Головна Новини Бізнес бюджет Субсидія скасовується: кого змусять повернути допомогу в бюджет
commentss НОВИНИ Всі новини

Субсидія скасовується: кого змусять повернути допомогу в бюджет

На думку експертів, будь-яке порушення рано чи пізно можуть виявити. Навіть якщо ви отримуєте весь дохід в тіні, вибіркова перевірка може вказати на ознаки наявності такого доходу. Єдиний варіант - чесно заповнити декларацію

8 вересня 2020, 23:53 comments1194
Поділіться публікацією:

Міністерство фінансів вдосконалило процедуру перевірки одержувачів соцдопомоги. Про це пише OBOZREVATEL.

Субсидія скасовується: кого змусять повернути допомогу в бюджет

Джерело: zp.gov.ua

Для цього була створена спеціальна платформа для триетапної процедури верифікації того, хто подає заявку на допомогу від держави. Крім того, бюджет на субсидії значно урізали.

Як буде відбуватися перевірка? Громадянин приходить до органу соцзахисту для оформлення субсидії. Чиновник приймає документи і робить заявку через інформаційну платформу. Система в свою чергу, в режимі реального часу зіставляє всі отримані дані і "витягує" інформацію з різних реєстрів.

"Інформаційно-аналітична платформа, побудована на базі сучасних технологій, може забезпечити одночасну обробку 3500 запитів на перевірку інформації, що дозволяє використовувати це програмне рішення держорганами при призначенні виплати", — пояснили в Міністерстві фінансів.

Юрист Олександр Плахотник пояснює, що Україна, фактично, виконала міжнародні рекомендації, а практика триетапної перевірки існує в більшості розвинених країн.

"У разі наявності помилки або невідповідності в базах даних ніхто скасовувати виплату не буде. Після верифікації проходить другий етап перевірки. Якщо знайшли якусь підозру або невідповідність, цю інформацію перевіряють, зіставляють і вже тільки після це приймають рішення", — пояснюють в Міністерстві соціальної політики.

Підлягає обробці інформація про заявники на соцдопомогу від госудаства:

інформація про зареєстровані транспортні засоби;

реквізити документів, виданих особі, а також документів, на підставі яких видані такі документи, викрадених, загублених документів, інформація про місце проживання;

інформація про правопорушення особи;

інформація про ввезені на митну територію України транспортних засоби, їх складові частини, що мають ідентифікаційні номери;

інформація про сплату штрафів за вчинення кримінального або адміністративного порушення;

інформація про джерела доходів;

Якщо мова йде, наприклад, про порушення при отриманні субсидій, то орган соцзахисту зажадає повернути кожну незаконно виплачену копійку до бюджету. При відмові одержувачем це зробити, подається позов до суду. І, як показує судова практика, служителі Феміди займають сторону держави і зобов'язують повернути не тільки субсидію, але і відшкодувати витрати на судові тяжби. А це додатково ще кілька тисяч гривень.

Будь-яке порушення рано чи пізно можуть виявити. Навіть якщо ви отримуєте весь дохід в тіні, вибіркова перевірка може вказати на ознаки наявності такого доходу. Єдиний варіант — чесно заповнити декларацію.

Якщо у вас є машина віком до 5 років, ви зробили покупку на суму від 50 тис. грн, останнім часом не платили ЄСВ і не перебували на обліку в Центрі зайнятості, є заборгованість по комунальних платежах, то не варто просити і допомоги з бюджету.

Раніше "Коментарі" писали про те, що Нафтогаз представив нові тарифні плани для бізнесу і населення.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини