Головна Новини Бізнес новини компаній «Громадські діячі» не змогли пояснити, як «морально постраждали» від Миколаївського глиноземного заводу на 9 млрд грн
commentss НОВИНИ Всі новини

«Громадські діячі» не змогли пояснити, як «морально постраждали» від Миколаївського глиноземного заводу на 9 млрд грн

Під час судового засідання представники організації «Стоп Шлам» не змогли відповісти на поставлені запитання

16 березня 2021, 11:48
Поділіться публікацією:








Заводський районний суд м.Миколаєва почав розгляд позову громадської організації "Стоп Шлам", яка намагається стягнути з Миколаївського глиноземного заводу 9,2 млрд грн. за нібито забруднення навколишнього середовища червоним шламом — відходами виробництва.

Але таку астрономічну суму громадські діячі обґрунтовують не екологічною експертизою, а психологічної. І намагаються довести, що громадянам діями МГЗ було завдано "моральну шкоду". Однак, під час судового засідання представники "Стоп Шлам" не змогли відповісти на поставлені запитання. Наприклад, яким чином і коли конкретно завод порушував закон. Замість цього громадські працівники обмежилися загальними фразами про "системні порушення екологічного законодавства".

"Ми так і не змогли почути якихось виразних аргументів від позивача, — каже адвокат Володимир Ващенко, який представляє інтереси МГЗ. — Справа в тому, що законна господарська діяльність підприємства не може бути причиною" моральної шкоди ". Адже при цьому відсутні всі елементи цивільно-правової відповідальності, включаючи такі як страждання конкретних фізичних осіб, причинно-наслідковий зв'язок, та й сама провина".

Вислухавши сторони, суддя Ірина Боброва оголосила перерву. Під час наступного засідання, яке відбудеться 5 квітня, планується провести заслухати двох експертів.

"Парадокс в тому, що зважаючи на матеріали, на яких базується позов від "Стоп Шлам", суд змушений запросити для дачі свідчень не екологів, а двох психологів, — зазначив Володимир Ващенко. — Саме вони, провівши якийсь "дослідження" для цієї громадської організації, написали, що майже 1300 громадянам діями заводу завдано "моральну шкоду". З огляду на, що ці самі експерти довгий час ховаються від ЗМІ і уникають будь-яких коментарів, нам дуже хочеться почути від них офіційні пояснення про методику такого "унікального" дослідження. особливо, зважаючи на те, що ми маємо офіційну рецензію на їх експертизу, яка говорить, що даний документ взагалі не відповідає вимогам до експертних досліджень.

Раніше ЗМІ повідомляли про те, що організація "Стоп шлам" була заснована в Миколаєві всього за кілька місяців до подачі колективного позову до МГЗ на 9,2 млрд грн. З тих пір її засновники відмовляються від коментарів у ЗМІ, а самі позивачі нічого не знають про процес. У той же час суд проявив небачену оперативність в арешті майна заводу, розглянувши заяву вночі. Тому матеріали гарантовано потрапили до чергової судді Ірині Бобрової. Чим була викликана така терміновість голова Заводського суду Сергій Щербина пояснити журналістам не зміг.

ЗМІ повідомляють, що за атакою на Миколаївський глиноземний завод може стояти Павло Куфтирьов, якого називають "екорейдером". За схожою схемою відбувався "наїзд" на великого виробника курятини під ТМ "Гаврилівські курчата", а потім ті ж особи, що зараз діють в Миколаєві, блокували активи компанії "БРСМ-Нафта".

«Громадські діячі» не змогли пояснити, як «морально постраждали» від Миколаївського глиноземного заводу на 9 млрд грн

«Громадські діячі» не змогли пояснити, як «морально постраждали» від Миколаївського глиноземного заводу на 9 млрд грн



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини