Головна Новини Бізнес бюджет Рада підтримала Держбюджет-2022: чому документ не ухвалили вчасно та про що свідчить голосування
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада підтримала Держбюджет-2022: чому документ не ухвалили вчасно та про що свідчить голосування

У порівнянні з першим читанням Кабінет міністрів збільшив доходну частину на 55 мільярдів гривень (до 1,322 трильйона) та видаткову частину на 56 мільярдів гривень (до 1,497 трильйона)

2 грудня 2021, 15:17
Поділіться публікацією:

У четвер, 2 грудня, українські парламентарі 268-ма голосами підтримали держбюджет-2022 у другому читанні.

Рада підтримала Держбюджет-2022: чому документ не ухвалили вчасно та про що свідчить голосування

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для порталу результати голосування та пояснили, про що це може свідчити. 

Прийняття держбюджету нелегко давалося чинній владі

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає позитивом, що бюджет проголосували не під ялинку, як у нас бувало. Це, за його словами, дає можливість місцевому самоврядуванню, іншим органам влади ухвалити свої бюджети та не зірвати новий бюджетний період.

"З іншого боку, головний фінансовий документ країни ухвалили пізніше, не в терміни, прописані законом (крайній термін ухвалення закону про бюджет України – 1 грудня). Це говорить про те, що цей процес давався чинній владі нелегко. Зокрема, про це свідчить ухвалення 30 листопада так званого ресурсного закону №5600. Він досить неоднозначно сприймається суспільством, оскільки має ознаки розширення репресивного апарату держави у фінансовій галузі, збільшує податковий тиск на українців. Але саме від нього багато в чому залежала доля закону про держбюджет", – наголошує Олег Саакян.

За його словами, цікаво й те, що профільний Комітет ВР (з питань бюджету) засідав до середини ночі.

"Це також свідчить про складнощі у відповідності до позицій та обліку всіх "хотілок". Що, в принципі, й виявило голосування. Яке сталося не силами "слуг народу", які не змогли самостійно зібрати мінімально необхідні 226 голосів, давши лише 215. І це довело, що монобільшості як такої не існує. Добирали голоси за допомогою двох партійних груп – "За майбутнє" та "Довіра". Очевидно, що затягування розгляду в Комітеті могло бути пов'язане з тим, щоб врахувати окремі "хотілки" з метою зібрати сьогодні необхідну кількість голосів", – резюмує експерт.

Тепер олігархи заплатять більше

Політолог Петро Охотін переконаний: бюджет не міг бути схвалений без ухваленого закону 5600. Звідси й такий таймінг.

"Закон 5600 – неоднозначний. Проте без нього отримати до бюджету 24 мільярди гривень рентної плати за користування надрами для видобутку природного газу та нафти було б неможливо. Ну а тепер олігархи заплатять більше", – пояснює експерт.

За його словами, основні пріоритети держбюджету-2022 – армія, медицина та інфраструктура.

"У бюджеті заплановано на 100% забезпечити житлом ветеранів АТО та у 1,5 рази збільшити зарплати лікарям. "Велике будівництво" продовжуватиметься — крім ремонту доріг та мостів у пріоритеті також буде медична інфраструктура. Вважаю це більше за необхідність, ніж політичним кроком, – каже Петро Охотін. – Реально останні оновлення інфраструктури проводилися ще до розпаду СРСР".

Раніше на порталі "Коментарі" — Касові апарати для ФОП: чи справді закон є руйнівним для економіки.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини