Головна Новини Бізнес новини компаній Мотор Січ проти України: що стало причиною скандалу з китайськими інвестиціями
commentss НОВИНИ Всі новини

Мотор Січ проти України: що стало причиною скандалу з китайськими інвестиціями

Експерти пояснили, чому Україна опинилася між молотом і ковадлом в ситуації з китайськими інвестиціями

7 вересня 2020, 17:14 comments1510
Поділіться публікацією:

Китайські інвестори "Мотор Січ" направили українському уряду повідомлення про намір почати міжнародний арбітраж проти держави Україна в зв'язку з порушенням нашою країною міжнародних зобов'язань, закріплених в Угоді між урядом України і урядом КНР про заохочення і взаємний захист інвестицій. "Коментарі" разом з експертами розібралися, чому Україна опинилася між молотом і ковадлом в ситуації з китайськими інвестиціями і чи є вихід із ситуації.

Мотор Січ проти України: що стало причиною скандалу з китайськими інвестиціями

"Продавати свою продукцію в ЄС "Мотор Січ" також не може"

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко нагадує, що ситуація з "Мотор Січ" знаходиться в підвішеному стані з 2015 року.

"Тоді, наскільки я пам'ятаю, китайська сторона вперше запропонувала варіант покупки акцій підприємства. Адже компанія опинилася в складному становищі у зв'язку з: а) війною з РФ і неможливістю вести бізнес-діяльність через санкції; б) відсутністю замовлень з боку уряду України... Буквально відразу проти такої угоди (ціна питання 250 млн доларів) виступили США. Уже тоді Україна могла цілком спокійно заявити, що якщо Штати щось не влаштовує, то вони можуть перекупити контракт за 500 млн, наприклад. Але нічого подібного зроблено не було — і ситуацію довели вже до підписання взаємних зобов'язань", — зазначає експерт.

За словами Юрія Гаврилечка, продавати свою продукцію в ЄС "Мотор Січ" також не може — через відсутність так званого "промислового безвіза".

"Ті "дятли", які з української сторони готували угоду про ЗВТ з ЄС, про це не подумали. Або їм заплатили ЄСовці, щоб Україна упустила моменти, що дозволяють вихід на ринки ЄС нашої високотехнологічної продукції, — пояснює експерт. — Тому в наявності або корупція, або дурість. Але в цьому нехай СБУ розбирається з НАБУ, САП, ДБР та іже з ними".

Юрій Гаврилечко впевнений, що Україна відстоюватиме свої інтереси. І якщо когось щось в угоді не влаштовує, то цей хтось повинен перекупити контракт за такою вартістю, щоб і власники "Мотор Січ" отримали своє, і неустойку було чим погасити, і моральні збитки китайців покрити.

"Менш, ніж за 1-1,5 млрд доларів, починати розмову про можливе скасування угод не варто, по-моєму", — ділиться експерт.

Тим часом, збитки від ситуації, що склалася, яка негативно позначається на взаєминах Skyrizon (китайські інвестори з Skyrizon в 2016 році придбали 56% акцій розташованого в Запоріжжі українського підприємства авіаційного моторобудування ПАТ "Мотор Січ") і її афілійованих структур з банками і біржових котируваннях, китайські інвестори вже оцінюють в більш, ніж 3,5 млрд доларів.

"Наслідки першими відчують пересічні громадяни"

Економічний експерт Владислав Банків вважає, що ситуація, що створилася — яскраве втілення вічної некомпетентності української влади.

"Один уряд підписує міжнародні угоди, не розуміючи їх суть і наслідки. Інші потрапляють в тотальну фінансово-політичну залежність до зарубіжних партнерів", — пояснює експерт.

Владислав Банків закликає називати речі своїми іменами: "Нашою країною керує і управляла, фактично, окупаційна адміністрація, завжди залежна від місцевих олігархів, і по ситуації — то від Кремля, то — від Білого Дому".

В контексті цього моменту, найкраща стратегія для уряду компрадорів — усунутися, перевівши конфлікт в чисто комерційне русло, вважає експерт.

"Тим більше, що китайська сторона пропонує Україні вийти з ситуації з найменшими репутаційні втратами для нашої сторони, — зазначає Владислав Банків. — Інше питання полягає в тому, що не ущемити інтереси Вашингтона, з огляду на його постійне протистояння з Китаєм. І це — серйозно. Адже в разі, якщо конфлікт не вдасться вирішити, наслідки першими відчують пересічні громадяни".

"Найгірше, що це повторюється знову і знову"

Експерт Українського інституту майбутнього (УІБ) Ростислава Смирнов впевнений, що головна біда нашої країни — відсутність чіткої стратегії. У всьому.

"Це стосується і геополітики — як вести себе з іншими країнами. І економіки. І багато чого іншого. Ми завжди рефлексуємо. Але чіткої, виразної, СВОЄЇ позиції — немає. Що можна пояснити, позаяк немає стратегії, — зазначає Ростислав Смирнов. — Адже ми знаємо, що американці — наші ключові партнери, які нам необхідні та допомагають, щоб ми, умовно кажучи, не залишилися один на один з РФ (Європа — це не завжди надійний партнер, що показує та ж ситуація з будівництвом Північного потоку-2). Проте, заходимо в стадію конфлікту, дозволяючи китайцям купувати "Мотор Січ". І навряд чи не розуміючи, що це викличе неприйняття у наших американських партнерів ".

За словами експерта УІБ, бізнесовий підхід в своїх інтересах, залучення в Україну великих інвестицій, великих гравців — безумовно, важливо. Але ми намагаємося всім догодити, при цьому ні з ким не псуючи відносини. А так не буває...

Ростислав Смирнов підкреслює: "Давно пора визначити наші вектори, ринки розвитку. Адже часто ми дружимо з країнами, з якими нам це робити не вигідно: ми туди нічого не постачаємо, а наш ринок для них відкритий. При цьому забуваємо про держави, які готові інвестувати в нас, з якими у нас хороший торговий баланс... Ситуація з китайськими інвестиціями в "Мотор Січ" — патова. І закінчиться вони при будь-якому розкладі — погано для України. Правильного вибору немає — обидва варіанти погані. Найгірше, що це повторюється знову і знову".

Раніше експерти розповіли, наскільки реально втілити в життя плани уряду із залучення "інвестиційних нянь".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини