Головна Новини Бізнес новини компаній Приватизація ОГХК може бути оскаржена в судах через несправедливу оцінку, - експерт
commentss НОВИНИ Всі новини

Приватизація ОГХК може бути оскаржена в судах через несправедливу оцінку, - експерт

Найбільша приватизація може обернутися для уряду фіаско

16 серпня 2021, 13:40
Поділіться публікацією:

Ризики судових розглядів, які створені з подачі Фонду держмайна і Держгеонадр, істотно обмежують число покупців ОГХК на приватизаційному аукціоні, який запланований на 31 серпня 2021 року. Про це заявив Тарас Загородній, економіст і керуючий партнер національної антикризової групи.

Приватизація ОГХК може бути оскаржена в судах через несправедливу оцінку, - експерт

ОГХК - фото з відкритих джерел

На його думку, найбільша з часів продажу Криворіжсталі приватизація, запланована на 31 серпня 2021 року, може обернутися для уряду "найбільшим фіаско".

"Справа в тому, що заявлена стартова вартість компанії в 3,7 мільярда гривень в рази нижча за реальну вартість підприємства. Під виглядом продажу ОГХК Фонд Держмайна бонусом дарує найбільше в Україні унікальне родовище ", — пише Загородній на своїй сторінці в Facebook.

Економіст зазначив, що ОГХК оцінювалася станом на грудень минулого року. А затверджена оцінка була в квітні 2021 року. Тоді в її управлінні були тільки Вільногірський гірничо-металургійний і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінати. Селищанське родовище титанових руд у Житомирській області додалося до числа активів ОГХК в серпні 2021 року, після того як Держгеонадр позбавив Міжрічинський ГЗК (входить в титановий бізнес Group DF) перемоги в конкурсі.

Таким чином, вважає Загородній, один з найбільш ласих шматочків — Селищанське родовище площею тисяча вісімсот п'ятьдесят-сім га (18 570 000 м2) — бонусом дарується потенційному покупцеві.

"Ні в стартовій оцінці підприємства, ні в затвердженій Кабінетом Міністрів ціною ОГХК, ні на сайті ФДМУ в інформації про актив, ні в прес-релізах і інших матеріалах, які подаються інвесторам для ознайомлення, інформації про унікальну ділянку немає", — говорить експерт.

Приватизація ОГХК може бути оскаржена в судах через несправедливу оцінку, - експерт  - фото 2

За його словами, Селищанське родовище — перспективна ділянка з багатими покладами і було б цілком логічно, якби Фонд з урахуванням нової ліцензії ОГХК провів чесну переоцінку підприємства, проінформувавши інвесторів про його появу.

"Об'єктивна інформація про Селищанське родовище в рази підвищить ціну ОГХК. Дивно, що в цій ситуації Фонд вперто мовчить. Чиновники не можуть не розуміти, що через несправедливу оцінки ОГХК, а також через неповне розкриття (приховування) всієї об'єктивної інформації приватизація ОГХК може бути оскаржена в судах", — вважає Загородній.

Як повідомляли ЗМІ , на початку серпня Держгеонадр позбавив Міжрічинський ГЗК ліцензії на родовище титану, визнавши переможцем аукціону (пройшов навесні 2021 роки) ОГХК, який посів друге місце.

У Group DF заявили, що це рішення Держгеонадр було прийнято незаконно.

"Юридична служба титанового бізнесу групи оскаржить незаконне рішення Держгеонадр в суді і, якщо буде потрібно, буде відстоювати свої законні права в міжнародних судах. Порушуючи закон і навмисне вплутуючись ОГХК в довгі судові розгляди навколо селищанської ділянки, державні чиновники відлякують потенційних покупців ОГХК і знижують його вартість", — говорилося в офіційному повідомленні компанії.

Рішення про приватизацію ОГХК уряд прийняв в 2016 році. Аукціони з продажу держактиву кілька разів переносилися. Наступний тендер запланований на 31 серпня. Готує ОГХК до приватизації "BDO корпоративні фінанси" в складі консорціуму Baker McKenzie, Baker Tilly Ukraine і Asset Expertise.

Глава ФДМ Дмитро Сенниченко заявляв, що договори про нерозголошення підписані з більш ніж 10 потенційними покупцями (в т. Ч. З Індії, Туреччини США, Японії, Австралії та Сінгапуру).

Серед фінансових умов приватизаційного конкурсу: інвестувати не менше 400 млн грн в модернізацію підприємства і виплатити дивіденди державі за 2020/2021 роки, якщо вони не будуть сплачені до моменту продажу. Серед інших умов: не звільняти працівників протягом 6 місяців і забезпечити соціальні гарантії перед працівниками, надавати воду комунальним підприємствам-споживачам.

ОГХК реалізує продукцію більш ніж в 30 країн світу і є одним з найбільших в світі виробників титанової сировини, займаючи 4% світового ринку. Основні ринки збуту — ЄС, Китай, Туреччина, а також США і країни Африки. Компанія видобуває руду для виробництва 20 тис. тонн титану на рік.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини