Головна Новини Бізнес новини компаній Олігарх Жеваго, перебуваючи в розшуку, намагається врятувати стан, маніпулюючи арбітражними керуючими - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Олігарх Жеваго, перебуваючи в розшуку, намагається врятувати стан, маніпулюючи арбітражними керуючими - ЗМІ

Стали відомі подробиці банкрутства компанії «Росава»

2 вересня 2020, 17:33 comments1853
Поділіться публікацією:

Резидент списку українського Forbes Костянтин Жеваго все частіше потрапляє в скандали. Спочатку міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's Global Ratings (S & P) знизило довгостроковий рейтинг пов'язаної з олігархом гірничорудної компанії Ferrexpo, яка володіє активами на території України. Рейтинг був знижений з "B" до "B-" з негативним прогнозом через привласнення коштів всередині компанії. Пізніше Печерський суд підтвердив право на арешт самого олігарха. Крім того, Фонд гарантування вкладів поступово допродає активи колишнього банку Жеваго "Фінанси і кредит". Серед інших кейсів бізнесмена — банкрутство компанії "Росава", про яке докладніше розповідає у своїй колонці на "Цензор.нет" Андрій Волков, засновник фінансової компанії "Інвестохіллс Веста".

Олігарх Жеваго, перебуваючи в розшуку, намагається врятувати стан, маніпулюючи арбітражними керуючими - ЗМІ

"Відверто порушуючи процедури погашення вимог, арбітражна керуюча Світлана Дьоміна вивела з рахунків компанії 50 млн гривень для передоплати за договорами з ТОВ "Преміорі". Тут важливо зрозуміти, що цей кредитор теж випускає шини, як і "Росава", а ще за щасливим збігом обставин має ту саму адресу і однаковий телефон бухгалтерії", — заявив Волков.

Фактично, стверджує Волков, підконтрольна Жеваго компанія "Преміорі" вивела кошти і звернулася до суду для проведення експертизи. Це послужило підставою для зупинення розгляду справи про банкрутство ПрАТ "Росава" і дозволило олігархові зберегти контроль над підприємством. В цей же час "Росава" намагалася довести, що кредитні договори були змінені без її відома, а тому не вимагають сплати. Пізніше все підприємство "Росави" по частинах здали в оренду підставним фірмам, яким рішенням суду заборонили розривати договори.

"Така схема дозволяє вивести кошти і перестати платити борги. ФК "Інвестохіллс Веста" закликала державні органи і Національну Асоціацію арбітражних керуючих України вжити заходів і створити ефективний механізм протидії корупції та зловживань серед арбітражних керуючих", — повідомив Волков.

Як зазначив глава Асоціації арбітражних керуючих України Микола Лукашук, розвиток етичних стандартів професії арбітражних керуючих — важливий етап становлення всього інституту банкрутства.

"Вже у вересні нинішнього року ми спільно з Міністерством юстиції, Pravo-Juustice і великими гравцями ринку банкрутства починаємо розробку стандартів галузі і продумуємо ефективні механізми контролю за їх дотриманням. І вкрай сумно визнавати, що поки що для цього є причини — на жаль, зловживання все ще трапляються. Оцінку діяльності Світлани Дьоміній і наслідків її рішень повинен дати суд", — резюмував Лукашук.

Нагадаємо, екс-нардепа Костянтина Жеваго підозрюють в розтраті мільярдів гривень банківського майна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини