Головна Новини Бізнес бюджет Проект держбюджету-2024: на що можемо розраховувати – чи є нюанси
commentss НОВИНИ Всі новини

Проект держбюджету-2024: на що можемо розраховувати – чи є нюанси

Вже зараз варто готуватися до того, що статті видатків все одно доведеться збільшувати

15 вересня 2023, 18:30
Поділіться публікацією:

Кабмін затвердив проект держбюджету на 2024 рік. Що можна сказати, відштовхуючись від оприлюднених цифр? Які зміни, швидше за все, буде внесено до початкового варіанту головного фінансового документа країни? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Проект держбюджету-2024: на що можемо розраховувати – чи є нюанси

Бюджет-2024. Фото: з відкритих джерел

Зараз вникатимемо постатейно, знаходитимемо ті чи інші дивні цифри

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк поділився такою думкою:

"Бюджет дуже схожий на той, що ми ухвалювали минулого року. Традиційно у нього "зашиті" шкурні інтереси – на кшталт збільшення фінансування Бюро економічної безпеки на 248%. Хоч я не пам'ятаю, щоби вони напрацювали хоч на відсоток збільшення".

Чималі кошти, за словами експерта, підуть на "Єдиний телемарафон" та серіали, на інші проекти, що викликають питання.

"Зараз вникатимемо постатейно, знаходитимемо ті чи інші дивні цифри, – розповів нардеп. – Відштовхуючись від представленого на даний момент проекту, бюджету нам вистачить приблизно до жовтня наступного року. Потім все одно доведеться збільшувати статті видатків. І це робитиметься кілька разів, як уже відбувалося – і минулого року, і цього року".

Незрозуміло за рахунок чого під час війни в уряді очікують збільшення надходжень до бюджету

Економіст, голова руху #SaveФОП та Спілки захисту підприємництва Сергій Доротич вважає, що цей проект держбюджету виглядає більш як фантазії, ніж реалії.

"Я не зовсім розумію, чому дохідну частину бюджету на 2024 рік заплановано майже в 1,7 трлн грн, тоді як роком раніше вона становила 1,3 трлн. За рахунок чого збільшаться надходження? Хіба що влада вирішила запустити інфляцію, почати друкувати гроші, знецінивши гривню", – зазначає експерт.

Він вважає, що на тлі війни, падіння бізнес-активності, згортання підприємницьких процесів – такі розрахунки виглядають виключно як фантазії.

"Хотілося б дізнатися в урядовців – де вони бачать подібні резерви? Тому що поки що не прийнято жодних норм, що стимулюють економіку, зростання підприємництва – і відповідно збільшення надходжень до бюджету", – наголошує Сергій Доротич.

Зрозуміло, продовжує він, що це не є остаточним варіантом проекту бюджету. Але поки що, на думку економіста, запропонований документ виглядає виключно як черговий бюджет проїдання, де збільшено видаткову частину (до 3,3 трлн грн), але зовсім не забезпечено інструментів для доходів.

"Якщо це хочуть зробити за рахунок репресій проти бізнесу – збільшення кількості перевірок, різного роду контрольних заходів, а то й податків – це точно не спрацює у нинішніх реаліях. Багато хто з моїх знайомих підприємців воліє закритися, працювати нелегально, виїхати. Але точно не намагатись вижити, ведучи діяльність за тими правилами, які нав'язує влада", – зізнався експерт.

Цікавий момент – грошей на вибори у 2024 році не передбачено

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов звертає увагу на оперативність уряду.

"Пройшло кілька годин після ухвалення проекту бюджету – і вже у відкритому доступі є відповідні документи, цифри по мінімалках, макропрогноз, аналіз по фондах та субвенціях, по доходах, порівняння головного фінансового документа-2023 та 2024. Тобто дуже злагоджено спрацювали тут органи влади", – вважає експерт.

Він нагадує, що у нещодавньому зверненні президент України Володимир Зеленський чітко окреслив пріоритети бюджету-2024. Насамперед це, звісно, оборона. Але й – медицина, освіта.

"Мені як представнику освітньої системи особливо приємні такі акценти. Наголошувалося, що зарплати викладачів шкіл та вишів зростатимуть. Вкладати в освіту – це правильно. Незважаючи на жахи війни, важливо думати про майбутнє", – упевнений Микола Спіридонов.

Аналізуючи показники проекту бюджету, він звернув увагу на заплановане зростання мінімальної зарплати (з січня – до 7,1 тис. грн., з квітня – до 8 тис. грн.), на те, що навесні будуть проіндексовані пенсії. Те, що соціальна сфера залишається у ракурсі уваги влади, це добре, впевнений експерт.

"Цікавий момент – грошей на вибори у 2024 році не передбачено. Хоча розмови про ймовірність виборчого процесу останнім часом активізувалися. На мою думку – уряд тут прийняв правильне рішення. Поки ми не переможемо агресора, поки не укласти мир саме з переможних для України позицій, про вибори не слід думати, – вважає Микола Спіридонов. – Щодо можливих змін бюджету – сподіваюся, вони будуть лише на краще".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді мобілізація в Росії неминуча – що може стримати Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини