Головна Новини Бізнес бюджет Виплати пенсій в Україні: як коронакриза і зміна керівництва НБУ можуть вплинути на пенсійну реформу
commentss НОВИНИ Всі новини

Виплати пенсій в Україні: як коронакриза і зміна керівництва НБУ можуть вплинути на пенсійну реформу

Експерти - про пенсійну реформу і вплив зовнішніх і внутрішніх факторів на виплати пенсій

7 липня 2020, 11:54 comments1758
Поділіться публікацією:

Експерти розповіли виданню "Коментарі", можуть коронакриза і перипетії зі зміною керівництва Нацбанку України (НБУ) вплинути на виплати пенсій та пенсійну реформу

Виплати пенсій в Україні: як коронакриза і зміна керівництва НБУ можуть вплинути на пенсійну реформу

"Не виключено, що пенсі збільшаться напередодні місцевих виборів"

Головний експерт НБУ, координатор Експертної платформи Андрій Блінов вважає, що ніякого впливу не варто очікувати.

"Пенсії будуть виплачуватися, як і раніше, своєчасно і в повному обсязі, – підкреслює експерт. – Мало того, у зв'язку з обіцянкою керівництва уряду переглянути рівень мінімальної зарплати в Україні, не виключаю можливого збільшення пенсій напередодні місцевих виборів цієї осені. І це може відбутися, попри високий дефіцит Пенсійного фонду, який нині існує".

Що стосується якихось зрушень у пенсійній реформі, то Андрій Блінов не бачить поки для цього ні причин, ні можливостей.

"Відомо, що навіть у деяких міністерствах будуть проблеми із зарплатою"

Академік, перший віцепрезидент Академії економічних наук України Анатолій Пешко підкреслює, коронакриза вже призвела до того, що ми тільки за квітень втратили близько 1 млрд доларів коштів, які могли б наповнити бюджет. Так що питання не лише пенсій, але і зарплат стають все більш актуальними.

"Після цього абсолютно необґрунтованого жорсткого карантину, який призвів до зупинки багатьох підприємств, обвалив дрібний і середній бізнес, різко скоротилися надходження до бюджету. І розраховувати на те, що в казні знайдуться гроші на виплати пенсій і зарплат – не доводиться. Відомо, що навіть у деяких міністерствах будуть проблеми з зарплатою. Не кажучи вже про пенсії, а також зарплати бюджетникам, – підкреслює експерт. – Виплатити зможуть тільки за умови, що включать друкарський верстат. Тому і йдуть зараз ігри навколо НБУ. За тим піде виток інфляції".

Анатолій Пешко звертає увагу, що зараз намагаються втрутитися в цей процес МВФ та інші "фактичні керівники Україною".

"Вони можуть нам дати якісь ще кредити для того, щоб згладити потрясіння на внутрішньому ринку. Але кожні запозичення заганяють нас у ще більшу боргову яму, – переконаний академік. – Порочна практика, коли ми намагаємося залатати бюджетів діри, нарощуючи боргові зобов'язання. Помилкова політика, тим більше, що у нашої країни є достатньо ресурсів, щоб підтримувати свою промисловість, підняти економіку. Але недостатньо чи то бажання, чи то розуму в управлінців".

У меморандумі, підписаному нашими владою з МВФ, прописані окремі елементи пенсійної реформи, нагадує Анатолій Пешко.

"Але під час криз точно не час її проводити. Та ж накопичувальна система при нашій нестабільній фінансовій системі не приживеться. Гроші або будуть з'їдені в результаті інфляції, або вкрадені, – упевнений експерт. – Так що потрібно підіймати економіку і гарантувати рівність всіх перед  законами, які реально працюють. Тоді вже можна намагатися якось реформувати безумовно потребує в цьому систему пенсій. Але я не бачу, як це можна зробити при діючій владі".

"Зараз у владі немає жодного людини, хто взагалі розуміє, що треба робити"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що ані коронакриза ані зміна керівництва НБУ не можуть вплинути на виплату пенсій.

"Так, із-за коронакризи у нас падає економіка. І через деякий час це все сильніше позначатиметься на зростанні цін, особливо на харчові продукти. Тобто, він вплине на те, що на пенсію можна буде купити, а не на сам процес виплат, – пояснює Юрій Гаврилечко. – А зміна керівництва НБУ цікава тільки можливим претендентам на цей пост і профспільноті банкірів у зв'язку з цим".

Не підштовхне коронакриза і до пенсійної реформи, — впевнений експерт.

"З тієї простої причини, що її нікому розробляти, – каже Юрій Гаврилечко. – Зараз у владі немає жодної людини, яка взагалі розуміє, що треба робити. Технічні специ ще є, а от розробників стратегій і планів – ні. Але скоро і з технічними фахівцями буде сутужно... Вони старіють і йдуть на ту саму пенсію, про яку ми говоримо...".

Як раніше писали "Коментарі", в Міністерстві фінансів розповіли, як відставка голови НБУ вплине на виплати зарплат і пенсій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини