Головна Новини Бізнес бюджет Скільки українців старше 65 років не зможуть отримати пенсію через стаж — Лазебна
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки українців старше 65 років не зможуть отримати пенсію через стаж — Лазебна

Кожен п'ятий українець, який досяг 65 років, не зможе розраховувати на пенсійні виплати

21 липня 2021, 20:50 comments1049
Поділіться публікацією:

Протягом кількох наступних років кожному п'ятому українцю, який досяг 65-річного віку, буде загрожувати відсутність пенсійних виплат. За словами голови міністерства соцполітики Марини Лазебної, причина в тому, що людям банально не вистачатиме робочого стажу.

Скільки українців старше 65 років не зможуть отримати пенсію через стаж — Лазебна

Міністр соціальної політики Марина Лазебна. Фото: Слово і діло

Як пояснила чиновниця під час форуму "Україна 30", на формування загального стажу впливає офіційне працевлаштування. Однак зараз в країні значно збільшилася кількість людей, які вибирають можливість працювати "в тіні". Зростає і відсоток безробітних, що також негативно впливає на робочий стаж.

Зовсім скоро майже 20% українських громадян пенсійного віку зможуть розраховувати лише на фінансову допомогу з держбюджету, але не на загальні пенсійні виплати.

На сьогодні, говорить Лазебна, в Україні мінімум півмільйона людей працюють неофіційно або не на повну ставку. Через це відсутній нормальний страховий стаж. Якщо так і триватиме, то їм для отримання пенсії буде не вистачити від одного до п'яти років стажу. Відповідно, доведеться "допрацювати" цей час, щоб мати можливість бути забезпеченими, пішовши на заслужений відпочинок.

На це впливають не тільки підвищення вимог, котрі вступили в силу в 2017 році, але і загальна ситуація на ринку працевлаштування. За час "карантинного" 2020-го робоче місце втратило дуже багато людей у віці від 35 до 39 років.

На думку Лазебної, в Кабміні повинні переглянути як правила працевлаштування в Україні, так і саму пенсійну систему. Чиновниця переконана, що та ж накопичувальна пенсія, яка активно обговорюється останнім часом, може допомогти уникнути подібних казусів для людей, які досягли 65-річного віку.

Також Марина Лазебная зазначила, що в 2021 році мінімум 3,3 млн українців працюють неофіційно. За них не сплачуються відрахування до Пенсійного Фонду та, відповідно, робочий стаж не накопичується.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як повинні змінитися пенсійні виплати для військовослужбовців. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що відомо про накопичувальну систему пенсій, яку хочуть запустити в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини