Головна Новини Бізнес новини компаній На МГЗ розповіли, хто може стояти за рейдерською атакою на завод
commentss НОВИНИ Всі новини

На МГЗ розповіли, хто може стояти за рейдерською атакою на завод

На Миколаївському глиноземному заводі заявляють про причетність громадської організації "Стоп шлам" до атак на підприємство

8 листопада 2021, 17:56
Поділіться публікацією:

Миколаївський глиноземний завод оприлюднив факти, які можуть бути підтвердженням спланованої рейдерської атаки на підприємство, і показав, хто може бути причетний до неї. Про це йдеться у статті порталу "Дело".

На МГЗ розповіли, хто може стояти за рейдерською атакою на завод

Миколаївський глиноземний завод - фото з відкритих джерел

У Миколаївському апеляційному суді слухається справа за позовом ГО "Стоп шлам", яка намагається отримати з НГЗ 9,2 млрд грн, використовуючи риторику боротьби за екологічний стан регіону. А на заводі активістів звинувачують у шахрайстві – довести шкоду здоров'ю від роботи МГЗ вони нібито не змогли, а до суду надали лише психологічну експертизу про моральну шкоду.

Громадську організацію "Стоп Шлам" було засновано у Миколаєві за кілька місяців до подання колективного позову до НГЗ про стягнення моральної шкоди на користь 1 279 осіб. Очолив її Василь Орел, який до цього керував уже трьома громадськими організаціями, а юридичну та медійну підтримку, за словами журналістів, забезпечує команда київського адвоката Павла Куфтирьова.

Правозахисник відомий не лише своїми юридичними справами, а ще й як учасник "Велюрового скандалу", коли під час суворого карантину нібито відвідував разом із депутатами та чиновниками ресторан "слуги народу" Миколи Тищенка "Велюр". За інформацією ЗМІ , серед російських партнерів Куфтирьова головний пропагандист РФ Володимир Соловйов. Миготіло прізвище Куфтирьова у рейдерських скандалах – в основному у справах, які отримали назву "екорейдерство". Найяскравіший приклад – БРСМ-нафта.

Журналісти зазначають, що команда, яка працювала за цим кейсом, тепер у повному складі кинута на Миколаївський глиноземний: адвокат Артемій Воробйов, громадський діяч Олег Верник, його помічник з медіа Олексій Француз. На місцевому рівні для організацій вуличних акцій нібито залучили колишнього футбольного хулігана Іллю Зелінського на прізвисько "Моль", а для надання ваги всій цій справі – голову ГО "Всеукраїнська екологічна ліга" Тетяну Тимочко.

На МГЗ розповіли, хто може стояти за рейдерською атакою на завод - фото 2

Павло Куфтирьов в інтерв'ю вже не приховує, що у справі про позов до МГЗ працює його команда. За його словами, безкоштовно, заради благих цілей та допомоги громадськості. Усі спікери постійно говорять про екологічну катастрофу та зростання захворювань на рак від червоного шламу, але офіційні цифри це не підтверджують. У Вітовському районі, де розташований МГЗ, кількість онкозахворювань за останній рік знизилася на 43%.

Те саме стосується експертизи волосся миколаївців, яка зараз нібито проводиться. "Стоп шлам" після неприємностей у державних експертних установах, найняли приватного експерта Євгена Юрченка з фірми КЕІЦ із статутним капіталом лише 1500 грн. Після того, як організація звернулася до фірми, експерт одразу почав давати коментарі про шкоду шламу. Хоча на питання, за якою методикою проведено дослідження, у кого, коли і як відбиралися зразки, відповісти не зміг.

На МГЗ вважають, що вся риторика "Стоп шлам" про проведення нових експертиз, можливі маніпуляції з цифрами захворюваності тощо – чергові спроби вплинути на суд. Перед кожним засіданням тиск посилюється, а у ЗМІ викидається нова порція фейків, які потім доводиться спростовувати.

Раніше стосовно засновників ГО "Стоп шлам" поліція розпочала кримінальне провадження з шахрайства. Також правоохоронці ведуть розслідування щодо експертів, які могли підробити психологічну експертизу та ввели в оману суд. А дії судді Ірини Бобрової та її шефа – голови Заводського районного суду м. Миколаєва Сергія Щербини розслідують у ГБР.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини