Головна Новини Бізнес бюджет Парламент ухвалив бюджет-2023: які показники – що найбільше дивує
commentss НОВИНИ Всі новини

Парламент ухвалив бюджет-2023: які показники – що найбільше дивує

Верховна Рада у рекордні терміни ухвалила держбюджет-2023

3 листопада 2022, 16:30 comments1495
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 295 голосами ухвалила у другому читанні і в цілому державний бюджет на 2023 рік. Які висновки можна зробити за підсумками голосування? Що можна сказати про головний фінансовий документ на наступний рік? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Парламент ухвалив бюджет-2023: які показники – що найбільше дивує

Бюджет. Фото: з відкритих джерел

У нинішніх реаліях, вважає експерт, бюджет не міг бути кращим

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков поділився такою думкою:

"Позитивно, що ВР ухвалила бюджет на початку листопада, а не стала дотримуватися якихось сумних традицій, коли це робиться чи не під кінець року. Вдвічі позитивно, що депутати в умовах війни продемонстрували дисципліну, розуміння, що нинішній бюджет не лише джерело інтересів (офіційних та неофіційних), а насамперед – гроші для захисту країни, для відбиття російської агресії".

У нинішніх реаліях, вважає експерт, бюджет не міг бути кращим. Логічно, на його думку, там прописаний великий дефіцит (38 млрд доларів), залежність від міжнародних донорів.

"Мені сподобалося, що до другого читання документ трохи підкоригували, зробивши реальнішими, деякі показники – щодо зростання ВВП, за інфляцією, за середньорічним курсом гривні до долара. Хоча ми розуміємо, що в умовах війни всі ці прогнози є досить відносними", – зазначає Олексій Плотніков.

Щодо власне голосування – тут, за словами експерта, немає несподіванок.

"Традиційно не голосують за бюджет фракції, які офіційно перебувають в опозиції чи вважають себе опозиційними. І те, що цей бюджет не підтримали "Євросолідарність" та "Батьківщина" – це своєрідний негласний регламент проходження головного фінансового документу країни у стінах парламенту", – констатує Олексій Плотніков.

Перше, що впадає у вічі в бюджеті-2023 – рекордний дефіцит

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук міркує так:

"З інтересом та увагою стежив за бюджетним процесом. Цього року він має критичну важливість для нашої держави, її економіки та загалом життя країни на весь наступний рік. За підсумками голосування пофракційно жодних сюрпризів не бачу – та й не чекав: було зрозуміло, що особливо великих дискусій, як минулих умовно мирних років, цього разу не буде. На кону стоять надто важливі речі, та й міжнародні партнери явно здійснюють "догляд" за бюджетним процесом, тактовно показуючи пальцем на стрілки годинника. Тож оперативністю роботи нардепів, якою вони, до речі, чомусь дуже пишаються (всі ми пам'ятаємо "бюджетні ночі" напередодні Нового року за старих часів), я особисто не здивований. Вона була очікуваною і очевидною".

Микита Трачук нагадує, що ми вже бачили і "бюджети стабілізації", і "бюджети виживання", і навіть "бюджети доживання". Бюджет-2023, на його думку, слід назвати "бюджетом останньої надії".

"Поясню чому. Перше, що впадає у вічі – рекордний дефіцит. Так, наш бюджет завжди дефіцитний (лише кілька разів Україні вдавалося досягти бездефіцитного бюджету, зокрема у 2000 та 2001 роках). Проте фактично за цим документом наші витрати вдвічі перевищуватимуть доходи, особисто я таких цифр не пригадаю. Вважаю це найсерйознішим викликом для економіки. Звичайно, все обумовлено війною: на неї (точніше сказати, на оборону) виділяються рекордні 18% ВВП. Це найкритичніша для країни стаття. Ця цифра зараз є однією з найбільших у світі. Для порівняння, торік ті самі США витрачали на оборону 3,5% ВВП, Росія — трохи більше 4%, Саудівська Аравія — 6,6%. І це – величезні цифри. Сьогодні українські витрати на оборону можна порівняти хіба що з витратами КНДР (там близько 40-45% залежно від року). Хоча, природно, порівняння це дуже умовне, адже ми захищаємось від ворога, а КНДР нібито "захищається" від усього навколишнього світу, який начхати на це хотів і не збирається на КНДР нападати. Наші оборонні витрати сьогодні є рекордними, це вкрай серйозна ноша для держбюджету, хоча, звичайно ж, необхідна", – зазначає експерт.

Здивувало його прогнозоване зростання ВВП на 3,2%. На думку Микити Трачука, постає питання – за рахунок чого і як ростемо за такого дефіциту?

"Інфляцію в 28% і курс долара до 45,8 грн вважаю дуже оптимістичними сценаріями. За нинішніх умов, дай Боже, щоб так і було, але реальність може за підсумками чудово розійтися із закладеними в держбюджеті очікуваннями, – вважає експерт. – З того, що не зовсім зрозумів – рекордне збільшення (22%) Мінкульту порівняно з першим читанням. Так, культура — це важливо, але чи не важливіше зараз підтримати, наприклад, людей, багато з яких не те, що опинилися на межі злиднів, але банально втратили свої будинки через російську агресію? Для порівняння, збільшення до Мінсоцу — лише 10% порівняно з Мінкультом. Так, в абсолютних числах грошей другі отримали набагато більше за перших. Але відсоткове співвідношення, яке свідчить про пріоритети, бачиться мені досить дивним. Втішає, втім, збільшення витрат на Пенсійний фонд — в умовах війни людям похилого віку особливо важливі регулярні пенсії".

Втім, продовжує Микита Трачук, очікувати на підвищення виплат не варто: на 2023 рік ні зростання пенсій, ні зростання мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму або не заплановано зовсім, або становить смішні суми, про які не варто і згадувати.

"Знову ж таки, зрозуміти логіку можна: у країні війна і зараз критично важливо вижити і зберегтися як єдина державна система. Грубо кажучи, не до підвищення рівня життя зараз — головне не допустити вже сильного падіння. Однак зростання безробіття, рівня інфляції та подорожчання всього і вся, від хліба та яєць до дизеля та бензину, все одно ставлять питання руба: як людям виживати? Вважаю, що державі потрібно шукати шляхи та способи вирішення цих проблем. Наприклад, соцпідтримку особисто я вважаю важливішим за додаткові асигнування на Мінкульт. Так, у масштабах країни ці мільярди — крапля у морі, але комусь і вона врятує життя, дозволивши прожити зайвий день/тиждень/місяць, що вже перемога. Але це суто моя особиста позиція", – уточнює експерт.

Він наголошує, що Україна покладає величезні надії на допомогу зовнішніх партнерів. Ідеться про залучення коштів на суму близько 38 мільярдів доларів (близько 1,5 трильйона гривень).

"Це – основна стаття у нашому бюджеті. На жаль, ситуація сьогодні така, що без західної допомоги нам банально не протриматись. Якщо вдасться отримати хоча б 2/3 від заявленої цифри, це вже буде чудовим результатом і найсерйознішою підмогою для української економіки, – вважає Микита Трачук. — Резюмуючи, цей бюджет, мабуть, найскладніший за всю нову історію. У ньому урізано все або майже все, що тільки можна урізати. При цьому на армію та захист країни перекинуто все або майже все, що можна було перекинути. Ми ще ніколи так критично не залежали від зовнішньої допомоги наших західних партнерів. Це "бюджет останньої надії", тому що ми мобілізуємо всі свої сили на виживання — і, звичайно, нашу Перемогу. Бо життя за таких бюджетів роками країна просто не потягне".

Читайте також на порталі "Коментарі" – війна в Україні: чи допомогла РФ мобілізація – що відбувається на фронті.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини