Головна Новини Бізнес бюджет В яку суму Україні може обійтися всенародний референдум — прогноз експерта
commentss НОВИНИ Всі новини

В яку суму Україні може обійтися всенародний референдум — прогноз експерта

Через значні витрати на народне голосування найближчим часом референдуму очікувати не варто, упевнений експерт

10 квітня 2021, 12:34
Поділіться публікацією:

Українці активно обговорюють можливість потрапити на референдум, адже нещодавно президентська резолюція з'явилася під відповідним законом. Однак мало хто розмірковує над тим, які фінанси будуть витрачені на його організацію. На цей важливе питання спеціально для порталу "Коментарі" відповів політконсультант Володимир Фесенко.

В яку суму Україні може обійтися всенародний референдум — прогноз експерта

Референдум в Україні обійдеться в 1-2 млрд гривень. Фото: Слово і діло

За словами фахівця, референдум — це дійсно важливо, адже він є однією із головних форм прямої демократії. Українці мають конституційно закріплене право на подібне волевиявлення, тож законодавчий документ, який регулює всі тонкощі, потрібен був уже давно.

"Людям подобається впливати на державні рішення шляхом голосування, в тому числі і на референдумах, що й обумовлює популярність демократії", — стверджує Володимир Фесенко.

Однак, на думку політолога, найближчим часом проведення всеукраїнського референдуму в Україні чекати не варто. Зокрема, тому, що в бюджеті-2021 гроші на це не передбачені. А справа це не дешева — за різними оцінками, організація, підготовка та проведення референдуму в Україні обійдеться приблизно в 1-2 мільярди гривень.

"Але якщо в бюджеті наступного року з'явиться відповідна стаття витрат, то зросте і ймовірність проведення всеукраїнського референдуму. Думаю, що з проведенням референдумів не поспішатимуть і до тих пір, поки фактично блокована робота Конституційного суду..." пояснює експерт.

Також Фесенко вважає, що гадати, яким може бути перший референдум за новим законом, безглуздо.

"Наскільки я розумію, конкретних ідей і вже готових пропозицій про тему першого референдуму поки немає (у всякому разі, у влади). Легше сказати, з яких питань не може бути референдуму (див. текст закону, там дуже багато обмежень)", — резюмує політичний консультант.

Також ви можете дізнатися, які причини затягнули підписання відповідного документа.

Крім цього на порталі ми повідомляли, про результати довиборів у ВР по Донецькій області. За інформацією українських журналістів, переможця гонки вважають причетним до організації одного з місцевих референдумів за незалежність так званої "ДНР". Більше подробиць — у нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини