Головна Новини Бізнес новини компаній Люди, від імені яких судяться з МГЗ, нічого не знають про судовий позов, – ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Люди, від імені яких судяться з МГЗ, нічого не знають про судовий позов, – ЗМІ

На "Миколаївському глиноземному заводі" заперечують звинувачення в забрудненні навколишнього середовища

2 березня 2021, 19:48
Поділіться публікацією:








Заводський районний суд Миколаєва вчора, 1 березня, почав розгляд по суті справи за позовом громадської організації "Стоп шлам" до "Миколаївського глиноземного заводу" (МГЗ). Підприємство звинувачують у забрудненні навколишнього середовища відходами (червоним шламом) і намагаються стягнути 9,2 млрд грн. Водночас на МГЗ впевнені, що це атака на одне з найбільших підприємств в області.

Люди, від імені яких судяться з МГЗ, нічого не знають про судовий позов, – ЗМІ

Миколаївський глиноземний завод

Видання "Апостроф" повідомляє, що журналістам вдалося з'ясувати, що серед учасників колективного позову багато "мертвих душ", а саму справу вітчизняні ЗМІ називають екорейдерством.


За даними видання, позов був поданий в листопаді 2020 року, а через кілька днів суд заарештував майно підприємства. Арешт зняла апеляційна інстанція, а справа почала розвалюватися, не розпочавшись.

Керівник юридичного відділу МГЗ Оксана Карпенко акцентує увагу на тому, що позов базується на висновках не екологів, а психологів, які встановили, що майже 1300 позивачам завдано моральної шкоди. Ці експерти пояснити ЗМІ, як проводили дослідження, не можуть. А їхні колеги в офіційній рецензії вважають, що документ не відповідає вимогам до експертних досліджень.

Що стосується нібито потерпілих, видання пише, що вони не те, що про експертизу, а навіть про позов не знають. Журналісти обійшли кілька десятків адрес, зазначених у позові, але там такі особи не проживають або нічого не чули про судову справу. І тим більше не знають, що статут ГО "Стоп шлам" не дозволяє розподіл коштів між її членами.

Видання пише, що у схемі можуть бути задіяні й місцеві судді, адже заява про арешт майна була розглянута терміново – вночі, тому потрапила до чергової судді Ірини Бобрової, яка її задовольнила. Чому автоматичний розподіл було здійснено після закінчення робочого дня, голова Заводського суду Миколаєва Сергій Щербина пояснити не зміг. Сама суддя Боброва спілкуватися з журналістами відмовилася.

Керівник Держеконінспекції Південно-Західного округу Віталій Караулов повідомив, що неодноразові перевірки підтвердили – перевищення гранично допустимих викидів немає. Документально підтверджено відсутність порушень на шламосховищах заводу, адже технологія поховання розроблена київськими фахівцями спеціально для цього конкретного підприємства.

Раніше ЗМІ повідомляли, що за атакою на Миколаївський глиноземний завод може стояти Павло Куфтирьов, якого називають "екорейдером". За схожою схемою відбувався" наїзд "на великого виробника курятини під ТМ "Гаврилівські курчата", а потім, імовірно, ті ж особи, що діють в Миколаєві, блокували активи компанії "БРСМ-Нафта".

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський розповів, коли в Україні з'явиться "Суд у смартфоні".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини