Головна Новини Бізнес новини компаній Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат може торгувати з РФ та субсидувати її ОПК – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат може торгувати з РФ та субсидувати її ОПК – ЗМІ

Журналісти повідомляють, що незважаючи на санкції, Демуринський ГЗК, міг відвантажувати українську титанову сировину російським споживачам через офшорну компанію

23 лютого 2022, 13:34 comments3297
Поділіться публікацією:

Демуринський ГЗК (Дніпропетровська область) протягом кількох років міг постачати стратегічну продукцію для потреб російської "оборонки" та субсидувати ОПК країни-агресора за рахунок штучного заниження цін та недоплат до держбюджету, повідомляє видання delo.юа.

Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат може торгувати з РФ та субсидувати її ОПК – ЗМІ

Демуринський ГЗК - фото: СKS

"На території Дніпропетровської області розташований " Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат ", який веде промислову розробку Вовчанського родовища титано-цирконових руд. Офіційним бенефіціаром цього підприємства є російський мільярдер Михайло Шелков — акціонер і член Ради директорів російської корпорації"ВСМПО-Авісма", яка в свою чергу входить до складу корпорацій "Ростех" та "Рособоронекспорт". Ними керує член бюро Вищої ради партії "Єдина Росія" Сергій Чемезов ", — йдеться у матеріалі видання.

За даними журналістів, незважаючи на санкції РНБО щодо Шелкова, корпорації "ВСМПО-Авісма" та офшорної компанії "Limpieza Limited", протягом усього 2021 року ДГЗК, могла відвантажувати українську титанову сировину російським споживачам через офшорну компанію "Osttor Beteiligungschand ", що належить екс-топ-менеджеру ОГХК Юрію Перцеву та його дружині.

Демуринський гірничо-збагачувальний комбінат може торгувати з РФ та субсидувати її ОПК – ЗМІ - фото 2

Схема поставок титанової сировини Демуринського ГЗК в РФ через компанію Перцева-Журило "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH.

За словами журналістів, у 2021 році 80% усієї продукції ДГЗК поставлялося підприємствам російського ОПК ("Авісма", "Росатом", "Рособоронпром" та ін.) через "Osttor Beteiligungs-und Handelsgesellschaft mbH". Зокрема, було поставлено 19760,5 т ільменіту, 5959 т рутилу, 2786 т циркону. При цьому, стверджується в матеріалі, продаж відбувався нібито за завідомо заниженими на 25-30% цінами.

"Фактично, українське підприємство в обхід санкцій могло постачати свою продукцію для потреб російської "оборонки" та субсидувати ОПК країни-агресора за рахунок пільгових цін та систематичних недоплат до держбюджету", — йдеться у статті.

Журналісти стурбовані тим, що санкції РНБО щодо тісно пов'язаної з російським ОПК корпорації "ВСМПО-Авісма" було запроваджено, але могли виявитися фікцією.

"Чому санкції не торкнулися її українських "дочок" "ВСМПО Титан Україна" (Нікополь, Дніпропетровська область) та "Інвест Агро" (сільгосппідприємство на землях перспективного титанового кар'єру)? Чому в список санкцій потрапила офшорна "Limpieza Limited", а її працюючий титановий актив не потрапив ні під які обмеження? Чому тіньові схеми постачання українських титанових концентратів до РФ і Криму досі можуть працювати, а для легального експорту на ринки азіатських країн чиниться запеклий опір? ", – намагаються журналісти. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини