Головна Новини Бізнес бюджет Проект Держбюджету України на 2022 й рік: переваги й недоліки
commentss НОВИНИ Всі новини

Проект Держбюджету України на 2022 й рік: переваги й недоліки

Експерт вважає позитивом зростання підвищення витрат на спецслужби — з урахуванням сьогоднішніх і майбутніх загроз Україні потрібно кардинально підвищувати якість їх роботи

16 вересня 2021, 13:48
Поділіться публікацією:

Кабінет міністрів України оприлюднив проєкт Державного бюджету України на 2022 рік і подав його до Верховної Ради.

Проект Держбюджету України на 2022 й рік: переваги й недоліки

Проект Держбюджету України на 2022 й рік: переваги й недоліки - фото з відкритих джерел

Заступник директора Інституту розвитку інновацій (INTENS) Артем Петренко оцінив для видання "Коментарі" наведені параметри і розповів, які з них реалістичні, а які — ні.

За словами експерта, якщо говорити про реалістичність проєкту державного бюджету, перш за все, варто подивитися на плановані доходи. Очевидно, Мінфін взяв за базу фактичні доходи цього року. За вісім місяців вони перевищили планові на 4,1% і істотно знизили дефіцит. З урахуванням високих світових цін на сировинні товари та прискорення інфляції, в цьому немає нічого незвичайного. Далі Мінфін врахував прогнозне зростання на наступний рік в 3,8% і інфляцію в 6,2%, закладені у затвердженій на три роки бюджетній декларації.

"З одного боку, в наступному році ключові країни через інфляцію, швидше за все, частково згорнуть антикризове накачування економіки грошима, і ціни на товари нашого експорту можуть бути не такими привабливими, як в цьому році. З іншого — з великою ймовірністю інфляція може бути вищою за прогнозовану. В результаті показники номінальних доходів можна вважати більш-менш реалістичними. Хоча я б все ж спирався на трохи більше консервативні прогнози щодо зростання в наступному році", — говорить Артем Петренко.

Водночас, нагадує експерт, до другого читання в Раді готують законопроєкт №5600, який передбачає, серед іншого, збільшення ставок екологічного податку та платежів за користування надрами. У разі його прийняття, бюджет може додатково отримати кілька десятків мільярдів гривень.

"Простіше кажучи, будь-які стандартні заяви політиків про нереалістичність проекту бюджету — звичайна популістська балаканина, на яку не варто звертати уваги", — упевнений експерт.

"Що ще впадає у вічі. Суттєве зростання витрат на системи освіти і охорони здоров'я. В першу чергу, мова йде про збільшення зарплат вчителям і медикам. В принципі, це добре, і з точки зору соціальної справедливості, і для збереження політичної стабільності, і для підтримки внутрішнього попиту. Але я б все ж подумав над підвищенням пенсій великим категоріям пенсіонерів, ніж це планується", — продовжує Артем Петренко.

Експерт вважає позитивом зростання підвищення витрат на спецслужби — з урахуванням сьогоднішніх і майбутніх загроз Україні потрібно кардинально підвищувати якість їх роботи, включаючи як розвідувальну, так і котррозвідувальну діяльність. Підвищення витрат на армію, за словами Артема Петренка, сконцентровано на новій техніці та озброєннях. І акцент на розвитку власного ОПК треба не просто зберігати, а максимально посилювати.

Серед позитивів — і збільшення фінансування на розвиток цифрової інфраструктури та державних сервісів.

"Зменшення витрат на Верховну Раду і президента, скоріше, можна вважати моральним позитивом, ніж реально важливим скороченням — в загальному обсязі витрат це несуттєві скорочення. Зате не буде зайвою їжі для популістів-політиканів.

А ось збільшення витрат на будівництво і ремонт доріг вважаю зайвим. Я б залишив його на рівні минулого року.

А витрати на стимули для інвесторів для відкриття нових підприємств, модернізацію існуючих, на розвиток комунальної інфраструктури міст і сіл я б істотно збільшив. Ми зобов'язані кардинально змінити ситуацію і підвищити привабливість України для інвестицій в будівництво нових складних виробництв з високою доданою вартістю. І особливо це повинно стосуватися депресивних регіонів і громад", — говорить Артем Петренко.

Добре, на думку фахівця, і те, що в бюджеті Мінекономіки з'явилися витрати на державні інвестиційні проєкти в розмірі 2,7 млрд. Він сподівається, що мова йде про стимулювання розвитку індустріальних парків.

Також добре, що майже у 2,5 раза збільшили фонд регіонального розвитку до 11,2 млрд грн.

"Але цього недостатньо. Важливо окремо закласти в держбюджет витрати на реалізацію пакета стимулів для великих інвесторів, а також істотне підвищення ефективності підтримки нашого експорту. Сумарно на це необхідно, з моєї точки зору, не менше 10-12 млрд грн. У нас немає часу чекати. Прийняті парламентом в цьому році кілька пакетів стимулів для інвесторів треба впроваджувати якомога швидше. Нам потрібно створювати нові виробництва, нарощувати технологічний експорт і прискорювати економічне зростання. Тоді з'явиться і додатковий попит на науку, освіту, інновації, і додаткові кошти на все це", — резюмував експерт.

Раніше видання "Коментарі" писало, що ексміністр інфраструктури прокоментував проєкт Держбюджету на 2022 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини