Головна Новини Бізнес новини компаній Справи Нафтогазу: експерти оцінили перспективи
commentss НОВИНИ Всі новини

Справи Нафтогазу: експерти оцінили перспективи

Експерти розповіли, як вирішити проблему цієї "держави в державі"

19 лютого 2021, 14:31
Поділіться публікацією:

Правоохоронці розслідують кілька кримінальних проваджень щодо діяльності компанії НАК "Нафтогаз України" і акту держаудиту щодо перевірки компанії. Про це заявила генпрокурор України Ірина Венедиктова під час виступу зі звітом у парламенті. Чи є шанс довести хоч якусь зі справ щодо Нафтогазу до суду і вироку? Так чи підконтрольний НАК своєму акціонеру — Кабміну — як це нам періодично намагаються показати? Як вирішити проблему цієї "держави в державі"? Відповіді на ці питання "Коментарям" дали експерти.

Справи Нафтогазу: експерти оцінили перспективи

Фото з відкритих джерел

"У НАК є кілька груп впливу"

За словами члена Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, з 2015 року відомо, що у правоохоронних органів є справи щодо керівництва Нафтогазу, компаній і людей, пов'язаних з ним. У тому числі — тих, які імпортують газ в Україну з боку Євросоюзу.

"Але поки все це використовувалося лише з метою тиску на Нафтогаз, газових трейдерів, політичну Європу. Хід справам, судячи з усього, не давали, — зазначає експерт. — І те, що зараз, за деякими даними, представники Держаудитслужби за результатами проведеного аудиту нібито нарахували недоліків і порушень в роботі Нафтогазу на 225 млрд гривень (що нібито призвело до прямих втрат компанії на суму понад 75 млрд грн) теж може використовуватися не для реального розслідування та притягнення до відповідальності, а як певний інструмент впливу на тих людей, які контролюють Нафтогаз".

Юрій Корольчук каже, що в НАК є кілька груп впливу. А його керівник Андрій Коболєв виконує швидше представницьку функцію.

"Сектора поділені між європейськими групами інтересів, бізнесу. Одні займаються торгівлею газом, інші його зберіганням у підземних сховищах, фінансами, кредитуванням", — розповідає експерт.

Він вважає, що найцікавіше було б побачити розслідування справ щодо імпорту реверсного газу.

"Там переплати — просто божевільні. Мільярди доларів, починаючи з 2015 року. Хто погодив, хто домовлявся? Думаю, результати розслідування були б шокуючими. Якби його провели до кінця", — зазначає Юрій Корольчук.

За його словами, Нафтогаз зараз точно непідконтрольний Кабміну.

"Він відрізаний від уряду, від держави наглядовою радою, яка і приймає ключові рішення. І нашій владі потрібно проявити політичну волю, щоб повернути контроль над НАК. Для цього доведеться відмовитися  виконувати норми, які були введені раніше. У тому числі — про корпоративне управління. Це ті самі наглядові ради, що складаються з нібито незалежних членів. Які насправді представляють інтереси того чи іншого бізнесу, що працює навколо цієї структури. У нашому випадку — навколо Нафтогазу", — пояснює Юрій Корольчук.

На його думку, Зеленський і бізнес-середовище, яке відсунули від ласого енерго-пирога групи, які сьогодні контролюють Нафтогаз, зараз намагаються "таранити" НАК за допомогою в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, котрий раніше там працював і чимало знає про внутрішні течії.

"Проглядається бажання потіснити з Нафтогазу, умовно кажучи, Коболєва і людей з його оточення. Якщо будуть певні рішення СБУ, Офісу генпрокурора, будуть кримінальні справи, передані до суду, можна очікувати і певних політичних рішень. Типу — ай-ай-ай, що ви тут натворили, Нафтогаз?! Треба вас звільнити. Як модно зараз — запит суспільства, — каже Юрій Корольчук. — І тоді Зеленський і його група зможуть впливати на НАК. Їм хочеться цього, безумовно. Коли прийшли у владу, їм дістався тільки Енергоатом, що не підконтрольний зовнішнім структурам. А Нафтогаз на той час був уже повністю під ковпаком".

"Діяльність наглядової ради НАК, куди входять, в тому числі іноземці, повинна бути переглянута"

Гендиректор ТОВ "Нафтогазбудінформатика", голова експертної ради з питань газової промисловості та ринку природного газу Леонід Уніговський зазначає, що результати розслідування кримінальних проваджень щодо діяльності НАК "Нафтогаз України" безпосередньо залежать від професіоналізму тих, хто цим займається — і від політичної волі вищого керівництва країни.

"Якщо буде перше і друге — то отримаємо об'єктивний результат. А який — покаже розслідування", — пояснює він.

На думку експерта, зараз можна говорити лише про дуже опосередкований вплив Кабміну (акціонера) — на функціонування Нафтогазу.

"Якийсь вплив є — і президента, і уряду. Але говорити про реальне дотримання органів управління Нафтогазу тієї політики власності, яка сформульована Кабміном, не доводиться", — зазначає експерт.

Він також вважає, що діяльність наглядової ради НАК, куди входять, в тому числі іноземці, повинна бути переглянута.

"Я не кажу, що повинні бути тільки наші або тільки іноземці. Але вважаю, що в контрактах слід прописати, що оцінка ефективності роботи наглядової ради повинна прямо залежати від результатів функціонування самої компанії. А результати не тішать. Програма 2020 провалена, українського газу добули набагато менше, ніж передбачалося. Але ніякого реагування в оплаті або зміні складу наглядради немає", — підкреслює Леонід Уніговський.

Нагадаємо, в світі рекордно підвищилася ціна нафти: як це вплине на ситуацію в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Олег

19 лютого 2021, 16:57

А Нафтогаз пока себе планы на 5 лет вперёд строит https://kosatka.media/uk/category/vozobnovlyaemaya-energia/news/strategiya-naftogaza-2025-razvitie-vodorodnoy-energetiki-i-vetrogeneracii-na-morskom-poberezhe


Новини