Головна Новини Бізнес бюджет Щорічне збільшення фінансування судової системи: витрати і зловживання
commentss НОВИНИ Всі новини

Щорічне збільшення фінансування судової системи: витрати і зловживання

Засоби, що щорічно виділяються на судову систему, використовуються не завжди ефективно, стверджує Мінфін

5 жовтня 2021, 16:12
Поділіться публікацією:

У проєкті бюджету на 2022 рік судовій гілці влади виділять більше коштів, ніж торік, тому потрібно стежити за ефективністю їх використання, йдеться на сайті Мінфіну.

Щорічне збільшення фінансування судової системи: витрати і зловживання

Видатки на судову систему у 2020-2022 рр. - cкрін презентації

У статті наводяться основні тези виступу Романа Єрмоличева, заступника міністра фінансів, на Щорічному судовому форумі, який відбувся в перших числах жовтня. Він нагадав присутнім, що у 2022 році планується виділити судовій системі 21,8 млрд грн, що на два мільярди більше, ніж у 2021.

Інфографіка, представлена на форумі, показує, що, починаючи з 2018 року витрати на суддів і так щороку зростають приблизно на 1-2 млрд грн. Тим часом у 2017 році відбувся різкий стрибок майже вдвічі — з 9,7 млрд до 15,1. А протягом останніх семи років витрати на судову систему зросли в чотири рази — з 5,1 млрд у 2015 році до нинішніх майже 22-х мільйонів.

Основні витрати — це заробітні плати суддів і працівників апаратів судів, які точно будуть збільшені в наступному році. Крім того, необхідно виділити один мільярд гривень на капітальні видатки, щоб відремонтувати приміщення судів, деякі з яких знаходяться в аварійному стані.

Роман Єрмоличев акцентував, що розподіл фінансів на різних рівнях потрібно зробити більш "гармонійним": бувають випадки, коли в одному суді працівники отримують заробітну плату від 30 тис. грн, а в іншому не вистачає навіть на мінімалку.

Госаудитслужба проводила перевірку витрат Державної судової адміністрації та виявила порушень на три мільярди гривень. Якщо врахувати, що на судову систему виділялося 19,7 млрд грн, то виходить, що майже шоста частина витрат — підозрілі. Основні порушення — це:

— завищені бюджетні витрати,

— взагалі не проведено розрахунків для обґрунтування витрат,

— витрачені кошти на суди, що не провели жодного судового засідання,

— порушення в роботі Служби судової охорони,

— неефективне використання Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Детальну презентацію Романа Єрмоличева можна подивитися за посиланням.

Експерти видання "Коментарі" раніше обговорили перспективи та можливості судової реформи в одному з матеріалів на порталі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини