "Коментарі" писало, що екс-міністр інфраструктури прокоментував проект Держбюджету на 2022.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини