Головна Новини Бізнес новини компаній Справа «ПриватБанку»: чи може розшук Олександра Дубілета «зачепити» його сина Дмитра
commentss НОВИНИ Всі новини

Справа «ПриватБанку»: чи може розшук Олександра Дубілета «зачепити» його сина Дмитра

Експерти спрогнозували, чи є шанс притягти до відповідальності тих, хто «видоював» ПриватБанк

30 березня 2021, 13:39 comments1225
Поділіться публікацією:

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) оголосило в розшук колишнього голову правління ПриватБанку Олександра Дубілета, якого підозрюють в причетності до розтрати 8,2 млрд грн банку перед його націоналізацією в кінці 2016 року. "Коментарі" запитали в експертів, чи є шанс притягти до відповідальності тих, хто "видоював" ПриватБанк, а також — чи може це "полювання" зачепити екс-міністра Кабінету міністрів України (з 29 серпня 2019 року по 4 березня 2020 року), одного з засновників Монобанку Дмитра Дубілета, який працював в ПриватБанку разом з батьком — Олександром Дубілетом.

Справа «ПриватБанку»: чи може розшук Олександра Дубілета «зачепити» його сина Дмитра

Фото з відкритих джерел

"Справа ПриватБанку є маркером для західних партнерів"

Оголошення в розшук колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета свідчить про те, що Зеленський і його команда почали виконувати те "домашнє завдання", про яке говорили міжнародні партнери України ще за президентства Порошенка, незабаром після націоналізації ПриватБанку. Такої думки дотримується фінансовий експерт, економіст Олексій Кущ.

"Коли Лондонський суд приступив до розгляду цієї справи, закордонні партнери дали чіткий сигнал Україні, що її передача в міжнародні суди без рішення національних судів, а також без визначення кола винних, виглядає парадоксально. При Порошенкові українські суди не назвали жодного винного, не було вироків. Є банк, з якого вивели мільярди доларів. Це, по суті, злочин століття. І — без покарання, тому що немає рішень національних судів", — зазначає експерт.

Він наводить приклад Казахстану, де теж націоналізували один із найбільших приватних банків — і мали хороший досвід повернення активів цього банку, а також арешту активів його колишніх власників по всьому світу. У підсумку повернули кілька млрд доларів.

"Казахстан теж подавав до Лондонського суду позов, виграв, повернув гроші. Але — було розслідування, судові слухання, вироки. Понад 10 осіб отримали реальні терміни. А що у нас? — запитує Олексій Кущ. — Справа ПриватБанку є маркером для західних партнерів. Коли з нього виводилися гроші, нас активно кредитували МВФ, ЄС, США. Вийшло, що Захід вливав в Україну гроші, а з ПриватБанку в той самий час величезні суми витікали за кордон. Ключове завдання команди Зеленського — провести розслідування, довести справу до суду, назвати винних, засудити, нехай навіть заочно. Після цього Україна зможе отримати додатковий імпульс для позитивних рішень судів як в Лондоні, так і в США (штат Делавер), на Кіпрі, куди вели сліди з ПриватБанку. І тоді блок у відносинах між нами і західними партнерами буде знято. Так що затримання топ-менеджерів, оголошення в розшук керівництва банку — це кроки в правильному напрямку. Головне тепер, довести все до кінця".

Імовірність залучення до відповідальності Дмитра Дубілета експерт вважає мінімальною. Він пояснює: "Судячи з загальнодоступної інформації, Дубілет-син відповідав більше за технічний, технологічний розвиток банку. Ну і з урахуванням того, що він працював в новій команді, його чіпати не будуть. Втім, вина Дубілета-старшого теж не доведена. Поки це лише спроба встановити деякі факти з його допомогою".

"Влада не сприяє повноцінному розслідуванню обставин виведення грошей з ПриватБанку"

Політичний консультант, глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко вважає, що навколо справи ПриватБанку відбувається повноцінна війна еліт всередині української влади.

"У той час, як НАБУ бореться з учасниками виведення грошей з ПриватБанку, СБУ відкриває справу за держзраду проти Катерини Рожкової, яка брала участь в процесі націоналізації. Це означає, що в коридорах влади повноцінно присутні обидві групи: і прихильників, і опонентів націоналізації", — підкреслює Ярослав Божко.

Він сумнівається, що проти Дубілета-молодшого можуть висунути якісь звинувачення. Але не виключає його участь у справі в якості свідка, адже за фактом він був одним зі співробітників ПриватБанку до націоналізації.

"Фактично — це одна з найбільших справ зараз, — упевнений Ярослав Божко. — Але, всупереч позиції США та інших партнерів України, влада не сприяє повноцінному розслідуванню обставин виведення грошей з ПриватБанку. У тому числі — через партнерські відносини з Коломойським".

Раніше секретар РНБО назвав причину відсутності українських санкцій проти Коломойського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини