Головна Новини Бізнес новини компаній До схем на «УЗ» може бути причетний член наглядової ради Аудіцкас, пов'язаний з Абромавичусом - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

До схем на «УЗ» може бути причетний член наглядової ради Аудіцкас, пов'язаний з Абромавичусом - ЗМІ

Йдеться про кримінальне провадження, яке пов'язане з глобальною проблемою ввезення старих вагонів в Україну

13 квітня 2021, 15:43
Поділіться публікацією:

Член наглядової ради "Укрзалізниці" Адомас Аудіцкас, який, за даними ЗМІ, може бути причетний до схем незаконних поставок старих вантажних вагонів з Росії, а також ряд фірм, які брали участь в махінаціях, можуть бути пов'язані з екс-міністром економіки Айварасом Абромавичусом. Про це повідомляють "Українські новини" з посиланням на "РБК-Україна".

До схем на «УЗ» може бути причетний член наглядової ради Аудіцкас, пов'язаний з Абромавичусом - ЗМІ

Адомас Аудіцкас - фото: РБК-Україна

Видання нагадує, що кримінальне провадження, про яке йде мова, прямо пов'язане з глобальною проблемою ввезення старих вагонів в Україну, про яку вже кілька років поспіль говорять учасники ринку вантажоперевезень.

Кабмін протягом 2020 року поступово почав обмежувати ввезення старих вагонів. Однак в липні, незважаючи на черговий раунд заборон, стало відомо про ввезення 1900 вагонів-зерновозів компанією "Альфара". Минулого тижня РБК-Україна опублікувало матеріали судового засідання в Печерському районному суді Києва, в рамках якого суддя надав правоохоронцям право провести обшуки на робочому місці Адомаса Аудіцкаса — члена наглядової ради "УЗ". Крім того, у справі фігурували компанії "БГС Рейл" і "Піеспі Капітал".

Аудіцкас — громадянин Литви, в Україні на різних посадах в якості радника або члена наглядових рад працює з 2014 року . Сьогодні є членом наглядових рад "Укрзалізниці" і "Магістральних газопроводів України", а також радником глави Офісу президента, нагадує видання.

Раніше ЗМІ писали про корупційний скандал, в якому фігурував Аудіцкас — що стосується банкрутства UkioBankas, де Аудіцкас був тимчасовим адміністратором.

"З компаніями "Альфаро", "БГС Рейл" і "Піеспі Капітал" Аудіцкаса може пов'язувати їх бенефіціарний власник Даріус Закараускас. З засновників "Альфаро" Закараускас вийшов в жовтні 2020 року, незадовго до відкриття кримінального провадження. Однак гендиректором "БГС Рейл" значиться до цього часу. Примітно що згідно з даними на сайті компанії, в її наглядову раду входить також екс-спеціальний представник Держдепартаменту США з питань врегулювання конфлікту на Донбасі Курт Волкер", — йдеться в матеріалі.

Кінцевий засновник "БГС Рейл", а також ще двох структур, які в Києві очолює Закараускас — "БГС Рейл Ліз" і "БГС Рейл Карго" — "BGS Rail Holdings", зареєстрований Литві і належить Гядемінасу Жемялісу. Жемяліс відомий тим, що до 2018 року був інвестором четвертого аеропорту Москви "Жуковський" і володіє холдингом Avia Solutions Group. На батьківщині говорили про те, що він працює в Литві в інтересах Росії.

Буквально кілька місяців тому урядова комісія вирішила навіть блокувати інвестиції компанії у Вільнюському аеропорту, вважаючи їх загрозою національній безпеці Литви. В Україні група Жемяліса претендувала на концесію аеропорту "Бориспіль". Тоді українські ЗМІ писали, що Жемяліс — однокласник екс-міністра економіки України і директора "Укроборонпрому" Айвараса Абромявичуса, який міг якимось чином лобіювати участь Avia Solutions в проекті.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини